Αυτό το άρθρο είναι 34 μηνών

Emerging Tech Forum: Οι αναδυόμενες καινοτομίες και οι παγκόσμιες τάσεις από τον αγροτικό τομέα μέχρι την ιατρική

09/12/2021
2' διάβασμα
emerging-tech-forum-oi-anadyomenes-kainotomies-kai-oi-pagkosmies-taseis-apo-ton-agrotiko-tomea-mechri-tin-iatriki-249250

Ολοκληρώθηκε το πρώτο ετήσιο φόρουμ “Emerging Tech Forum” που διοργανώθηκε την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» από την HETiA, τον πρώτο και μεγαλύτερο συνεργατικό τεχνολογικό σχηματισμό καινοτομίας (cluster) της χώρας με 80 βιομηχανικά και ακαδημαϊκά μέλη, σε συνεργασία με την S.G. Tsomokos. Με περισσότερους από 40 ομιλητές και 12 πάνελ το φόρουμ εστίασε στις αναδυόμενες τεχνολογίες, τις παγκόσμιες τάσεις, την ελληνική καινοτομία και την εξωστρεφή επιχειρηματική ανάπτυξη σε όλους τους οικονομικούς κλάδους της ελληνικής βιομηχανίας όπως ο αγροτικός τομέας, η ιατρική και η ναυτιλία.

Στο φόρουμ συμμετείχαν προσκεκλημένοι από την πολιτική ηγεσία όπως ο Αν. Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γ. Γεωργαντάς, ο Αν. Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Χρ. Δήμας, η Αν. Υπουργός Εργασίας Μ. Συρεγγέλα και ο Αν. Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην Έρευνα και την Καινοτομία Μιχ. Δρίτσας. Επίσης, συμμετείχαν ιδρυτές, διευθύνοντες σύμβουλοι και τεχνολογικοί διευθυντές των εταιρειών του οικοσυστήματος τεχνολογίας. Στόχος ήταν η ανταλλαγή ιδεών και η εξέταση προτάσεων και δημιουργικών λύσεων με σκοπό τη διαμόρφωση στρατηγικής και πολιτικής κατεύθυνσης για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας.

Οι κυρίαρχες εστιάσεις των πάνελ ήταν:

  • Η εγχώρια παραγόμενη αξία του οικοσυστήματος τεχνολογικής καινοτομίας
  • Tα ενδιαφερόμενα μέλη του οικοσυστήματος τεχνολογικής καινοτομίας
  • Οι τρέχουσες προκλήσεις του οικοσυστήματος τεχνολογικής καινοτομίας

Αγροτικός τομέας

Εκπρόσωπος του αγροτικού τομέα στο φόρουμ ήταν η εταιρεία NEUROPUBLIC. Ο Διευθυντής Marketing της εταιρείας, Γιάννης Μιχαηλίδης ο οποίος και συμμετείχε στο δεύτερο πάνελ του φόρουμ με τίτλο «Harnessing Data for sustainable growth», ανέφερε ότι η εταιρεία έχει επενδύσει μεγάλο μέρος των δυνάμεων της στις υπηρεσίες ευφυούς γεωργίας και συγκεκριμένα στο σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense με σκοπό την ψηφιοποίηση του αγροτικού τομέα. Τόνισε ότι το σύστημα λαμβάνει δεδομένα από τέσσερις διαφορετικές πηγές με στόχο την ολοκληρωμένη διαχείριση της παραγωγής. Οι πηγές αυτές είναι οι δορυφόροι, τα αεροσκάφη και άλλα εναέρια μέσα με συστήματα καταγραφής εικόνων, οι τηλεμετρικοί σταθμοί που είναι εγκατεστημένοι ανά την Ελλάδα, οι επιστήμονες που πραγματοποιούν επιτόπιες παρατηρήσεις στο χωράφι καθώς και η καταγραφή των αγροτικών εργασιών από τον ίδιο τον παραγωγό. Η προστιθέμενη αξία, όμως, όπως εξήγησε βρίσκεται στις κατανοητές συμβουλές για τον τελικό χρήστη που παράγονται από όλα τα συλλεγόμενα δεδομένα του συστήματος σε μία περίοδο που η βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα είναι πολύ σημαντική.