Ενδιαφέρουσες απόψεις για το μέλλον της ΚΑΠ

Συζητήθηκε το κείμενο της ολλανδικής προεδρίας στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας

Ενδιαφέρουσες απόψεις για το μέλλον της ΚΑΠ

Για ενδιαφέρουσα τροφή για σκέψη αναφορικά με το μέλλον της ΚΑΠ, καθώς επίσης και εξεύρεση κοινού εδάφους ως προς την ανάγκη προώθησης της καινοτομίας και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής από πλευράς των υπουργών, οι οποίοι μετείχαν στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, έκανε λόγο, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο προεδρεύων Μάρτιν Βαν Νταμ.

Η ολλανδική προεδρία, όπως αναφερόταν στο ρεπορτάζ της «ΥΧ» της προηγούμενης εβδομάδας, είχε καταθέσει κείμενο που αποτέλεσε τη βάση συζήτησης, στο οποίο προτεινόταν η διεύρυνση της στόχευσης της ΚΑΠ, ώστε να συμπεριλαμβάνει και τον τομέα των τροφίμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ολλανδοί χώρισαν τους υπουργούς σε πέντε θεματικές Ομάδες Εργασίας, οι οποίες έδωσαν στη συνέχεια αναφορά στην ολομέλεια του Συμβουλίου.

Η ομάδα στην οποία συμμετείχε η χώρα μας, μαζί με την Ιταλία, την Τσεχία, την Εσθονία και τη Σλοβενία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πολιτική των τροφίμων θα μπορούσε να προωθηθεί περαιτέρω με τη βελτίωση της θέσης των παραγωγών στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων, ότι η επισιτιστική ασφάλεια είναι στρατηγική προτεραιότητα, καθώς και ότι η στήριξη των παραγωγών θα πρέπει να εξακολουθήσει να είναι ο πρωταρχικός στόχος της ΚΑΠ, η οποία οφείλει να παραμείνει μια κοινή πολιτική.

Σε απάντηση στην πρόταση των Ολλανδών για Κοινή Αγροδιατροφική Πολιτική, οι Ομάδες Εργασίας συνέκλιναν στο γεγονός ότι η ΚΑΠ συνδέεται ήδη στενά με τον τομέα των τροφίμων μέσω της παραγωγής, αλλά χρειάζεται να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες, ώστε να αναδειχθεί η διασύνδεσή της με ζητήματα ποιότητας, υγείας και διατροφής. Συμφώνησαν, επίσης, ότι η σημερινή ΚΑΠ υποστηρίζει ήδη ευρύτερες κοινωνικές προκλήσεις μέσω της χορήγησης άμεσων ενισχύσεων, ωστόσο, παραδέχθηκαν ότι θα μπορούσε να είναι πιο φιλόδοξη.

Η ανάγκη για περισσότερη καινοτομία και βιώσιμη γεωργία, καθώς και για διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού τονίστηκε ιδιαίτερα. Η προεδρία δεσμεύτηκε να επεξεργαστεί σύνοψη των ιδεών που συζητήθηκαν πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Νέες αποζημιώσεις στους γαλακτοπαραγωγούς;

Εν τω μεταξύ, και ενώ η κρίση στον γαλακτοκομικό τομέα συνεχίζεται με την ίδια ένταση, ο επίτροπος Γεωργίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανακοινωθεί νέο πακέτο στήριξης για την ενίσχυση των γαλακτοπαραγωγών στο Συμβούλιο του Ιουλίου. Πρώτα, όμως, θα πρέπει να σχηματίσει σαφέστερη εικόνα για τα αδιάθετα κονδύλια που είναι διαθέσιμα από τον προϋπολογισμό του 2016 και να έχουν προηγηθεί τόσο η αξιολόγηση της κατάστασης της αγοράς όσο και η εξέταση του τι έχουν κάνει τα κράτη-μέλη για να διαθέσουν τις αποζημιώσεις του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Το τελευταίο αυτό σημείο αποτελεί «αγκάθι» στην προσπάθεια του επιτρόπου να διεκδικήσει νέους πόρους, δεδομένου ότι, με βάση τα τελευταία στοιχεία, οκτώ χώρες, εκ των οποίων και η δική μας, δεν έχουν χορηγήσει ακόμα αποζημιώσεις στους παραγωγούς. Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα έχουν διατεθεί 2,3 εκατ. ευρώ, τα οποία έχει προθεσμία να αξιοποιήσει για τη στήριξη των Ελλήνων κτηνοτρόφων μέχρι το τέλος Ιουνίου.