Πλήρη απελευθέρωση κάρπωσης αγριόχοιρων αποφάσισε το ΥΠΕΝ

Με πλήρη απελευθέρωση του ορίου κάρπωσης για τα αγριογούρουνα και μικρή μείωση κάρπωσης για τα τρυγόνια ξεκινά, μεταξύ άλλων, στις 20 Αυγούστου η νέα κυνηγετική περίοδος.

Τις σχετικές αποφάσεις για τη ρύθμιση της θήρας στη χώρα, μεταξύ αυτών και της αύξησης της ετήσιας συνδρομής των κυνηγών για την έκδοση άδειας θήρας, υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης. Πιο αναλυτικά, η κυνηγετική περίοδος ξεκινά στις 20 Αυγούστου 2019 και ολοκληρώνεται στις 29 Φεβρουαρίου 2020.

Σε σχέση με πέρσι, η νέα ρυθμιστική απόφαση διαφοροποιείται στα ακόλουθα σημεία:

Αυξήθηκε οριζόντια, σε όλη τη χώρα, η κάρπωση του αγριόχοιρου και πλέον θα γίνεται χωρίς περιορισμό ανά ομάδα και ημερήσια έξοδο. Το μέτρο αυτό, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, λαμβάνεται προληπτικά και επικουρικά των υπόλοιπων μέτρων που λαμβάνονται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εισόδου στην Ελλάδα της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων, που έχει πλήξει γειτονικές βαλκανικές χώρες και αποτελεί εν δυνάμει πρόβλημα και για την Ελλάδα.

Μειώνεται το ημερήσιο όριο κάρπωσης για το τρυγόνι από τα 10 στα 8 θηρευόμενα πτηνά ανά κυνηγό.

Για το θέμα αυτό έχουν εκφραστεί διαφορετικές θέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τις κυνηγετικές ομοσπονδίες και τις αρμόδιες υπηρεσίες, που ξεκινούν από τη διατήρηση του αριθμού και φτάνουν μέχρι την πλήρη απαγόρευση. Σύμφωνα με το υπουργείο, η μείωση του ημερήσιου ορίου κάρπωσης κατά δύο τρυγόνια είναι ένα πρώτο βήμα της πολιτείας μέχρι τη διεξαγωγή οριστικής μελέτης για το θέμα.

Επιτρέπεται η θήρα στις νήσους Γαύδο και Γαυδοπούλα, τις ημέρες Σάββατο και Κυριακή, μέχρι την 30ή Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, για τις νήσους αυτές ίσχυε πενταετής απαγόρευση, η οποία έληξε. Μετά από πρόταση της τοπικής Δασικής Υπηρεσίας, επετράπη η θήρα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Αύξηση συνδρομής

Εκτός από τα παραπάνω, το υπουργείο έκανε αποδεκτή την πρόταση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος για αύξηση κατά 5 ευρώ της ετήσιας συνδρομής των κυνηγών, που είναι μέλη στους αναγνωρισμένους από το υπουργείο Κυνηγετικούς Συλλόγους για την έκδοση άδειας θήρας. Ο λόγος, όπως εξηγεί το υπουργείο, σχετίζεται με την ανάγκη αυξημένης θηροφύλαξης και της απρόσκοπτης εκτέλεσης των σχετικών προγραμμάτων από τους ιδιωτικούς φύλακες θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων.