Ενημερωτική επίσκεψη στη Βουλγαρία για τα ΑΦΦ

Ενημερωτική επίσκεψη στη Βουλγαρία για τα ΑΦΦ

Το συνέδριο για τα αρωματικά φυτά που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το καλοκαίρι έφερε ήδη τα πρώτα αποτελέσματα καθώς ενεργοποίησε ομάδα παραγωγών από τον Έβρο, οι οποίοι επισκέφθηκαν την περασμένη εβδομάδα την Βουλγαρία, με σκοπό να συλλέξουν πληροφορίες για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.

Επιστρέφοντας δήλωσαν στο ypaithros.gr ότι έμειναν ικανοποιημένοι κι έζησαν μια μοναδική εμπειρία καθώς πρόκειται για μια χώρα που επενδύει στον κλάδο των αρωματικών φυτών και διαθέτει μεγάλη παράδοση, ειδικά στα τριαντάφυλλα αρωματοποιίας (η διάσημη Κοιλάδα των Ρόδων), την λεβάντα και όχι μόνο.

Ο ομάδα των Εβριτών επισκέφθηκε την περιοχή της Στάρα Ζαγόρα και είδε σε διαφορετικά χωριά, φυτώρια λεβάντας. Συζήτησαν με τους φυτωριούχους, οι οποίοι όπως αποδείχθηκε έχουν μεγάλη εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα. Τους ενημέρωσαν για τις διαφορετικές ποικιλίες, τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και συζήτησαν εκτενώς για το εμπόριο αιθέριων ελαίων λεβάντας.

Οι Βούλγαροι εξήγησαν ότι η καλλιέργεια σε επαγγελματική βάση δεν μπορεί να γίνει με τα χέρια αλλά απαιτούνται συγκεκριμένα μηχανήματα που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Επίσης, πραγματοποίησαν επισκέψεις σε εγκαταστάσεις απόσταξης λεβάντας, μελισσόχορτου και τριανταφυλλιάς.

Καλές προβλέψεις

Οι Έλληνες επισκέπτες διαπίστωσαν ότι είναι σε θέση να ξεκινήσουν την καλλιέργεια ΑΦΦ διότι τα εδάφη είναι κατάλληλα και μάλιστα, όπως ομολογούν γεωπόνοι, πολύ καλύτερα από τα Βουλγάρικα λόγω του μεσογειακού κλίματος και της ηλιοφάνειας, χαρακτηριστικά που τους επιτρέπουν να είναι αισιόδοξοι για τα αποτελέσματα. Θεωρούν ότι τα προϊόντα που θα παράξουν θα είναι ποιοτικότερα από τα δικά τους.

Αποφάσισαν να προχωρήσουν με αργά και σταθερά βήματα, μέσα από την υπάρχουσα Ομάδα Παραγωγών, καλλιεργώντας στην αρχή λίγα στρέμματα μέχρι να μάθουν στην πράξη την καλλιέργεια και να οργανώσουν τα δικά τους φυτώρια.

Επίσης, σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν αναπτυξιακά προγράμματα, να προμηθευτούν τον κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό και να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η απόσταξη. Θεωρούν σημαντικό να πετύχουν όλους τους κρίκους της αλυσίδας: φύτευση – μεταποίηση, παραγωγή αιθέριων ελαίων λεβάντας, μελισσόχορτου και άλλων και παραγωγή ριγανέλαιου. Και γνωρίζουν ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την πολύ καλή προετοιμασία, την οργάνωση και φυσικά την συνεργασία.

Μαρία Αμπατζή