Η Ελλάδα μέσα στις 100 χώρες που μειώνουν τη σπατάλη τροφίμων

Ερευνητές χρησιμοποιούν τις σύγχρονες τεχνολογίες για την καταγραφή της κοινής χρήσης προϊόντων

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις 100 χώρες παγκοσμίως, που περιλαμβάνονται στη διαδικτυακή πλατφόρμα SHARECITY100, η οποία παρουσιάζει πρωτοβουλίες κοινής χρήσης τροφίμων. Το βραβευμένο, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας, πρόγραμμα έχει ως στόχο να μειώσει τη σπατάλη τροφίμων παγκοσμίως, αξιοποιώντας τρόφιμα και προϊόντα που, σε διαφορετική περίπτωση, θα κατέληγαν στα σκουπίδια.

Σύμφωνα με το περιοδικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Horizon, η ανάγκη μείωσης της σπατάλης τροφίμων γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Με τον παγκόσμιο πληθυσμό να αυξάνεται, η σπατάλη τροφίμων είναι ένα ηθικό ζήτημα, καθώς επιδεινώνει την επισιτιστική ανασφάλεια. Επίσης, μέσω της αποσύνθεσης στις χωματερές, τα απορριπτόμενα τρόφιμα συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή, στην απώλεια βιοποικιλότητας και στη ρύπανση. Με 88 εκατομμύρια τόνους τροφίμων να χάνονται κάθε χρόνο στην ΕΕ, ερευνητές αξιοποίησαν τις σύγχρονες τεχνολογίες για να δώσουν μία λύση στο πρόβλημα.

Πιο αναλυτικά, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Δουβλίνου δημιούργησαν μία βάση δεδομένων που χαρτογραφεί την κοινή χρήση φαγητού στις πόλεις έξι ηπείρων. Χρησιμοποιώντας τις τεχνολογίες επικοινωνίας μέσω διαδικτύου και μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν καταφέρει να καταγράψουν περισσότερες από 4.000 πρωτοβουλίες σε 100 χώρες.

Οι πρωτοβουλίες αυτές έχουν στο επίκεντρό τους τη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων είτε μέσω της συλλογής προϊόντων από τις αγροτικές καλλιέργειες, της λειτουργίας κόμβων αναδιανομής τροφίμων ή της λειτουργίας κοινοτικών κουζινών. Tο SHARECITY100 δημιουργήθηκε, επίσης, για να ενισχύσει την ανταλλαγή τεχνογνωσίας ανάμεσα στις πόλεις γύρω από πρακτικές που αφορούν τη βιώσιμη διατροφή.

Χαρτογράφηση πρωτοβουλιών

Στην πλατφόρμα, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αναζητήσει τις πρωτοβουλίες ανά χώρα και να βρει αυτή που αναζητά ονομαστικά. Επίσης, μπορεί να δει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η κοινή χρήση του φαγητού μέσω κάθε πρωτοβουλίας. Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του Horizon η επικεφαλής ερευνήτρια της πρωτοβουλίας, Anna Davies «το έργο εστιάζει σε Οργανισμούς κοινής χρήσης τροφίμων που χρησιμοποιούν τεχνολογίες πληροφόρησης και επικοινωνίας. Μέσω αυτών των τεχνολογιών, μπορούμε να εντοπίσουμε ψηφιακά ίχνη των δραστηριοτήτων τους και, στη συνέχεια, να χρησιμοποιήσουμε τα δημόσια προφίλ τους για να χαρτογραφήσουμε και να κατηγοριοποιήσουμε τις δραστηριότητές τους». Όσον αφορά την Ελλάδα, έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 31 πρωτοβουλίες.

Mε βάση τα ευρήματα του SHARECITY 100, oι κορυφαίες πόλεις του πλανήτη γύρω από τον διαμοιρασμό της τροφής είναι το Λονδίνο στο οποίο καταγράφηκαν 198 πρωτοβουλίες, η Μελβούρνη (με 144 πρωτοβουλίες), το Βερολίνο (137) και το Σίδνεϊ (108). Ως προς το αντικείμενο του διαμοιρασμού, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η ανταλλαγή δεξιοτήτων αναγνωρίστηκαν ως οι δημοφιλέστερες υπηρεσίες (53,5%) ανάμεσα σε 4.028 πρωτοβουλίες, με τα γεύματα (35,3%) και τα φρούτα/λαχανικά (31,2%) να ακολουθούν. Αναφορικά με το πώς πραγματοποιείται ο διαμοιρασμός, η δωρεά αναδεικνύεται ως η δημοφιλέστερη πρακτική (59,2%), με την πώληση (42,3%) και τη συλλογή (10,4%) να ακολουθούν.

Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος έχει, επίσης, δημιουργηθεί μια διαδικτυακή δωρεάν εργαλειοθήκη αποτίμησης της συμβολής αυτών των πρωτοβουλιών στη βιωσιμότητα των συστημάτων τροφίμων. Η εργαλειοθήκη SHARE IT βοηθά τις πρωτοβουλίες να εκτιμήσουν και να επικοινωνήσουν τις δραστηριότητές τους, δημιουργώντας μία προσαρμοσμένη αναφορά επιπτώσεων βιωσιμότητας.