Έλλειμμα 50 εκατ. ευρώ στα ταμεία της Θεσσαλονίκης από την ακύρωση των εγκαινίων της ΔΕΘ

Περίπου στα 50 εκατ. ευρώ εκτιμώνται οι ζημιές στην οικονομία της Θεσσαλονίκης από τα απόνερα της φονικής κακοκαιρίας «Daniel», που είχαν ως αποτέλεσμα να ματαιωθούν τα εγκαίνια της 87ης Διεθνούς Έκθεσης και να ακολουθήσει… βροχή αναβολών, ματαιώσεων και ακυρώσεων δεκάδων προγραμματισμένων εκδηλώσεων από Οργανισμούς, φορείς και επιχειρήσεις.

Η ΔΕΘ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εκθεσιακά και οικονομικά γεγονότα της χώρας, όμως η εικόνα της Θεσσαλονίκης το πρώτο σαββατοκύριακο της Έκθεσης, όπως και τις υπόλοιπες ημέρες, δεν θύμιζε σε τίποτε την άλλοτε γιορτή της πόλης. Η εμπορική κίνηση στα καταστήματα της πόλης, στα εστιατόρια, στα καφέ, στα μπαρ και σε άλλα κέντρα διασκέδασης ήταν η συνηθισμένη, ενώ τα ξενοδοχεία που ετοιμάζονταν να φιλοξενήσουν τους χιλιάδες επισκέπτες και εκθέτες σχεδόν άδεια από τις ακυρώσεις.

Μεγάλες οι οικονομικές επιπτώσεις

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, μιλώντας στην «ΥΧ», εκτίμησε ότι η θεομηνία στη Θεσσαλία είχε μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις στην εμπορική ζωή της Θεσσαλονίκης, αφού άγγιξε μια μεγάλη γκάμα επιχειρήσεων. «Υπήρξε μια καθίζηση, γιατί όλοι είχαν προετοιμαστεί και περίμεναν τον κόσμο να έρθει για τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Έπαθαν μεγάλη ζημιά τα ξενοδοχεία, η εστίαση και τα κέντρα διασκέδασης, γιατί ακυρώθηκαν τα πάντα. Δεν ξέρουμε στοιχεία ακριβή, αλλά εκτιμώ ότι η πόλη έχει κοντά στα 50 εκατ. έλλειμμα, κατά μέσο όρο, εκείνες τις ημέρες, γιατί η αγορά δεν κινήθηκε σε τίποτα», επεσήμανε.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, αναφερόμενος στις οικονομικές επιπτώσεις του πρωτοφανούς καιρικού φαινομένου, δηλώνει ότι θα φανούν στη διάρκεια του χρόνου και ότι θα έχουμε τεράστια προβλήματα λόγω των αυξήσεων στα τρόφιμα και γιατί δεν θα μένουν χρήματα στους καταναλωτές για τα υπόλοιπα αγαθά της αγοράς, δηλαδή την ένδυση, την υπόδηση και τα είδη δεύτερης ανάγκης. «Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα αλλάξουν πολλά πράγματα. Εισαγωγές τροφίμων, αύξηση τιμών λόγω ελλείψεων. Θα πέσει κλάμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φιλιππίδης.

Κινητοποίηση ελεγκτικών μηχανισμών

Εντός των ημερών, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θα βγάλει ανακοίνωση με την οποία θα ζητά από την πολιτεία να κινητοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, προκειμένου να μην υπάρξουν φαινόμενα αισχροκέρδειας που ήδη κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά. «Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με την αισχροκέρδεια και καλό είναι να ελεγχθούν τα ζητήματα αυτά, γιατί θα βρεθούμε σε αδιέξοδα χωρίς να το καταλάβουμε, από τη μια στιγμή στην άλλη. Υπάρχουν, δυστυχώς, οι μαυραγορίτες που πάντα εκμεταλλεύονται τέτοιες καταστάσεις», κατέληξε ο κ. Φιλιππίδης.

Ανάλογη ήταν και η δήλωση του γενικού γραμματέα της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Σιμιακού: «Υπάρχουν απώλειες στην πόλη και σε επίπεδο διανυκτερεύσεων. Τις ζημιές δεν τις έχουμε εκτιμήσει ακόμη, γιατί συνεχίζονται οι καταγραφές. Το γεγονός ότι είναι κλειστή η Εθνική Οδός σίγουρα δυσχεραίνει την κατάσταση και για τις επόμενες ημέρες, όπου οι διανυκτερεύσεις παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Είναι βέβαιο ότι δεν διανύουμε μια φυσιολογική ΔΕΘ. Ωστόσο, όποια οικονομική ζημιά και αν έχει υποστεί η πόλη, είναι λίγη μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής στη Θεσσαλία».