Ελληνοτουρκική φιλία στο Φεστιβάλ της Καλαμάτας

-Διαφήμιση-
Με τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποιότητας Εξαιρετικά Παρθένου Ελαιολάδου, που θα διεξαχθεί σήμερα (Παρασκευή 12 Απριλίου) στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» και την αυριανή απονομή των βραβείων, ολοκληρώνεται το 5ο Παννελήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας ελιάς.

Για πρώτη φορά, το «παρών» έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης. Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, στάθηκε στις νέες προκλήσεις που αφορούν την ελιά και το ελαιόλαδο, απέναντι στις νέες τάσεις που επικρατούν στην αγορά, αλλά και στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής. «Η προστασία των εθνικών προϊόντων είναι ευθύνη όλων μας, ώστε να μην χαθούν αγορές», τόνισε.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, που κήρυξε την έναρξη των εργασιών, μίλησε στην «ΥΧ» για τη διοργάνωση. «Κύριο χαρακτηριστικό του Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς ήταν η εφαρμογή καινοτομιών, όπως για παράδειγμα τα drones, αφού τα επόμενα χρόνια θα αποτελούν καθημερινή πρακτική. Η γεωργία ακριβείας είναι κάτι που επίσης μας απασχολεί, καθώς θα δώσει σημαντική ώθηση στη Μεσσηνία».

Όπως σημείωσε, στο φεστιβάλ συμμετείχαν πολλές εταιρείες από το εξωτερικό, ακόμη και από την Τουρκία. «Η παρουσία των Τούρκων έδωσε τη δυνατότητα να συμφωνήσουμε σε μία αδελφοποίηση με το Αϊδίνιο (ή Αϊδίνι), που είναι πόλη της Τουρκίας με 179.452 κατοίκους, ώστε να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία», υπογράμμισε ο κ. Αντωνόπουλος.