Ενδιαφέρον και για βιολογική στην Αρκαδία

Kαρυδιά: Μέτρα από την αρχή της βλάστησης
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Η καλλιέργεια της ελιάς, του αμπελιού, των αρωματικών φυτών αλλά και των κηπευτικών, είναι οι κύριες επιλογές που κάνουν οι βιοκαλλιεργητές στην Αρκαδία και, όπως όλα δείχνουν, στο νέο πρόγραμμα επιδότησης βιοκαλλιεργειών θα δώσουν το «παρών» με ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή. Μαύρη τρύπα στη βιοκαλλιέργεια παραμένει η απουσία των κτηνοτρόφων, αν και με το άνοιγμα της ημερομηνίας για την κατάθεση των δικαιολογητικών, έχουν ήδη εμφανιστεί αρκετοί κτηνοτρόφοι για να ενημερωθούν.

Μέχρι τώρα ήταν ενταγμένοι στη βιολογική κτηνοτροφία τέσσερις κτηνοτρόφοι, που αποτελεί και ένδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Η Χριστίνα Τράκα, γεωπόνος στον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αρκαδίας «η Ένωση», δήλωσε: «Υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον, που εστιάζεται στους ελαιοπαραγωγούς, αλλά και στους καλλιεργητές καστανιάς και καρυδιάς, που μπαίνουν για πρώτη φορά».
Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι για τους παραγωγούς κάστανου και καρυδιάς το πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας αποτελεί πρόκληση, αφού γενικότερα δεν χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα που επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Η καλή τιμή που διατηρεί το βιολογικό γάλα δημιουργεί, όπως μας επεσήμανε η κα Τράκα, εκ νέου ενδιαφέρον για τη βιολογική κτηνοτροφία, που μέχρι πρόσφατα ήταν στα αζήτητα. Βασικός ανατρεπτικός παράγοντας είναι η προβληματική εφαρμογή του τελευταίου προγράμματος (2012-2017), όπου καθυστέρησαν να αποδοθούν στους δικαιούχους τα χρήματα, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια, εμφανώς απογοητευμένοι.

-Διαφήμιση-