Την έναρξη του κυνηγιού περιμένουν οι αγρότες του Πηλίου για να απαλλαγούν από τους αγριόχοιρους

Την επίσημη έναρξη της κυνηγετικής περιόδου περιμένουν με αγωνία οι καλλιεργητές του Πηλίου για να απαλλαγούν από το πρόβλημα των αγριόχοιρων, καθώς και φέτος οι ζημιές που έχουν προκαλέσει τα ζώα στα χωράφια είναι τεράστιες και, όπως είναι γνωστό, μη αποζημιώσιμες από τον ΕΛΓΑ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις περιοχές Αγριά, Ζαγορά, Αγ. Λαυρέντιος, Δράκεια, Άγιος Βλάσιος. Όπως καταγγέλλουν οι αγρότες, «τα αγριογούρουνα προκαλούν καταστροφές στον υπό ανάπτυξη και συγκομιδή καρπό, αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο σε καλλιεργούμενες εκτάσεις». Τα ζώα εμφανίζονται σε αγέλες νυχτερινές κυρίως, αλλά πλέον και πρωινές ώρες στις καλλιεργούμενες εκτάσεις τρώγοντας μήλα και ροδάκινα, καρπούς τόσο προς ανάπτυξη, όσο και προς συγκομιδή, προκαλώντας ολοκληρωτική καταστροφή στις εκτάσεις. Παρά τα μέτρα προστασίας που έχουν λάβει οι περισσότεροι αγρότες (ηλεκτροφόρα καλώδια, ψεύτικα κανόνια που κάνουν θόρυβο, κ.ά.), η επέλαση των αγριογούρουνων είναι καταστροφική.

Το ευχάριστο για τους αγρότες είναι ότι η φετινή Ρυθμιστική που εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος για το κυνήγι προβλέπει απεριόριστο κυνήγι για τους αγριόχοιρους. Από την πλευρά τους, οι Κυνηγετικές Οργανώσεις εφιστούν την προσοχή στους κυνηγούς, καθώς το κυνήγι των αγριόχοιρων εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, ενώ έχουν καταγραφεί και πολλές επιθέσεις αυτών των ζώων εναντίον τους.

Διαβάστε επίσης: 

Αγριόχοιροι καταστρέφουν καλλιέργειες και προκαλούν …τροχαία στην Φθιώτιδα

Αγριόχοιροι και λαγοί: Δύσκολα κυνήγια

Πλήρη απελευθέρωση κάρπωσης αγριόχοιρων αποφάσισε το ΥΠΕΝ