Ενδιαφέρον από το πανεπιστήμιο του Γέιλ για τον ελαιώνα της Άμφισσας

geil-elaionas-amfissa
-Διαφήμιση-

Με θετικά συμπεράσματα έκλεισε η επίσκεψη της αποστολής του Δήμου Δελφών και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο πανεπιστήμιο Γέιλ των ΗΠΑ. Τα στελέχη της περιφέρειας βρέθηκαν εκεί, καθώς ο Δήμος Δελφών συμμετέχει τιμητικά στις εκδηλώσεις του πανεπιστημίου για την αξία της ελιάς και του ελαιόλαδου, ως βασικών στοιχείων διατροφής.

«Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ανακοινώθηκε ότι το επόμενο συμπόσιο του Γέιλ για το θέμα της ελιάς, θα πραγματοποιηθεί στα μέσα της άνοιξης στους Δελφούς. Αυτό αποτελεί για τον δήμο μας ένα σημαντικό εργαλείο για την προώθηση και την προβολή της ελιάς και ειδικά του Δελφικού Ελαιώνα» τόνισε ο δήμαρχος Δελφών, Θανάσης Παναγιωτόπουλος. «Ένα ακόμη θετικό αποτέλεσμα είναι και η συνεργασία του Γέιλ με την ερευνητική ομάδα του καθηγητή κ. Κουρέτα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σε ένα πολυετές πρόγραμμα τεκμηρίωσης της διατροφικής αξίας της ελιάς. Στο πρόγραμμα αυτό ως ερευνητικό πεδίο θα αξιοποιηθεί ο ξακουστός Δελφικός Ελαιώνας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι, σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα έχουμε πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση για τα ευεργετικά αποτελέσματα της ελιάς, και ειδικότερα της Άμφισσας και του Δελφικού ελαιολάδου στην ανθρώπινη διατροφή, πιστοποιημένα μάλιστα από ένα εκ των κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου».

Η ανάδειξη και διαχείριση του ελαιώνα της Άμφισσας αποτελεί μια συνέχεια της συνεργασίας του Δήμου Δελφών με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας. Το ΓΠΑ εκπόνησε για λογαριασμό του δήμου μία ειδική μελέτη, με αντικείμενο τον στρατηγικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό του ελαιώνα. Επιπλέον, η περιφέρεια Στερεάς σχεδίασε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη διαχείριση του ελαιώνα. Τέλος, στα τέλη του 2017 εγκρίθηκε ομόφωνα, από το Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών, η θεσμική αναβάθμιση του ελαιώνα και προωθήθηκε προς έγκριση στα συναρμόδια υπουργεία.

-Διαφήμιση-