Αυτό το άρθρο είναι 38 μηνών

«Ένα λίτρο γάλα θέλει ένα ευρώ τάισμα»

Την επιδότηση των ζωοτροφών περιμένουν οι αιγοπροβατοτρόφοι και οι χοιροτρόφοι
03/03/2022
4' διάβασμα
ena-litro-gala-thelei-ena-evro-taisma-256397

Παγωμένη ήταν η Τσικνοπέμπτη για τους χοιροτρόφους, καθώς το ψυχρό κλίμα των Χριστουγέννων διατηρείται. Ο Δραμινός Χρήστος Σταυρινάκης, μέλος του ΔΣ της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος και πρόεδρος στο σφαγείο Αγίου Αθανασίου, κάνει λόγο για πτωτική τάση μετά τις γιορτές.

Η σχετική ζήτηση των ημερών μέχρι χθες δεν αντέστρεψε το αρνητικό πρόσημο του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, προκαλώντας μεγάλη απογοήτευση γιατί μετά τις Αποκριές ακολουθεί η περίοδος της νηστείας και η Σαρακοστή χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.

«Όλα τα αγαθά έχουν ανατιμηθεί και μόνο το χοιρινό κρέας παραμένει στάσιμο. Αναρωτιέμαι τι τρώνε οι καταναλωτές» μεταφέρει, λέγοντας ότι το άνοιγμα της εστίασης είχε δημιουργήσει προσδοκίες.

Αντιλαμβάνεται ότι τη θέση των ντόπιων καταλαμβάνουν φθηνότερα εισαγόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση κρέατα, πολλά εκ των οποίων συνεχίζουν να ελληνοποιούνται. «Παίρνουν λίγα ελληνικά και τα περισσότερα είναι εισαγόμενα».

Η τιμή παραγωγού είναι 1,20-1,25 ευρώ το κιλό για ζων βάρος και για κρέας χωρίς λίπος 2,40 ευρώ το κιλό. Ο κ. Σταυρινάκης είναι βέβαιος ότι η κατηφόρα θα οδηγήσει σε κλείσιμο των μονάδων.

Πολλά ζώα θα πεθάνουν από ασιτία

Το κοστολόγιο παραγωγής υπερβαίνει τον τζίρο, με συνέπεια οι αιγοπροβατοτρόφοι να είναι συγκρατημένοι στις πωλήσεις, δηλώνει ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Ροδόπης, Σάκης Κοσουτζής. «Να βγάλει μια απόφαση το υπουργείο, να ξέρουμε αν θα τα σφάξουμε» λέει, αναμένοντας κρατική ενίσχυση για τις ζωοτροφές και καλύτερες τιμές από τους εμπόρους. «Δεν πουλάμε με 3,50 ευρώ το κιλό με κοστολόγιο 4,10, γιατί μπαίνουμε μέσα. Όσοι πουλήσουν θηλυκά, σημαίνει ότι εγκαταλείπουν το επάγγελμα». Ο ίδιος σκέφτεται να κρατήσει τα θηλυκά στο κοπάδι και να σφάξει τα αρσενικά για το Κουρμπάν Μπαϊράμ (σ.σ.: θρησκευτική γιορτή των Μουσουλμάνων) το καλοκαίρι.

«Το κοστολόγιο είναι απαγορευτικό. Περιμένουμε να ανέβουν οι τιμές τις Αποκριές για να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας», συμφωνεί ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης, Δημήτρης Ψεμματάς, επαναλαμβάνοντας ότι με 2,40 ευρώ το κιλό είναι χαμένοι και είναι καλύτερο να κρατήσουν τα θηλυκά.

Ο κ. Κοσουτζής σχολιάζει ότι η αδικία των χαμηλών τιμών των κτηνοτρόφων είναι δυσανάλογη με τις άσχημες συνέπειες στους καταναλωτές, που πληρώνουν μέχρι 14 ευρώ το κιλό, ενώ ο κτηνοτρόφος πουλάει 3,50 ευρώ! «Εμείς πουλάμε φθηνά και δεν νοείται ο καταναλωτής να αγοράζει ακριβά. Το κράτος πρέπει να εστιάσει την προσοχή του», λέει ο κ. Ψεμματάς.

Η εστίαση άνοιξε, τα καταστήματα δουλεύουν κι ελπίζει να έχουν ζήτηση, ειδικά για το Πάσχα. «Πολλοί συνάδελφοι έχουν γέννες αυτή την περίοδο και θα τα κρατήσουν για το Πάσχα, περιμένοντας καλές τιμές», προσθέτει. Σημειώνει ότι το Πάσχα των Καθολικών είναι μια εβδομάδα νωρίτερα, οπότε από τα τέλη Μαρτίου περιμένουν να αυξηθεί η ζήτηση στα αμνοερίφια.

Ο Ξανθιώτης αιγοπροβατοτρόφος δεν προβληματίζεται για «βαφτίσια» σε εισαγόμενα από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, γιατί «το αρνί είναι ακριβότερο από ό,τι στην Ελλάδα και δεν συμφέρει τους εμπόρους να φέρουν από εκεί. Δεν υπάρχουν αμνοερίφια, άρα θα ανακάμψουν οι τιμές».

Ζητάει, με τη σειρά του, στήριξη από την κυβέρνηση στις ζωοτροφές και έκτακτες ενισχύσεις de minimis. «Πολλά ζώα θα πεθάνουν από ασιτία. Οι έμποροι δεν δίνουν με μηδενική πίστωση. Το καλαμπόκι έφτασε στα 36 λεπτά το κιλό και η σόγια στα 63, άρα 1 λίτρο γάλα θέλει 1 ευρώ τάισμα» καταλήγει, για να δείξει ότι περνούν μια κρίσιμη χρονιά.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022
ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: