Εν αναμονή της χρηματιστηριακής ανόδου για νέες προπωλήσεις βάμβακος

Από τα σχεδόν 88 σεντς/λίμπρα (συμβόλαια Δεκεμβρίου) στα τέλη Φεβρουαρίου, το χρηματιστήριο βάμβακος έπεσε κάτω από τα 80 σεντς στα τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου, ωστόσο τις τελευταίες δύο εβδομάδες μοιάζει να καλύπτει ένα μέρος από το χαμένο έδαφος, κινούμενο εσχάτως στην περιοχή των 82-83 σεντς/λίμπρα.

Η «κοιλιά» αυτή, όπως ήταν λογικό, αποθάρρυνε αρκετούς παραγωγούς που σκέφτονταν να δεσμεύσουν ένα μέρος τουλάχιστον της νέας σοδειάς τους σε φιξαρισμένες τιμές. Όσοι θέλγονται από το μοντέλο των προπωλήσεων περιμένουν μια ανοδική αντίδραση της αγοράς, η οποία, σύμφωνα με τους αναλυτές, αναμένεται το επόμενο διάστημα, προκειμένου να προχωρήσουν σε συμβάσεις με τα εκκοκκιστήρια.

Αξιοσημείωτο εδώ είναι ότι αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου διαμηνύουν σε αγρότες με τους οποίους έχουν μακροχρόνια συνεργασία ότι «δεν υπάρχει λόγος βιασύνης».

Οι προσφορές των εκκοκκιστηρίων αφορούν συνήθως ένα ποσοστό 30% έως 35% της παραγωγής της επόμενης χρονιάς και, όπως έχει γράψει η «ΥΧ», το ενδιαφέρον των καλλιεργητών κινητοποιείται μόνο όταν οι προσφερόμενες τιμές ξεπερνούν τα 50 λεπτά/κιλό (δίχως να περιλαμβάνονται τα μεταφορικά).

Τα θεμελιώδη, πάντως, παραμένουν θετικά και το σημαντικότερο είναι ότι η ζήτηση από τη φυσική αγορά παραμένει ζωηρή και αναμένεται να ενταθεί περαιτέρω. Στο τελευταίο του report (Απρίλιος 2021), το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA) αναθεώρησε καθοδικά κατά 300.000 μπάλες την εκτίμηση για τα αποθέματα των ΗΠΑ από την περσινή σοδειά και κατά 1,1 εκατ. μπάλες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παράλληλα, η πρόβλεψη για την παγκόσμια κατανάλωση ήταν αυξημένη κατά 400.000 μπάλες σε σχέση με την εκτίμηση του Μαρτίου, με το μεγαλύτερο μέρος αυτής (250.000 μπάλες) να αποδίδεται στην Κίνα.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 16 Απριλίου 2021