Ελληνικό Σήμα: Σε εκσυγχρονισμό του πλαισίου προσανατολίζεται η γ.γ. Εμπορίου

-Διαφήμιση-

Στη σύσταση ειδικής υπηρεσίας για την υποστήριξη του Ελληνικού Σήματος, που εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο εκσυγχρονισμού, που διέπει τη λειτουργία του, και σχεδιασμού μιας στοχευμένης στρατηγικής ανάπτυξής του, ώστε να καταστεί πιο ευέλικτο, έχοντας εντοπίσει τις αδυναμίες που προκύπτουν στη διαδικασία κατάρτισης κανονισμών, και διατηρώντας την αξιοπιστία του, προσανατολίζεται η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Αυτό προκύπτει από τα όσα ανέφερε μιλώντας στο συμπόσιο με θέμα «η αξία και η δυναμική του Ελληνικού Σήματος στην ανάπτυξη της οικονομίας» ο αρμόδιος γενικός γραμματέας, Αντ. Παπαδεράκης. Σημείωσε την αναγκαιότητα επέκτασης του Σήματος σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων –πλέον των αλκοολούχων και των γαλακτοκομικών για τα οποία υπάρχει ήδη κανονισμός απονομής– προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προς την κατεύθυνση της στήριξης των ελληνικών προϊόντος και των Ελλήνων παραγωγών τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον ίδιο «εάν θέλουμε το ελληνικό σήμα να παίξει τον ρόλο που φιλοδοξούμε, πρέπει οι διαδικασίες να έχουν επιστημονική στήριξη, ώστε να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις, διότι ένα τέτοιο σήμα θα αποτελέσει και αφετηρία ανταγωνιστικών καταστάσεων μεταξύ των επιχειρήσεων». Μέχρι σήμερα το Ελληνικό Σήμα φέρουν 524 προϊόντα, τα περισσότερα από τα οποία γαλακτοκομικά και 170 αλκοολούχα, ενώ στη διαδικασία της ολοκλήρωσης βρίσκονται οι κανονισμοί για ελαιόλαδο και επιτραπέζιες ελιές.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Τσιρώνης, επεσήμανε ότι η αναγνώριση του Ελληνικού Σήματος πρέπει να συνοδεύεται από τον αυστηρό έλεγχο των προϊόντων και τον αυτοέλεγχο, καθώς και να αξιοποιηθούν τα ελληνικά προϊόντα από τον τουριστικό κλάδο ώστε να γίνουν ευρύτερα γνωστά και να αναζητηθούν και στις αγορές του εξωτερικού από ξένους καταναλωτές.

«Το σήμα που ταυτοποιεί την ελληνική προστιθέμενη αξία αποτελεί για τον Έλληνα μικρομεσαίο επιχειρηματία το τελευταίο του ανάχωμα», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΒΕΑ), Π. Ραβάνης.

-Διαφήμιση-