Έμειναν στα δέντρα φέτος τα κάσιους λόγω κορωνοϊού

«Θύμα» του κορωνοϊού φαίνεται ότι έπεσε ένα εισαγόμενο, αλλά αρκετά δημοφιλές στη χώρα μας είδος ξηρού καρπού. Ο λόγος για τα γνωστά στους περισσότερους κάσιους, τα οποία πολλοί αγρότες από τη Δυτική Αφρική (εκεί, δηλαδή, όπου παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες παγκοσμίως), προτίμησαν φέτος να εγκαταλείψουν πάνω στα δέντρα, αφού η κατάρρευση της αγοράς και της ζήτησης έκανε ασύμφορη τη συγκομιδή τους.

«Κατά τους πρώτους μήνες μίας ‘‘κανονικής’’ χρονιάς περισσότερο από το 55% της παραγωγής θα είχε συγκομιστεί, αποξηραθεί και φορτωθεί από τους μεταποιητές της Ασίας προτού διατεθεί στις διεθνείς αγορές», αναφέρει ρεπορτάζ του Reuters. Κάτι που, όμως, δεν συνέβη φέτος, καθώς οι μεταποιητικές επιχειρήσεις επιβράδυναν τη λειτουργία τους, οι αγοραστές από Βιετνάμ και Ινδία δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν προς την Αφρική και οι τιμές που ήδη ήταν πιεσμένες τα τελευταία χρόνια μειώθηκαν ακόμα περισσότερο.

Έπεσαν οι τιμές

H Olam International, που εδρεύει στη Σιγκαπούρη και είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας του προϊόντος παγκοσμίως, υποστήριξε ότι τα προβλήματα στο δίκτυο εφοδιασμού και η μείωση της ζήτησης περιόρισαν την αγορά, ενώ ο πρόεδρός της, Amit Khirbat, εκτίμησε ότι οι τιμές διεθνώς θα σταθεροποιηθούν, καθώς αίρονται οι περιορισμοί και επανέρχεται σταδιακά η ζήτηση. Η Αφρικανική Ένωση Κάσιους (ACA), πάντως, προειδοποιεί για μείωση των εξαγωγών έως 30%, από τους 1,2 εκατ. τόνους πέρυσι, ενώ η παραγωγή αναμένεται μειωμένη έως και 10% λόγω της διακοπής των συγκομιδών.

Ο Ιβοριανός καλλιεργητής Olivier Gore-Bi αναφέρει στο Reuters ότι σταμάτησε τη συγκομιδή στα τέλη Απριλίου, εξηγώντας ότι η τιμή κατρακύλυσε στα 34 σεντς/κιλό. Στην Ακτή Ελεφαντοστού έχει καταγραφεί μείωση 35% στα συμβόλαια εξαγωγής, ενώ στη Γουινέα-Μπισάου, όπου τα κάσιους αποτελούν το 90% των εξαγωγών, αλλά και τη μόνη πηγή εισοδήματος για 650.000 νοικοκυριά η κυβέρνηση διέθεσε στον κλάδο έκτακτα κονδύλια μέσω των τραπεζών. Παρ’ όλα αυτά, όπως ανέφεραν τοπικές ενώσεις αγροτών, αρκετοί καλλιεργητές προτίμησαν να χρησιμοποιήσουν τις αδιάθετες ποσότητες για την παραγωγή ρουμιού.

Στην Γκάνα, τέλος, καταγράφηκε μείωση των τιμών κατά 56% τον Απρίλιο, αν και η αγορά δείχνει σημάδια ανάκαμψης τις τελευταίες εβδομάδες.