Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη πυκνότητα μελισσοσμηνών στην Ευρώπη

Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που έχει τη μεγαλύτερη πυκνότητα μελισσοσμηνών ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στην Ευρώπη, 11 με 12 μελίσσια ανά τ.χ. «Παρόλο που η γεωγραφική διαμόρφωση της Ελλάδας είναι δύσκολη γιατί δεν έχουμε παντού πεδιάδες, ούτε παντού εύφορα μέρη, πολλά βουνά και δύσκολες καταστάσεις, έχουμε παρ’ όλα αυτά μεγάλο αριθμό μελισσοσμηνών», ανέφερε η Φανή Χατζήνα, ερευνήτρια ΕΛΓΟ μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες».

Όπως είπε, με αφορμή τη συμμετοχή της στην Οργανωτική Επιτροπή του 12ου Συνεδρίου Μελιού που πραγματοποιήθηκε στην Αττική, με τη συμμετοχή μελισσοκόμων και από τη Θράκη, υπάρχει αντίστοιχα και μεγάλος αριθμός μελισσοκόμων. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια που ξεκίνησε η οικονομική κρίση το επάγγελμα του μελισσοκόμου έγινε περισσότερο αρεστό στον κόσμο, γιατί ήταν ένας τρόπος να κερδίσει κάτι επιπλέον στο εισόδημά του. «Έτσι», σημείωσε η κα. Χατζήνα«έχουμε περισσότερο νέο κόσμο στο επάγγελμα και κάποιοι από αυτούς που μπήκαν στη διαδικασία αυτή έχουν γίνει και πάρα πολύ καλοί μελισσοκόμοι και έχουν εδραιωθεί στο χώρο».

Σύμφωνα με την ερευνήτρια αυξήθηκε και ο αριθμός των μελισσοκόμων, αριθμός ο οποίος φτάνει στο 1.200.000 κυψέλες. «Η μεγαλύτερη παραγωγή στην Ελλάδα είναι η παραγωγή μελιού. Όμως, παρά την παραγωγή μελιού που είναι το κύριο προϊόν, υπάρχουν κι άλλοι παραγωγοί στην Ελλάδα που έχουν συνειδητοποιήσει την αξία του να παράγουν κι άλλα προϊόντα όπως είναι: ο βασιλικός πολτός, η γύρη, η πρόπολη και συγχρόνως με την παραγωγή υπάρχει και η διάθεση: αυξάνεται το αγοραστικό κοινό, ενημερώνεται ο πολίτης, ο κόσμος για την ωφέλεια των προϊόντων της μέλισσας, αυξάνεται η ζήτηση, αυξάνεται και η παραγωγή».

Σύμφωνα με την κα Χατζήνα η Ελλάδα είναι μια «δυναμική χώρα στην παραγωγή μελιού και στις εξαγωγές, είτε από μεγάλες εταιρείες, είτε από μεμονωμένους παραγωγούς που έχουν βρει τη δίοδο σε συγκεκριμένες αγορές, συνήθως πρόκειται για βιολογικά μέλια με πολύ καλή τιμή».

Πηγή: ertnews.gr