Ελληνικός γύρος με εισαγόμενο κρέας; Ένσταση από ΕΔΟΚ στον ΕΠΙΠ Γύρο

Στην κατάθεση τεκμηριωμένης ένστασης εναντίον του φακέλου για την πιστοποίηση του γύρου ως Εγγυημένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου Προϊόντος (ΕΠΙΠ), πρόκειται να προβεί στο αμέσως επόμενο διάστημα η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ). Ταυτόχρονα, θα προχωρήσει στην κατάθεση φακέλου, προκειμένου να κατοχυρωθεί ο ελληνικός γύρος ως προϊόν ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης), ώστε να εξασφαλίζεται ότι το παραδοσιακό ελληνικό έδεσμα θα παρασκευάζεται και από ελληνικά χοιρινά κρέατα. Υπενθυμίζεται ότι η δημόσια διαβούλευση της απόφασης, ώστε ο γύρος να ανακηρυχθεί Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ), θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Μαρτίου, σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τον συγκεκριμένο φάκελο έχει καταρτίσει, έχει καταθέσει και υποστηρίζει ο ΣΕΒΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Κρέατος), με στόχο την προώθηση των πωλήσεών του. Όπως, άλλωστε, είχε τονίσει στην «ΥΧ» ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΣΕΒΕΚ, Γιώργος Οικονόμου, ο γύρος, σύμφωνα με το πρότυπο που προωθείται, θα πρέπει να παράγεται από ολόκληρα κομμάτια κρέατος είτε κοτόπουλου, είτε χοιρινού και έτσι διαφοροποιείται από το ντονέρ, η προέλευση των οποίων, όμως, δεν απαιτείται να είναι ελληνική.

Στα προϊόντα ΕΠΙΠ, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, κατοχυρώνεται η συνταγή παρασκευής ενός προϊόντος, δηλαδή τα συστατικά που θα χρησιμοποιούνται, η αναλογία τους και ο τρόπος επεξεργασίας. Ωστόσο, δεν παίζει ρόλο ούτε η προέλευση των πρώτων υλών, ούτε η χώρα επεξεργασίας. Με αυτή την έννοια, οποιοδήποτε κράτος-μέλος μπορεί να παρασκευάσει «ελληνικό γύρο», αρκεί ο εντεταλμένος φορέας του κράτους- μέλους να πιστοποιήσει τη διαδικασία βάσει του προτύπου που θα έχει κατοχυρωθεί.

Ελληνικός γύρος με εισαγόμενο κρέας;

Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία, αλλά στην πράξη νομιμοποιεί τη χρησιμοποίηση εισαγόμενων κρεάτων για την παρασκευή του «ελληνικού γύρου». «Είναι σαν να λες ότι έχεις αγοράσει μερσεντές και να έχεις βάλει απλώς το σηματάκι πάνω σε άλλο αυτοκίνητο», λέει χαρακτηριστικά στην «ΥΧ» ο γενικός γραμματέας της ΕΔΟΚ, Γιώργος Διδάγγελος, ο οποίος επί 35 χρόνια έχει μεγάλη χοιροτροφική μονάδα στην Καρδίτσα.

