Το ελληνικό τμήμα του Παγκόσμιου Ταμείου για τη φύση καλεί τους καταναλωτές σε υπεύθυνη επιλογή ψαρικών

Το ελληνικό τμήμα του Παγκόσμιου Ταμείου για τη φύση καλεί τους καταναλωτές σε υπεύθυνη επιλογή ψαρικών
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Την έναρξη του «Fish Forward II», του δεύτερου μέρους της παγκόσμιας εκστρατείας με κεντρικό στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση καταναλωτών, επιχειρήσεων και φορέων να συμβάλουν στην προστασία των θαλασσών, μέσα από υπεύθυνη επιλογή ψαρικών, ανακοινώνει το ελληνικό τμήμα του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλιείας, στις 21 Νοεμβρίου.

Το Ταμείο σημειώνει ότι ένας στους δέκα ανθρώπους παγκοσμίως εξαρτάται από τα ψαρικά για να εξασφαλίσει τροφή και εισόδημα, ενώ στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 15.000 ψαράδες. Η επιβίωσή τους, ωστόσο, όπως και οι πληθυσμοί των ψαριών, απειλούνται από την υπεραλίευση. Η όρεξη του ανθρώπου για ψαρικά διαρκώς μεγαλώνει και αντλεί από τις θάλασσες πολλά περισσότερα απ’ όσα μπορούν να του δώσουν.

-Διαφήμιση-
Corteva agriculture

Παγκοσμίως ποσοστό 33% των ψαριών αλιεύονται, ενώ στη Μεσόγειο το ποσοστό αυτό αγγίζει το 80%. Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, η οποία εντείνει τις ήδη υψηλές πιέσεις στους πληθυσμούς των ψαριών.

Για να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση για ψαρικά ενισχύονται εισαγωγές. Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ψαρικών και άνω του 50% των εισαγωγών προέρχεται από αναπτυσσόμενες χώρες. Με αυτά τα δεδομένα, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές καλούνται να αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη για την αλλαγή.

Το WWF καλεί «η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Αλιείας να είναι η απαρχή για υπεύθυνες καταναλωτικές επιλογές και νέες καταναλωτικές συνήθειες που θα κρατήσουν τις θάλασσές μας ζωντανές, διασφαλίζοντας ότι θα υπάρχουν ψάρια για τις επόμενες γενιές».

Πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των καταναλωτών είναι το Fish Guide, ο Οδηγός Υπεύθυνης Κατανάλωσης Ψαρικών του WWF. Το Fish Guide δίνει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο καταναλωτής όταν αγοράζει ψαρικά (εγχώρια ή εισαγόμενα) και αφορούν, μεταξύ άλλων, το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος προς κατανάλωση, την κατάλληλη εποχικότητα, αλλά και τον τρόπο αλίευσης τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

-Διαφήμιση-
Αγροτική Καινοτομία - Γεωργικές Συμβουλές