Εναλλακτικός τουρισμός για τη Σαμοθράκη στα χνάρια της Καλύμνου

Μια πρωτοβουλία του υφυπουργού Τουρισμού, Μάνου Κόνσολα, και του βουλευτή Αναστάσιου Δημοσχάκη οδήγησε σε αδελφοποίηση της Σαμοθράκης με την Κάλυμνο, με θεματικό πεδίο την προσέλκυση εναλλακτικού τουρισμού. «Η Κάλυμνος εκτόξευσε τα τελευταία χρόνια τον αναρριχητικό τουρισμό, δημιουργώντας μεγάλη επισκεψιμότητα. Μας ενδιαφέρει να στραφούμε στον εναλλακτικό τουρισμό, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Σαμοθράκης», εξηγεί ο δήμαρχος του νησιού, Παναγιώτης Γαλατούμος.

Σε επίσκεψή τους στην Κάλυμνο καθοδηγήθηκαν στην τεχνογνωσία που διαθέτουν οι οικοδεσπότες στον εναλλακτικό τουρισμό και εντόπισαν τα κοινά σημεία παρά τη γεωγραφική απόσταση. «Και οι δύο φυλάμε σύνορα. Εκείνοι έχουν στα 6 ναυτικά μίλια τα Ίμια, εμείς έχουμε στα 6 ναυτικά μίλια τη Ζουράφα».

Ο δήμαρχος σημειώνει ότι η Κάλυμνος έχει πολλαπλάσιο πληθυσμό, αλλά το πρωτόκολλο συνεργασίας σε τουριστικά θέματα μπορεί να βοηθήσει τις δύο πλευρές και μελλοντικά να φέρει αδελφοποίηση και με άλλο αιγαιοπελαγίτικο νησί.

Κορωνοϊού επιτρέποντος, τα σχέδια θα προχωρήσουν προς όφελος των δύο πλευρών και βέβαια των μελλοντικών τουριστών που ξεφεύγουν από τα πρότυπα «ήλιος και θάλασσα» και αναζητούν το διαφορετικό. «Θα μας επισκεφθεί ειδικό κλιμάκιο που πρωτοστάτησε στον αναρριχητικό τουρισμό, θ’ αξιοποιήσουμε κι εμείς το δυναμικό μας.

Η ιδιαιτερότητα της Σαμοθράκης με τους καταρράκτες, το πράσινο και τα βουνά μπορεί να συνδυάσει τον αναρριχητικό και τον ορειβατικό τουρισμό. Ετοιμάζεται, επίσης, μία πρόταση από το υπουργείο Τουρισμού να συμπεριλάβουν τον καταδυτικό τουρισμό», εξηγεί ο κ. Γαλατούμος, ενώ προσθέτει ότι βρίσκονται στην τελική φάση αδειοδότησης των Ιαματικών Λουτρών στα Θέρμα.