Ο πόλεμος για την προέλευση του κρέατος που χρησιμοποιείται στον γύρο έφερε στην επιφάνεια ένα χρόνιο πρόβλημα της ελληνικής κτηνοτροφίας, το οποίο όλες ανεξαιρέτως οι πολιτικές ηγεσίες των τελευταίων δεκαετιών υπόσχονται ότι θα θεραπεύσουν, χωρίς όμως αποτέλεσμα: τις αθρόες ελληνοποιήσεις κρεάτων. Το γεγονός, δηλαδή, ότι με ένα τιμολόγιο για λίγα κιλά ντόπιο χοιρινό κρέας πωλούνται στους Έλληνες καταναλωτές τόνοι εισαγόμενου, με τους πωλητές να κερδίζουν πολλά χρήματα, εκμεταλλευόμενοι την προτίμηση των Ελλήνων και την υψηλότερη τιμή που έχει στην ελληνική αγορά το ντόπιο κρέας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Οκτώβριο του 2017 ψηφίστηκε στη Βουλή ο νόμος για τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα, σύμφωνα με τον οποίο επιβάλλεται να αναγράφεται η χώρα γέννησης, εκτροφής και σφαγής του ζώου από το οποίο προέρχεται το κρέας σε όλα τα στάδια διακίνησής του, από το σφαγείο έως την ταμειακή μηχανή του καταστήματος λιανικής. Όμως, ο νόμος δεν εφαρμόζεται… «Διακυβεύονται πάρα πολλά χρήματα και κυρίως εύκολα χρήματα. Όσοι κάνουν ελληνοποιήσεις σε κάποια σημεία πώλησης σε μισό πρωινό βγάζουν επιπλέον χρήματα, κοροϊδεύοντας τους καταναλωτές που ζητούν ελληνικό κρέας», τονίζει ο κ. Διδάγγελος.

 Η αρχή των συγκρούσεων

Η προέλευση του κρέατος ήταν, όπως φαίνεται, η αρχή των συγκρούσεων εντός των φορέων της Διεπαγγελματικής Κρέατος, που έφεραν στη συνέχεια την αποχώρηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) του ΣΕΒΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος) και τελικά και του Συνδέσμου Εμπόρων – Εισαγωγέων Κρέατος.

gyros_2Ωστόσο, η ΕΔΟΚ αγωνίζεται να σταθεί στα πόδια της για το καλό όλου του κλάδου. Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ, Λευτέρης Γίτσας, «η ΕΔΟΚ έχει αναλάβει τον ρόλο να θέσει υπό τη σκέπη της όλους τους επαγγελματικούς κλάδους που έχουν σχέση με το κρέας. Μετά την αδρανοποίηση των ενώσεων εμπόρων και της μεταποίησης, όπου δεν υπήρχε εκπροσώπηση των μικρομεσαίων εταιρειών, υπήρξε κινητοποίηση, ώστε να δημιουργηθούν νέοι φορείς, οι οποίοι, στη συνέχεια, εντάχθηκαν στην ΕΔΟΚ. Έτσι, στην ΕΔΟΚ πλέον, εκτός από τον ΣΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας), ανήκουν πλέον οι εξής:

– Η Πανελλήνια Ένωση Εμπόρων Κρέατος και Ζώντων Ζώων.

  • Η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών, Αλλαντοποιών.
  • Η Πανελλήνια Ένωση Δημοτικών Σφαγείων.

– Η ομάδα επαγγελματιών διατροφικού τομέα Brigada, που αποτελείται από μάγειρες, επιστήμονες και άλλους που σχετίζονται με τη διατροφή και την εστίαση.

«Έγκλημα η μη κατοχύρωση με ελληνικό χοιρινό κρέας»

«Η μεταποίηση που προβάλλεται σήμερα είναι κυρίως αυτή των μεγάλων βιομηχανιών που παράγουν μαζικά και χρησιμοποιούν κυρίως εισαγόμενα κρέατα», τονίζει ο κ. Γίτσας, χαρακτηρίζοντας έγκλημα τη μη κατοχύρωση του ελληνικού γύρου με ελληνικό χοιρινό κρέας.  Ο κ. Γίτσας ανακοίνωσε ότι σύντομα η ΕΔΟΚ θα συστήσει επιστημονικές επιτροπές και θα είναι έτοιμη να «κλείσει» ενδεχόμενα θεσμικά κενά. Ζητά, επίσης, από την πολιτεία την κατάρτιση εθνικού σχεδιασμού για τον τομέα του ελληνικού κρέατος συνολικά και συγκεκριμένα πρότυπα για τα ελληνικά κρέατα, έτσι ώστε να περιοριστούν οι ελληνοποιήσεις.