Eν αναμονή των επόμενων κινήσεων των μεγάλων των αγροτικών εισροών

Υψηλές ήταν οι προσδοκίες από την παρουσίαση της μελέτης του ΙΟΒΕ προχθές το βράδυ. Μιας μελέτης, που ανατέθηκε στο Ίδρυμα από τους τρεις μεγάλους Συνδέσμους των αγροτικών εφοδίων, των φυτοπροστατευτικών, των λιπασμάτων και του πολλαπλασιαστικού υλικού και, όπως κατά καιρούς είχε διαρρεύσει, θα έδινε απαντήσεις σε δύο καίρια ζητήματα:

✱ Την αποτίμηση της λειτουργίας των αγορών των προϊόντων αυτών.

✱ Την προσαρμογή των κλάδων στα νέα δεδομένα, όπου οι αλλαγές που επέρχονται είναι, σε κάποιες περιπτώσεις, σαρωτικές.

Με τα συμπεράσματα της μελέτης να διαχέονται σε πολλά άλλα θέματα, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις απόψεις των παρευρισκομένων, των προέδρων των τριών Συνδέσμων και του υπουργού ΑΑΤ.

Οι διατυπώσεις κάποιων ότι οι στόχοι της ΕΕ για την Πράσινη Συμφωνία και την πρωτοβουλία «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» είναι ανέφικτοι και ουτοπικοί προκάλεσαν εντύπωση. Το ίδιο και η άποψη ότι η εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας στις ελληνικές εκμεταλλεύσεις των 50 στρεμμάτων είναι μία πολύ δύσκολη υπόθεση. Της ευφυούς γεωργίας και της καινοτομίας που, όπως είπε ο Μ. Βορίδης, αποτελεί υπό την προϋπόθεση της συνένωσης δυνάμεων και της κοινής προσπάθειας των αγροτών το βασικό εργαλείο εξορθολογισμού της χρήσης των εισροών και της βελτίωσης της παραγωγικότητας μίας εκμετάλλευσης.

Σε όλα τα παραπάνω, αξίζει να προστεθεί και κάτι επιπλέον. Οι αντίστοιχοι σύνδεσμοι άλλων χωρών ή και μεμονωμένες επιχειρήσεις έχουν ήδη προχωρήσει στη διατύπωση των ενεργειών προσαρμογής τους στα νέα δεδομένα. Και είναι η διατύπωση ενός αντίστοιχου «οδικού χάρτη» για την Ελλάδα που αναμένει ο αγροτικός χώρος.