Ελιά…του ήλιου η θυγατέρα – Μια ημέρα σε Αιγινήτικο ελαιοτριβείο (βίντεο)

Το δέντρο που λάτρευαν οι αρχαίοι Έλληνες, καθώς οι ρίζες του βυθίζονται στα βάθη των αιώνων, συνδεόμενες με χιλιετίες ελληνικής ιστορίας και παράδοσης.
 
Η πρώτη Ελιά του κόσμου φύτρωσε στην Αθήνα, εκεί όπου χτύπησε το δόρυ της Θεάς Αθηνάς, κατά τον αγώνα μεταξύ των Θεών. Ο Κότινος, το στεφάνι από τα φύλλα της, η μεγαλύτερη διάκριση για κάθε αθλητή, προερχόταν από την «Καλλιστέφανον Ελιά», την οποία φύτεψε ο Ηρακλής στον ναό της Ήρας μετά την ολοκλήρωση την δώδεκα άθλων του. Οι Μυκηναίοι προσέφεραν ελαιόλαδο στους Θεούς, ενώ ο Όμηρος τη χαρακτήριζε «υγρό χρυσάφι». Ο Ιπποκράτης θεωρούσε το λάδι φάρμακο, ενώ ο Αριστοτέλης είχε αναγάγει την καλλιέργειά της σε επιστήμη.
 
Σήμερα, το ελαιόλαδο αποτελεί τη βάση της Μεσογειακής διατροφής, από τις πιο δημοφιλείς και αποδεδειγμένα υγιεινές διατροφές παγκοσμίως.
 
 

 
 
Για την Αίγινα, όπως άλλωστε και για όλη την Ελλάδα, η Ελιά αποτελεί κομμάτι ιστορίας και παράδοσης. Στα κλαδιά της συνυπάρχουν η ταυτότητά μας με τους καρπούς της, στις χοντρές ρίζες της μπλέκονται και οι ρίζες του πολιτισμού μας. Στο νησί, δραστηριοποιούνταν σχεδόν 15 παραδοσιακά ελαιοτριβεία, ένα από τα πιο φημισμένα όμως είναι αυτό του «Κυριάκου» στην περιοχή Ροδοτσάνο της Κυψέλης, μια επιχείρηση που χρονολογείται σχεδόν από το 1880. Ο τωρινός ιδιοκτήτης του, ο κ.Νίκος Σακελλίου, εν μέσω της πιο πυρετώδους παραγωγικής περιόδου, εκεί στα μέσα του Νοέμβρη του 2017, άνοιξε τις φιλόξενες πόρτες του και μας ξενάγησε σε ένα ταξίδι μνήμης, παράδοσης και θυμήσεων.
 
Μέσα από 5 γενιές «λιομαζέματος» και «λιχνίσματος», ο κ.Σακελλίου, παραστατικός και με μάτια να λάμπουν από πάθος καθώς αναφέρεται στην ιστορία και το δούλεμα του ελαιόκαρπου, μας μεταφέρει νοερά ενάμιση αιώνα πίσω, εκεί όπου η άλεση γινόταν με τους ογκώδεις πέτρινους τροχούς και μας ταξιδεύει μέχρι και το σήμερα όπου η είσοδος της τεχνολογίας στο λιοτρίβι, άλλαξε μεν τις συνθήκες εργασίας αλλά ποτέ το μεράκι και την αγάπη του ανθρώπου για αυτόν τον ευλογημένο καρπό.
 
Σύγχρονος «Λιατριβιάρης», ο κ.Σακελλίου έχει κληρονομήσει εκτός της επιχείρησης και τον ασίγαστο ζήλο για το δούλεμα της ελιάς, δίνοντας νέα ώθηση στους στόχους του ελαιοτριβείου, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην διατήρηση της απαράμιλλης ποιότητας που ανέκαθεν χαρακτήριζε το όνομα της οικογένειάς του. Σε ένα μέλος αυτής της οικογένειας είναι άλλωστε αφιερωμένο και αυτό το ντοκιμαντέρ μας. Στον αείμνηστο Κυριάκο Σακελλίου, πατέρα του Νίκου, ενός ανθρώπου που αποτέλεσε καθ’ολη τη ζωή του, σύμβολο ακεραιότητας, μόχθου, τιμιότητας και ακούραστης εργασίας.
 
Η Ελιά αποτελεί σήμα κατατεθέν των Ολυμπιακών Αγώνων. Σύμβολο Ειρήνης και Συμφιλίωσης μεταξύ των λαών. Μας ένωνε και θα μας ενώνει πάντα, ενώ θα μας θυμίζει καθημερινά τα σοφά λόγια του Οδυσσέα Ελύτη: «Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.»
  • Έρευνα / Οργάνωση / Παρουσίαση: Giannis Cherouvim
  • Σκηνοθεσία / Κάμερα / Μοντάζ: Ανέστης Κορνέζος
  • Supervision / Digital Management: Ειρήνη Κουνάδη
  • Παραγωγή: Ορεινή Αίγινα
  • Φωτογραφία και Τέχνη, Αίγινα
  • Ευχαριστούμε το: Ελαιοτριβείο “ο Κυριάκος”