Ελαιόλαδο: «Καίνε» τις ελπίδες για καλή παραγωγή οι συνεχόμενα υψηλές θερμοκρασίες

Στη «συντήρηση» η αγορά, εν μέσω υποτονικού ενδιαφέροντος
01/07/2024
7' διάβασμα
elaiolado-kaine-tis-elpides-gia-kali-paragogi-oi-synechomena-ypsiles-thermokrasies-325038

Σχετική υποτονικότητα στην αγορά –που εν μέρει αντικατοπτρίζεται και στις τιμές– χαρακτηρίζει το τελευταίο διάστημα τον τομέα του ελαιολάδου. Παράλληλα, η αγωνία των παραγωγών αυξάνεται, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες συνεχίζονται, σε μία χρονιά χωρίς ιδιαίτερες βροχοπτώσεις και απουσία ενός «κανονικού» χειμώνα. Περιορισμένες αγοραπωλησίες, με το γενικό επίπεδο τιμών να παραμένει υψηλό, καταγράφει και ο ΣΕΔΗΚ, κατά την πρόσφατη ενημέρωση στις 25 Ιουνίου.

Σε διεθνές επίπεδο, το βλέμμα παραμένει στραμμένο στην Ισπανία, όπου πέρα από τις πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά, με τη συμπερίληψη του ελαιολάδου στα προϊόντα πρώτης ανάγκης και άρα «μηδενικό» κατά την τρέχουσα συγκυρία ΦΠΑ, η ισπανική πρωτεύουσα φιλοξενεί αυτές τις ημέρες το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Ελαιολάδου (OOWC).

Αναφορικά με τις τιμές, όπως αυτές καταγράφονται σε εβδομαδιαία βάση από την Κομισιόν, η μέση τιμή για το ιταλικό έξτρα παρθένο την εβδομάδα 10-16 Ιουνίου ανερχόταν στα 9,44 ευρώ/κιλό, παραμένοντας σχετικά σταθερή από τις αρχές Μαΐου. Στα 8,08 ευρώ ανήλθε την ίδια εβδομάδα το ισπανικό έξτρα παρθένο, συνεχίζοντας την ελαφρώς ανοδική πορεία που ξεκίνησε από τον Μάιο. Αντίθετα, ελαφρά υποχώρηση, από το επίπεδο που κατείχε δύο βδομάδες πριν, κατέγραψε το ίδιο διάστημα η μέση τιμή του ελληνικού έξτρα παρθένου, που ανήλθε στα 7,98 ευρώ.

Υποτονική αγορά και ελαφρά υποχώρηση στις τιμές καταγράφει το Ηράκλειο

Κάποια υποχώρηση στην τιμή εντοπίζεται το τελευταίο διάστημα στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ των 7,7-7,8 ευρώ. Αποδίδοντας την τρέχουσα κατάσταση στα σκαμπανεβάσματα στην αγορά σε αυτήν τη συγκυρία, μια υποτονική εικόνα στη ζήτηση την οποία φαίνεται πως ακολουθούν και οι τιμές, εκτίμησε από την περιοχή ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών του ΑΣ Κάτω Ασιτών και α΄ αντιπρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ, Μιχάλης Καμπιτάκης. «Θεωρώ ότι η αγορά δουλεύει υποτονικά, διότι κανείς δεν θέλει να μείνει με παλιά λάδια στα χέρια και αγορασμένα ακριβά», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι προηγουμένως η τιμή για τον παραγωγό στην περιοχή είχε φτάσει και στα 8 ευρώ, με περισσότερη ζήτηση.

Ως προς τη νέα παραγωγή, η εικόνα μίας καλής καρπόδεσης φαίνεται ότι όσο περνά ο καιρός απειλείται, καθώς οι συνεχώς υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την έλλειψη νερού –λόγω ήπιου χειμώνα που άφησε ξερούς τους ταμιευτήρες και τις γεωτρήσεις να «τραβούν» θαλασσινό– επιδεινώνουν την κατάσταση των ελαιοδέντρων. «Φαίνεται ότι έχουμε μία καλή καρπόδεση, πάνω από 60%», εκτίμησε, τονίζοντας ότι αν ο καιρός συνεχίσει με αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες και χωρίς νερό, δεν αποκλείεται η νέα παραγωγή να κινηθεί στα περσινά επίπεδα, αφού «θα μείνει μόνο ένα 5% της παραγωγής που ο παραγωγός θα μπορεί να ποτίσει».

