«Ενεργά σχολεία, μια οικοσυμμαχία» – Βραβεύσεις με πολλά αποτυπώματα

Το πάθος για την εκπαίδευση, η διάθεση συνεργασίας, η αγάπη για το περιβάλλον και η πεποίθηση πως τα καλύτερα αποτελέσματα έρχονται όταν μοιράζεσαι το ίδιο όνειρο με πολλούς, ένωσαν μία ομάδα νηπιαγωγών από την Εύβοια με αφορμή μία φυσική καταστροφή και στόχο την προστασία των δασών του νησιού τους.

Δούλεψαν σε πολλά επίπεδα, συνεργάστηκαν με τις οικογένειες των παιδιών, με την τοπική κοινωνία, με φορείς και οργανισμούς και κατάφεραν το δάSOS της Εύβοιας να βρει πάλι την αισιοδοξία του.

Τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας, ενός άτυπου δικτύου δημόσιων νηπιαγωγείων, που με αυτο-οργάνωση ξεκίνησαν πέρυσι (16 και φέτος έγιναν 24) με τη Φθιώτιδα να συμμετέχει και αυτή, αξιολογήθηκαν από ομάδες ειδικών και απέσπασαν τις ανώτερες διακρίσεις σε διάφορους διαγωνισμούς πανελλαδικά.

Συγκεκριμένα, στα Education Leaders Awards, που έχουν σκοπό την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής εμπειρίας και φιλοδοξούν να αναδείξουν το φάσμα των δραστηριοτήτων εκείνων που ξεχώρισαν, από κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα και κάθε βαθμίδα της εκπαιδευτικής κοινότητας της χώρας μας, το δίκτυο των 16 νηπιαγωγείων απέσπασε την ανώτερη διάκριση.

Ανάμεσα σε δεκάδες υποψηφιότητες ιδιωτικών και δημόσιων εκπαιδευτικών φορέων, από νηπιαγωγεία έως πανεπιστήμια, το έργο «Στης Εύβοιας το δάSOS όλοι μαζί, το μελισσάκι, εγώ και εσύ» ήταν μία από τις τρεις μόνο συμμετοχές που απέσπασε το PLATINUM βραβείο, το ανώτερο στην κατηγορία «Συνεργασία-Εξωστρέφεια». Συγχρόνως, κατέκτησαν και το GOLD βραβείο για τον δεσμό με την κοινωνία. Την Κριτική Επιτροπή συνθέτουν πανεπιστημιακοί, εκπαιδευτικοί εμπειρογνώμονες και εκπρόσωποι εκπαιδευτικών φορέων.

Διακρίσεις και εκτός συνόρων

Οι επιτυχίες δεν σταμάτησαν εκεί. Έγιναν πρεσβευτές των 17 Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, εντάσσοντας τα νηπιαγωγεία στο διεθνές σχολικό δίκτυο του World’s Largest Lesson και στο Δίκτυο Σχολείων in Αction SDGs Schools Club. Το πιο σημαντικό όμως, είναι πως στον Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό Bravo Schools 2021 ανάμεσα σε 867 συμμετοχές σε εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα, μαθητικές δημιουργίες και δράσεις συνεργασίας, το δίκτυο των 16 νηπιαγωγείων ξεχώρισε και βραβεύτηκε με ένα από τα 9 μεγάλα βραβεία!

Η ομάδα δυναμώνει, αποκτά όνομα, γίνεται το δίκτυο «Ενεργά σχολεία, μια οικοσυμμαχία» και συνεχίζει με όραμα, μεράκι και δημιουργική συνεργασία.