Από τις κάδες αμύνονται οι παραγωγοί Καλαμών για υψηλότερες τιμές

✱ Στα 2,13 η μέση τιμή από τον διαγωνισμό του Συνεταιρισμού Πετρίνας ✱ Oι εξαγωγείς πιέζουν την αγορά του ελαιολάδου

Με τιμή που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες διέθεσε στις αρχές του μήνα τους πρώτους -και μάλλον μοναδικούς- 45 τόνους ελιών Καλαμών ο Συνεταιρισμός Πετρίνας στη Λακωνία. «Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από την Ξάνθη μέχρι εδώ», σχολιάζει ο διαχειριστής του, Παναγιώτης Πουλάκος, αφού συμμετείχαν οκτώ έμποροι στον διαγωνισμό από διάφορα μέρη της Ελλάδας, με πλειοδότη την εταιρεία Agrovim από την Καλαμάτα, με την οποία έγινε η πράξη.

Οι τιμές διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο στα 2,13 ευρώ/κιλό, με εύρος από τα 2,65 (για το νούμερο 1, τα 140 κομμάτια) μέχρι το 1,45 (για το νούμερο 6, τα 320-330 κομμάτια). «Το 200άρι, που μετράμε συνήθως ήταν στα 2,23 ευρώ, πολύ καλή τιμή», συμπληρώνει ο κ. Πουλάκος, καθώς η τιμή που επικρατεί στην περιοχή είναι κατά 20 λεπτά κάτω, εξηγεί. Επρόκειτο για πολύ καλής ποιότητας προϊόν, το οποίο και προτίμησαν οι έμποροι, προσθέτει. «Κι αυτό οφείλεται στην ποιότητα, στον έλεγχο του προϊόντος και στην καλή δουλειά που γίνεται στις αποθήκες του συνεταιρισμού», επισημαίνει, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε άλλη πράξη για φέτος, αφού οι παραγωγοί έδωσαν σε εμπόρους λόγω της οικονομικής ανάγκης που βρίσκονταν.

Δύσκολη χρονιά για τις Καλαμών στη Μεσσηνία

Η φετινή παραγωγή είναι κάτω του 50% γενικώς στον νομό, εξαιτίας κυρίως της ακαρπίας, αναφέρει από τη γειτονική Μεσσηνία ο αναπλ. γεν. διευθυντής στην Ένωση, Γιάννης Πάζιος. Μίλησε για μία πολύ δύσκολη χρονιά για τους καλλιεργητές της ποικιλίας. «Τουλάχιστον όσοι μπόρεσαν και είχαν, πήραν κάποια τιμή, σχετικά ικανοποιητική, με την πλήρη κατάρρευση που έχει υποστεί το προϊόν την προηγούμενη τριετία σωρευτικά», επισημαίνει, τονίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται για μικρό όφελος σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα κόστη, ενώ οι τιμές θα μπορούσαν να είναι και υψηλότερες.

«Είναι, δυστυχώς, όλες αυτές οι δομικές αδυναμίες που καταλαμβάνουν τον χώρο της επιτραπέζιας ελιάς, ο οποίος παρότι θα μπορούσε να είναι ταχέως αναπτυσσόμενος και ραγδαία αυξανόμενος, παραμένει εγκλωβισμένος» υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων. Η τιμή αυτή την περίοδο κινείται κοντά στα 1,80-2 ευρώ για τα 200 κομμάτια, αλλά δεν υπάρχουν ελιές, όπως εξηγεί, αφού η συγκομιδή έχει τελειώσει καιρό πριν και δεν υπάρχουν διαθέσιμες ποσότητες πίσω.

Άμυνα παίζουν οι παραγωγοί σε Μεσολόγγι και Λοκρίδα

Η συγκομιδή έχει τελειώσει από τα Χριστούγεννα, όμως τα «σπασμένα» των προηγούμενων χρόνων συγκρατούν τους παραγωγούς σε Μεσολόγγι και Λοκρίδα από τη διάθεση ποσοτήτων, οι οποίες βέβαια είναι αισθητά μειωμένες φέτος, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν.

Ελάχιστες ποσότητες που βρίσκονται μέσα από την περσινή παραγωγή έφτασαν να πωλούνται μέχρι και 2,40-2,50 ευρώ. «Για τη σοδειά 2021-2022 η τιμή είναι στα 1,80-1,90 ευρώ, αλλά δεν γίνονται πράξεις. Οι παραγωγοί αμύνονται και προσπαθούν να βγάλουν τα χαμένα των προηγούμενων ετών», μεταφέρει από το Μεσολόγγι ο Νίκος Φραγκούλης, παραγωγός και μέλος ΔΣ της ΔΟΕΠΕΛ.

Κατά τον ίδιο, ελάχιστες ποσότητες έχουν δοθεί από τις φετινές, εικόνα που ισχύει ιδίως για τους μεγάλους παραγωγούς. «Η πλειονότητα του νωπού προϊόντος, το οποίο, μετά και την παραμονή του στις κάδες, έχει περάσει πια τη ζύμωση, βρίσκεται στα χέρια των παραγωγών, που προσδοκούν καλύτερη τιμή, βλέποντας και τις δυσβάσταχτες αυξήσεις στα κόστη και με το ταμείο να γράφει μείον από τις προηγούμενες χρονιές», εξηγεί, μεταξύ άλλων.

Ανάλογη εικόνα μεταφέρει και από τη Λοκρίδα ο παραγωγός της ποικιλίας Γιώργος Μιχαλόπουλος. «Πωλούνται της προηγούμενης χρονιάς με 2,20-2,30, αλλά όχι καινούργιες» αναφέρει, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για μικρές αποθηκευμένες ποσότητες της περσινής σοδειάς και τονίζοντας πως πρόκειται για πολύ καλή τιμή, που ελπίζουν να αφορά και τις φετινές. Στην περιοχή, η φετινή παραγωγή Καλαμών είναι κάτω από το 50%, εκτιμά ο ίδιος, «αλλά με αρκετά καλή ποιότητα λόγω του μικρού φορτίου. Ωστόσο, με τις τιμές γύρω στο 1,80 για τα 200 κομμάτια έχουμε πολύ μικρές πράξεις μέχρι στιγμής, αφού κι εκεί οι παραγωγοί συγκρατούνται για να τις δώσουν υψηλότερα αργότερα», συμπληρώνει.

Προβλήματα, όμως, βλέπει και για την επόμενη παραγωγή, αφού η κακοκαιρία του προηγούμενου δεκαπενθήμερου προκάλεσε ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο σε μεγάλη πεδινή περιοχή. Πρόκειται για πολύ μεγάλη έκταση με παραγωγικά δέντρα Καλαμών, στον κάμπο Αταλάντης-Λιβανάτων, όπου έχει εντοπιστεί πρόβλημα. «Προς το παρόν, βλέπουμε μόνο το κάψιμο των φύλλων και έχει αρχίσει σιγά σιγά και η πτώση τους και να δούμε σε τι βαθμό έχει προχωρήσει στον κορμό. Το μέγεθος θα το εξακριβώσουμε όσο περνούν οι μέρες και ζεσταίνει ο καιρός» εξηγεί, επισημαίνοντας τη ζημιά.

Συγκράτηση τιμών και στασιμότητα στο ελαιόλαδο

Στασιμότητα στις πράξεις για το ελαιόλαδο αναφέρει από την Κρήτη ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Εμπάρου στο Ηράκλειο, Γιώργος Περογιαννάκης. «Είναι περίπου 20-25 μέρες. Από τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με διάφορους εμπόρους εδώ, δεν αγοράζει κανείς» μεταφέρει, με την τιμή να είναι στα 3,30 περίπου για τον παραγωγό. Η εικόνα στασιμότητας επικρατεί λίγο-πολύ ευρύτερα στο νησί, τονίζει.

«Το εξωτερικό δεν τραβάει, ενώ έμποροι και τυποποιητές περιμένουν και τα αποτελέσματα της Ισπανίας. Γενικά έχουμε πολύ καλά λάδια, καλές ποιότητες» επισημαίνει, αισιοδοξώντας ότι τα καλά θα κινηθούν αντίστοιχα στην αγορά, φτάνοντας τα 3,60 ευρώ.

Τιμές στα 3,40-3,50 ευρώ με διαθέσεις σταθεροποιητικές, αυτή την εβδομάδα, μετέφερε από τη Μεσσηνία ο κ. Πάζιος. «Γίνονται πράξεις, αλλά υπάρχει μία συγκράτηση από πλευράς αρκετών παραγωγών μήπως μπορέσουν να καρπωθούν κάτι ακόμη μεγαλύτερο», συμπληρώνει.

Από την άλλη, διάθεση φρεναρίσματος στην τιμή από πλευράς εμπόρων διακρίνει στην περιοχή του ο κ. Πουλάκος, μεταφέροντας ότι μετά την ανοδική τάση πλέον, εδώ και μία βδομάδα, δίνονται τιμές κάτω κι από τα 3,50 ευρώ. Ο ίδιος το απέδωσε στο εμπόριο που βλέποντας την τιμή να ανεβαίνει θέλησε λίγο να τη συγκρατήσει, ενώ και το εξωτερικό δεν αγοράζει όπως αγόραζε. «Αν συγκρίνουμε την ανοδική τάση που έχουν όλα τα άλλα, πρέπει και το λάδι να κρατήσει κάποια ανοδική τιμή, γιατί τα πάντα ανέβηκαν στο διπλάσιο» τονίζει, μιλώντας για τα αυξημένα κόστη (π.χ. λιπάσματα, υλικά συσκευασίας κ.ά.).

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022