Ζημιά στο 70% της παραγωγής εκτιμάται στη Σητεία

Στις δικές τους ενέργειες προχωρούν οι οργανώσεις ελαιοπαραγωγών στη Σητεία, καθώς η νέα παραγωγή δείχνει εξίσου κακή με την προηγούμενη. Την Τετάρτη, την περιοχή επισκέφθηκε ο διευθυντής του ΕΛΓΑ Κρήτης, Νίκος Δασκαλάκης, για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τη ζημιά που έχουν προκαλέσει οι καιρικές συνθήκες στους ελαιώνες.

Η Ένωση Σητείας, η οποία συγκεντρώνει τις καταγραφές των ζημιών, έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να κινητοποιήσει το ΥΠΑΑΤ, διεκδικώντας αποζημιώσεις για τους παραγωγούς, σε μια προσπάθεια την οποία συνεπικουρούν ο Αγροτικός Σύλλογος και ο Δήμος Σητείας. Ο φορέας ετοιμάζεται ίσως και εντός της επόμενης εβδομάδας να καταθέσει τεκμηριωμένο αίτημα στο ΥΠΑΑΤ, καθώς σε όλη την περιοχή της Σητείας η ζημιά στην παραγωγή ανέρχεται στο 70%, όμως αν αφαιρεθούν 3-4 περιοχές στις οποίες υπολογίζεται γύρω στο 50%, στις υπόλοιπες ξεπερνά το 80%, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ένωσης, Μανώλης Μαυροματάκης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «η ζημιά αφορά το προανθικό στάδιο, όπου ο ανθός κάηκε, αλλά και στη συνέχεια οι ανθοί που γονιμοποιήθηκαν έγιναν σχινόκαρπος». Αίτια που, με τον παρόντα Κανονισμό, δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, όμως ο διευθυντής του περιφερειακού υποκαταστήματος στέκεται και αυτήν τη φορά στο πλευρό των παραγωγών. Επισκέφτηκε την περιοχή για να επιβεβαιώσει και ο ίδιος το πρόβλημα και, εφόσον χρειαστεί, να στηρίξει την προσπάθεια με κάποιο πόρισμα των εκτιμητών της υπηρεσίας, όπως μετέφερε ο κ. Μαυροματάκης. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχή χρονιά, αλλά την τέταρτη στην τελευταία επταετία που η περιοχή έχει σοβαρό ζήτημα στην παραγωγή, υπενθύμισε.

Εντείνουν την καρπόπτωση στη Νότια Λακωνία οι υψηλές θερμοκρασίες

Προβλήματα καρπόπτωσης λόγω των υψηλών θερμοκρασιών εντοπίζονται και στα νότια της Λακωνίας, στη Νεάπολη, όπου κυριαρχεί η ποικιλία της Αθηνοελιάς. Η ένδειξη για μία καλύτερη χρονιά από την περσινή φαίνεται ότι ανατρέπεται γι’ αυτή την τοπική ποικιλία, που ανοίγει συνήθως την αυλαία της σεζόν. «Τα μη ποτιστικά έχουν πάθει ζημιά της τάξεως του 70%. Τα ποτιστικά όχι τόσο, όμως έχουμε ακόμη Ιούνιο», σχολίασε ο πρόεδρος του ΑΣ Αγ. Αποστόλων, Παναγιώτης Μπατσάκης, λέγοντας ότι το τελευταίο δεκαήμερο η καρπόπτωση έχει ενταθεί, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, καθιστώντας απαγορευτικές τις όποιες εκτιμήσεις.

Στις βροχές του Σεπτεμβρίου «ποντάρει» η Λέσβος

Ανησυχία για τον καιρό διατυπώνεται και από το νησί της Λέσβου, όπου η φετινή χρονιά, μετά από ένα σερί κακών σοδειών, «προοιωνίζεται καλή», όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΑΣ Ακρασίου, Χρήστος Κουτλής. Βορειότερα, τα πράγματα είναι καλύτερα, καθώς στον Νότο υπάρχουν και κάποιες «νησίδες» χωρίς παραγωγή, ίσως λόγω προσβολών από το κυκλοκόνιο ή εξαιτίας της κατάστασης των κτημάτων, εκτίμησε. Παράλληλα, τονίζει την ανησυχία που προκαλούν στο νησί οι πρωτόγνωρες θερμοκρασίες και η έλλειψη βροχοπτώσεων. «Αν δεν έχουμε κάποιες βροχοπτώσεις, νωρίς, στις αρχές Σεπτέμβρη δεν θα είναι καθόλου καλά τα πράγματα», σημείωσε, εκφράζοντας τον φόβο του για επανάληψη του περσινού σκηνικού.