Ελιά – Δακοκτονία: Ομαλή η εξέλιξη στην καταπολέμηση του εντόμου

γράφουν οι Γιώργος Αργυρίου, Γιάννης Σάρρος

Καμία σύγκριση με την περσινή χρονιά δεν μπορεί να γίνει φέτος, καθώς η παρουσία του δάκου στις ελαιοκομικές περιοχές της χώρας είναι από ισχνή έως ανύπαρκτη. Ο καιρός είναι σύμμαχος των παραγωγών και αν συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς, οι προσβολές των καρπών θα είναι μηδενικές.

Παράλληλα, δε, συνεχίζονται οι δολωματικοί ψεκασμοί, χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα.

Αλώβητη η Στερεά, ολοκληρώνει τον πρώτο κύκλο ψεκασμών

Σε χαμηλά επίπεδα βρίσκεται η παρουσία του δάκου στους ελαιώνες της Στερεάς και έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος των δολωματικών ψεκασμών. Οι καιρικές συνθήκες αναστέλλουν την ανάπτυξη του εντόμου, αλλά ο δρόμος μέχρι τη συλλογή του καρπού είναι μεγάλος.

Όπως μας εξηγεί ο Γιάννης Ζαρμπούτης, γεωπόνος της ΔΑΟΚ Φθιώτιδας, «η δακοκτονία εξελίσσεται κανονικά, με την παρουσία του εντόμου να είναι ασθενική. Περισσότερη προσοχή δίνουμε στις ποτιστικές καλλιέργειες, καθώς είναι πιο ευάλωτες σε σύγκριση με τις ξερικές».

Αισιοδοξία για μία καλή χρονιά στην Πελοπόννησο

Μία πολύ καλή χρονιά περιμένουν οι ελαιοπαραγωγοί της Πελοποννήσου, αφού σε ό,τι αφορά τον δάκο τα πρώτα δείγματα είναι ιδιαίτερα θετικά. Από τη ΔΑΟΚ Αρκαδίας, η γεωπόνος Φωτεινή Θεοδωρακοπούλου μας ενημέρωσε ότι « έχει ήδη τελειώσει ο πρώτος ψεκασμός και ήδη έχουμε την πρώτη πολύ καλή εικόνα, αφού οι πληθυσμοί του δάκου είναι χαμηλοί και δεν έχει ζημιά στην ελιά». Σε ό,τι αφορά τις κοινότητες που υλοποιούν το πρόγραμμα μόνες τους, αυτές είναι μόλις πέντε.

Από τη ΔΑΟΚ Κορινθίας, ο γεωπόνος Γιάννης Καλατζής επεσήμανε ότι «τελειώσαμε και εμείς τον πρώτο ψεκασμό και πλέον θα πορευτούμε ανάλογα με το τι θα δείξουν οι δακοπαγίδες». Στη Λακωνία, όπου ετοιμάζονται για τον δεύτερο κύκλο ψεκασμών, ο Γιάννης Ράλλης από την τοπική ΔΑΟΚ τόνισε ότι « η εικόνα που υπάρχει είναι θετικότερη από την περασμένη χρονιά, αλλά στα ορεινά έχει εμφανιστεί εκ νέου πληθυσμός και έτσι θα ξεκινήσουμε άμεσα τον δεύτερο ψεκασμό». Για ελάχιστες συλλήψεις εντόμων στις δακοπαγίδες κάνει λόγο ο γεωπόνος Παναγιώτης Τζαχρήστας, από τις Φυτείες Αιτωλοακαρνανίας.

Ολοκληρώθηκε αι ο δεύτερος κύκλος των δολωματικών στην Κρήτη

Μία διάχυτη ανακούφιση πλανάται πάνω από τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης, καθώς η φετινή εικόνα δεν θυμίζει σε τίποτα την περσινή καταστροφή. Η παρουσία του εντόμου βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και δεν δημιουργεί προβλήματα στους καρπούς.

Ήδη, όπως μας εξηγεί ο Κώστας Φωτάκης, διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης, «έχει ολοκληρωθεί και ο δεύτερος κύκλος των δολωματικών ψεκασμών, με θετικά αποτελέσματα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Μυτιλήνη

Η ίδια εικόνα για την κινητικότητα του εντόμου παρατηρείται και στη Μυτιλήνη. Όπως τόνισε στην «ΥΧ» ο παραγωγός από το Λισβόρι Λέσβου, Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης, οι προσβολές είναι αμελητέες και ήδη έχει ολοκληρωθεί και ο δεύτερος κύκλος ψεκασμών, ενώ τα αποτελέσματα αναμένονται υπέρ το δέον ικανοποιητικά, τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά.