Ελιά: Χαμηλές, μέχρι στιγμής, οι συλλήψεις του πυρηνοτρήτη

Στις περισσότερες περιοχές και, κυρίως, στις παραθαλάσσιες η ανθοφορία έχει αρχίσει, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό, ανάλογα με το υψόμετρο, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου. Επίσης, η ανθοφορία φέτος είναι γενικά πολύ πλούσια και μέχρι τώρα οι καιρικές συνθήκες υπήρξαν και συνεχίζουν να είναι ευνοϊκές σε αυτό το ιδιαίτερα ευαίσθητο στάδιο της παραγωγής.

Παρά την ιδιαίτερα πλούσια ανθοφορία, οι μέχρι τώρα συλλήψεις ακμαίων του πυρηνοτρήτη στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων είναι ιδιαίτερα χαμηλό και σε αρκετές περιοχές σχεδόν μηδενικό. Συνεπώς, δεν συνιστάται καμία επέμβαση εναντίον του πυρηνοτρήτη σε αυτήν τη γενιά. Μία τέτοια επέμβαση θα ανεβάσει άσκοπα το κόστος παραγωγής και στην περίπτωση που για αυτή χρησιμοποιηθούν πυρεθροειδή εντομοκτόνα, θα προκληθεί μεγάλη ζημιά στην ωφέλιμη εντομοπανίδα (παρασιτοειδή και αρπακτικά έντομα) που παρασιτεί αυτή την εποχή τους εχθρούς της ελιάς.

Άλλωστε, η ζημιά που προκαλούν στην παραγωγή οι προνύμφες της ανθόβιας γενιάς του πυρηνοτρήτη είναι κατά κανόνα μικρής οικονομικής σημασίας, αφού ένα ποσοστό 3%-5% των ανθέων θεωρείται αρκετό για να δώσει μία ικανοποιητική παραγωγή. Επίσης, και τουλάχιστον για φέτος, δεν συνιστάται επέμβαση με σκευάσματα βακίλου ούτε στους ελαιώνες βιολογικής γεωργίας, με επιφύλαξη για όσους έχουν πολύ μικρή ανθοφορία και, ταυτόχρονα, πολύ υψηλό πληθυσμό ακμαίων του εντόμου.