Εναλλακτικά τρόφιμα και καλλιεργημένο κρέας στο επίκεντρο ενδιαφέροντος των εταιρειών

Νεοφυείς επιχειρήσεις που εξειδικεύονται στον τομέα των εναλλακτικών τροφίμων, όπως τα φυτικά προϊόντα, αλλά και το «καλλιεργημένο» σε εργαστήριο κρέας κερδίζουν συνεχώς έδαφος, παρά τις αντικρουόμενες απόψεις, με τον συγκεκριμένο τομέα να εμφανίζει ποικιλία καινοτομιών.

Μία αυτές τις νεοφυείς επιχειρήσεις είναι η ισραηλινή startup Aleph Farms, η οποία είναι η μόνη εταιρεία που έχει υποβάλει αίτηση για πώληση καλλιεργημένου κρέατος στην Ευρώπη μέχρι σήμερα, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ελβετία, με πολλές άλλες εταιρείες να στοχεύουν σε εμπορική κυκλοφορία στο εγγύς μέλλον.

Ακόμα μία είναι η Ivy Farm Technologies, με έδρα την Οξφόρδη, η οποία έχει ήδη αναπτύξει μια σειρά προϊόντων που αποτελούνται από καλλιεργημένο χοιρινό, καθώς και βόειο κρέας. Συνεργάστηκε με τον παραγωγό τροφίμων της Βόρειας Ιρλανδίας Finnebrogue νωρίτερα φέτος (Ιούλιος 2023), ως μέρος του στόχου της να αναπτύξει καλλιεργημένα μπιφτέκια βόειου κρέατος, ενώ έχει διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε εκκρεμότητα σε 12 χώρες σε όλο τον κόσμο, εν αναμονή της ρυθμιστικής έγκρισης.

Τέλος, η ολλανδική startup Meatable ήταν μία από τις εταιρείες που συμμετείχαν σε συνέδρια γευσιγνωσίας καλλιεργημένου κρέατος στην Ολλανδία. Τον Αύγουστο συγκέντρωσε 35 εκατ. δολάρια χρηματοδότηση, με τις συνολικές επενδύσεις στην εταιρεία να ανέρχονται πλέον στα 95 εκατ. δολάρια.

Να τονίσουμε ότι τέτοιου είδους καινοτομίες έχουν πάρει έγκριση κυκλοφορίας για ανθρώπινη κατανάλωση στη Σιγκαπούρη και στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι ρυθμιστικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη σε ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ολλανδίας, για να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους.