Οι ελληνικές τεχνολογίες που ωφελούν τον αγρότη πριν και μετά τη συγκομιδή

Η χρήση, τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη της ευφυούς γεωργίας από την παραγωγή μέχρι τη μεταφορά και την αποθήκευση των προϊόντων παρουσιάστηκαν στη διαδικτυακή ημερίδα «Ευφυής γεωργία πριν και μετά τη συγκομιδή» που πραγματοποιήθηκε από τις εταιρείες NEUROPUBLIC και Centaur, την Πέμπτη 14/4.

Πιο αναλυτικά, ο Μηνάς Πελεκάνος, στέλεχος πωλήσεων και υποστήριξης εκπαιδευτών της NEUROPUBLIC ανέλυσε τα πλεονεκτήματα του πρωτοποριακού συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense της NΕUROPUBLIC, και πώς ωφελείται η αγροδιατροφική αλυσίδα αλλά και το περιβάλλον από την καλύτερη διαχείριση της αγροτικής παραγωγής. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι η ψηφιοποίηση είναι ένας εγκάρσιος στόχος που θα διατρέξει όλους τους επιμέρους στόχους της ΚΑΠ.

Σχετικά με το σύστημα gaiasense ο κ. Πελεκάνος εστίασε στα τρία επίπεδα υπηρεσιών που παρέχει. Όπως εξήγησε, στην πρώτη υπηρεσία (gaiasense1), ο παραγωγός μπορεί να κατεβάσει στο κινητό του τηλέφωνο την εφαρμογή gaiasense app και μέσω αυτής να γνωρίσει καλύτερα το χωράφι του και να εισαχθεί στην ψηφιακή γεωργία. Στο δεύτερο επίπεδο υπηρεσιών (gaiasense2), ο αγρότης έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την παραγωγή μέσω συμβουλευτικής υπηρεσίας στο κινητό του και στο τρίτο επίπεδο (gaiasense3) μπορεί να εκτοξεύσει το κέρδος του έχοντας δίπλα του έναν εξειδικευμένο σύμβουλο.

Επίσης, αναφέρθηκε στις 4 διαστάσεις του συστήματος που αποτελούν τις πηγές δεδομένων οι οποίες είναι το διάστημα, οι αισθητήρες στο χωράφι, ο γεωργικός σύμβουλος αλλά και ο ίδιος ο αγρότης. Μερικά από τα οφέλη για τον αγρότη από τη χρήση του συστήματος, όπως ανέφερε ο κ. Πελεκάνος είναι η έγκαιρη διαχείριση κινδύνων, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η μείωση των εισροών.

Ο ίδιος προέτρεψε τους παραγωγούς να κατεβάσουν την εφαρμογή του gaiasense και μέσω της δοκιμαστικής της λειτουργίας να καταλάβουν την ευκολία της χρήσης της.

Ευφυής γεωργία μετά τη συγκομιδή

Στην τεχνητή νοημοσύνη και το μοντέλο του «Ψηφιακού Διδύμου» των αποθηκών της Centaur, και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να προβλέψουν την εξέλιξη των συνθηκών σε βάθος χρόνου αρκετών μηνών και να «προλάβουν» τυχόν απώλειες, δίνοντας παράλληλα στον χρήση τις κατάλληλες οδηγίες για την προστασία των αποθηκευμένων αγαθών και αυξάνοντας την αειφορία και κερδοφορία του αναφέρθηκε ο Διευθυντής Προϊόντος της Centaur, Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος. Ο ίδιος εξήγησε ότι κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο από τις απώλειες μετά τη συγκομιδή και κοντά στην αγροτική εκμετάλλευση χάνονται 1,2 δις τόνοι φαγητού που σε αξία οικονομική όλη αυτή η απώλεια αντιστοιχεί σε 370 δις δολάρια.

Η τεχνολογική πλατφόρμα της Centaur, η οποία αφενός χρησιμοποιεί ένα σύνολο από αισθητήρες αφετέρου το στοιχείο που διαφοροποιεί την πλατφόρμα από όλα τα άλλα συστήματα που μπορεί να βρει κάποιος σε όλο τον κόσμο είναι ότι χρησιμοποιείται μία τεχνική ανάλυσης δεδομένων σε συνδυασμό με τεχνητή ευφυΐα, ώστε να μπορεί να προσδιορίζεται με ακρίβεια οι συνθήκες του προϊόντος στην αποθήκη όχι μόνο στα σημεία μέτρησης και καταγραφής από τους αισθητήρες αλλά σε ολόκληρη τη μάζα του αγροτικού προϊόντος. 

Μερικά από τα οφέλη από τη χρήση της τεχνολογίας όπως εξήγησε ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος είναι η έως και 50% μείωση του κόστους απεντομώσεων, η εξάλειψη κινδύνου απωλειών από προσβολές εντόμων και 40% μείωση στην κατανάλωση ενέργειας.