Ένα βήμα πριν από τη μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση οι σταφιδοπαραγωγοί στην Πελοπόννησο

Eνα βήμα πριν από τη μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση βρίσκονται οι σταφιδοπαραγωγοί της Μεσσηνίας, καθώς, όπως καταγγέλλουν, βλέπουν τις τιμές να κατρακυλούν και την αξία του προϊόντος να ευτελίζεται. «Η εποχή που η μαύρη σταφίδα χαρακτηριζόταν ως ‘‘μαύρος χρυσός’’ φαίνεται ότι έχει περάσει και τώρα μένει πλέον να ξαναμετρηθεί η αξία της, με δεδομένα τόσο την εξαγωγική της δύναμη όσο και τη διατροφική της αξία», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Περίπου 1.500 παραγωγοί στη Μεσσηνία δίνουν στην αγορά μία παραγωγή που αγγίζει τους 2.500 τόνους, με τις μεγαλύτερες ποσότητες να εξάγονται και το κέρδος για την τοπική κοινωνία να φθάνει τα 4 εκατ. ευρώ. Ο διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας, Γιάννης Πάζιος, δίνοντας την εικόνα που έχει διαμορφωθεί από τον Μάρτιο, εξηγεί στην «ΥΧ»: «Είχαμε ενημερώσει το υπουργείο για τα αποθέματα που είχαν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας και ζητήσαμε πρόγραμμα απόσυρσης, ώστε να ηρεμήσουν και οι αγορές του εξωτερικού και να αποκατασταθούν οι ισορροπίες. Δυστυχώς, όμως, δεν ελήφθη τέτοια απόφαση και ήταν μοιραίο επακόλουθο να οδηγηθούμε σε πίεση από τους εμπόρους για αγορά με ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, αφού ποντάρουν ότι και με φετινά αποθέματα θα δημιουργηθεί αδιέξοδο».

Με την κατάσταση που διαμορφώθηκε οι έμποροι που μπήκαν στην αγορά δίνουν τιμές που αρχίζουν από τα 80 λεπτά και φτάνουν στα 90 λεπτά και στο 1 ευρώ. Αυτό σημαίνει μία αυτόματη μείωση της τιμής πώλησης του παραγωγού, που αρχίζει από τα 60 λεπτά και φθάνει τα 80 λεπτά από τις πρώτες μέρες.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Ένωση Μεσσηνίας «πάγωσε» τις όποιες εξελίξεις σχετικά με την ανακοίνωση τιμής και, όπως σημειώνει, ο κ. Πάζιος «είναι πλέον επιτακτική ανάγκη ο παραγωγός να κάνει υπομονή για όσο περισσότερο διάστημα μπορεί, αφού θα αγωνισθούμε μαζί του για να κρατήσουμε τις τιμές υψηλότερα. Σε ό,τι έχει σχέση με την κυβέρνηση, την καλούμε έστω και τώρα να ανακοινώσει πρόγραμμα απόσυρσης και εμείς την επόμενη μέρα θα ανακοινώσουμε τιμή εφάμιλλη με την περσινή. Εάν, όμως, η κυβέρνηση δεν δώσει λύση, τότε μόνοι μας πρέπει να βρούμε τρόπο διαχείρισης των περσινών αποθεμάτων και να καταλήξουμε σε τιμή που μοιραία δεν θα είναι σαν την περσινή».

Μάλιστα, ο ίδιος δεν απέκλεισε πως η αργοπορία της κυβέρνησης αναμένεται να οδηγήσει σε συλλαλητήριο στην Αθήνα. Κλείνοντας, ο κ. Πάζιος υπογράμμισε ότι «έχουμε γνώση των δεσμεύσεων που ανέλαβε ο κ. Γεραπετρίτης κατά τη συνάντηση που είχε με την Παναιγιάλειο Ένωση και περιμένουμε άμεσα λύσεις, καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και οι μόνοι ωφελημένοι είναι ορισμένα ιδιωτικά συμφέροντα».

Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις για την σταφίδα στην Ηλεία