Ενίσχυση ζωοτροφών: Το ακατάσχετο υπόσχεται να φέρει με ρύθμιση ο Γεωργαντάς

Τη δέσμευση ότι θα φέρει μέσα στις επόμενες ημέρες στη Βουλή ρύθμιση που θα κατοχυρώνει το ακατάσχετο για τις ενισχύσεις που αναμένεται να καταβληθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για την ακρίβεια στην αγορά ζωοτροφών, έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Γεωργαντάς, σε συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο του ΣΕΚ Παναγιώτη Πεβερέτο, όπως δήλωσε ο τελευταίος στην «ΥΧ».

Ο ίδιος υπενθύμισε την από 24/1 επιστολή του συνδέσμου προς το ΥΠΑΑΤ, όπου ο ΣΕΚ αναφέρεται σε μια σειρά προβλημάτων που παρουσιάστηκαν μετά την ανάρτηση του προσωρινού πίνακα παραδεκτών και μη παραδεκτών αιτήσεων για την επερχόμενη πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Να σημειωθεί ότι παρόμοια προβλήματα είχαν εμφανιστεί και στο στάδιο υποβολής των αιτημάτων ενίσχυσης στην πλατφόρμα του υπουργείου.

Μεταξύ άλλων, τα προβλήματα που αναφέρονται και έχουν οδηγήσει σε απόρριψη μεγάλο αριθμό κτηνοτρόφων είναι:

✱ Μεγάλος αριθμός δικαιούχων κατά την κατάθεση της αίτησης, παρότι διέθετε το απαιτούμενο εισόδημα, το σύστημα τους απέρριπτε και τους εμφάνιζε ότι δεν έχουν εισόδημα.

✱ Κτηνοτρόφοι που έχουν δηλωμένο (βασικό) ΚΑΔ γεωργικό (π.χ. αγρότης με τριφύλλια ή καλαμπόκια), παρουσιάζονται ως απορριπτόμενοι, παρότι πληρούν τα κριτήρια που προβλέπει το σχετικό πλαίσιο για το Μέτρο 22. Το φαινόμενο αυτό είχε παρουσιαστεί και κατά την πληρωμή της πρώτης ενίσχυσης των ζωοτροφών.

✱ Πολλοί κτηνοτρόφοι από διάφορες περιοχές της χώρας ανέφεραν ότι στις αιτήσεις εμφανίζεται η ένδειξη «ΕΛΛΙΠΗΣ», χωρίς να γνωρίζουν την αιτία.

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο κ. Πεβερέτος, ο υπουργός θα εξετάσει την επίλυση ορισμένων εκ των ανωτέρω ζητημάτων, όπως για παράδειγμα τις απορρίψεις λόγω ΚΑΔ. Ένα ακόμα ζήτημα που του ζητήθηκε και δεσμεύθηκε να εξετάσει είναι οι απορρίψεις σε νέους κτηνοτρόφους, οι οποίοι για διάφορους λόγους έμειναν εκτός πίνακα πληρωμής.