Εντείνονται οι πιέσεις στο σκληρό σιτάρι από τη νέα σοδειά του Καναδά

Απρόθυμοι να δεχτούν τα 420 ευρώ για εξαγωγή οι πωλητές

Aνευρη παραμένει η εγχώρια αγορά του σκληρού σιταριού, καθώς το πέρας της παραδοσιακής αυγουστιάτικης ραστώνης δεν συνοδεύτηκε από επανάκαμψη της εξαγωγικής δραστηριότητας, τουλάχιστον σε επίπεδο νέων δουλειών.

Δεν βοηθούν φυσικά και οι προσφερόμενες τιμές, οι οποίες, υπό την πίεση της νέας καναδικής σοδειάς, ακολουθούν τις τελευταίες εβδομάδες πτωτική πορεία, αφήνοντας πίσω τους τα υψηλά των προηγούμενων μηνών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πιο πρόσφατη πράξη για εξαγωγή έγινε στα 420 ευρώ/τόνο FOB και αφορούσε ένα φορτίο μόλις 3.000 τόνων, το οποίο μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», «μοιράστηκαν» τρεις αγοραστές. Πέραν αυτού, μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον, υπήρχαν στο τραπέζι και τα 400 ευρώ/τόνο FOB από τον γνωστό ιταλικό οίκο Καζίλο για σιτάρια χαμηλών ποιοτικών προδιαγραφών.

Όπως είναι λογικό, τα νούμερα αυτά, κάθε άλλο παρά συγκινούν όσους εμπόρους έχουν «χτίσει» υψηλά κοστολόγια, αλλά και τους ουκ ολίγους αγρότες που διαθέτουν σημαντικές ποσότητες στις αποθήκες τους, καθώς «μεταφράζονται» σε τιμές παραγωγού κάτω των 40 λεπτών/κιλό.

Το γεγονός, μάλιστα, ότι η μεγάλη πλειονότητα των σιταριών αυτών είναι με ανοιχτή τιμή περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, καθώς απαιτείται από τον παραγωγό μεγάλη προσοχή και διαρκής ενημέρωση για την επιλογή του κατάλληλου timing για το κλείσιμο της τιμής. Όσοι πάντως διαθέτουν τις οικονομικές αντοχές θα ποντάρουν σε μια ανάκαμψη των τιμών, αφού ενδεχομένως καταλαγιάσει πρώτα ο θόρυβος και πραγματοποιηθεί ένας σημαντικός όγκος δουλειών με καναδέζικο σκληρό νέας εσοδείας.

Για την ώρα, το τελευταίο προσφέρεται στην ευρωπαϊκή αγορά σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές, οι οποίες, για παράδειγμα, στην Ιταλία διαμορφώνονται αυτό το διάστημα στα 450 ευρώ/τόνο CIF. Η τελευταία εκτίμηση της Stats Canada τοποθετεί τη φετινή παραγωγή της χώρας, όπου ο αλωνισμός πλησιάζει πλέον το 60%, στους 6,5 εκατ. τόνους. Ακόμα και αν το νούμερο αυτό αποδειχθεί αισιόδοξο, όπως εκτιμούν ορισμένοι, πολύ δύσκολα ο μεγαλύτερος εξαγωγέας του κόσμου θα πέσει κάτω από τους 6 εκατ. τόνους, ποσότητα διπλάσια δηλαδή από τους περσινούς 3 εκατ. τόνους.

Χαμηλά η ευρωπαϊκή παραγωγή

Σε αντίθεση με τον Καναδά, βέβαια, η παραγωγή της ΕΕ οδεύει προς πολυετή χαμηλά, καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 7,12 εκατ. τόνους, αρκετά κάτω δηλαδή από τους 7,74 εκατ. περσινούς τόνους, λόγω των ακραίων ξηροθερμικών συνθηκών που έπληξαν τις αποδόσεις ιδίως στην Ιταλία και στη Γαλλία. Αυτό θα οδηγήσει σχεδόν σε διπλασιασμό των ευρωπαϊκών εισαγωγών, οι οποίες εκτιμώνται σε 2,5 εκατ. τόνους έναντι 1,3 εκατ. τόνων πέρυσι.

Σύμφωνα, πάντα, με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι εισαγωγές σκληρού σιταριού στην ΕΕ κατά το πρώτο δίμηνο της νέας εμπορικής σεζόν (Ιούλιος-Αύγουστος 2022) περιορίστηκαν στους 30.700 τόνους, με περίπου τα 2/3 αυτών (20.500 τόνοι) να προέρχονται από την Ινδία, και μόλις 7.500 τόνοι από τον Καναδά. Η «άφιξη» βεβαίως της νέας καναδικής παραγωγής αναμένεται να αλλάξει το τοπίο τους επόμενους μήνες και να αποκαταστήσει την πρωτοκαθεδρία της βορειοαμερικανικής χώρας στις εξαγωγές σκληρού σιταριού προς την ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές της χώρας μας, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, μέχρι στιγμής έχουν συμβολαιοποιηθεί πάνω από 200.000 τόνοι ελληνικού σκληρού, οι οποίοι μάλιστα έχουν κατευθυνθεί σχεδόν αποκλειστικά στην Ιταλία από την οποία, ιδίως τις πρώτες εβδομάδες μετά τον αλωνισμό, υπήρχε πολύ ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον.

Τις επόμενες εβδομάδες, πάντως, η εξαγωγή εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να κινείται με βήμα σημειωτόν, τουλάχιστον μέχρι αγοραστές και πωλητές να «συναντηθούν» σε ένα καινούργιο σημείο ισορροπίας. Η προσοχή της αγοράς θα είναι, επίσης, στραμμένη και στα τεκταινόμενα γύρω από τη συμφωνία για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών, την οποία ο Βλάντιμιρ Πούτιν δηλώνει ότι σκοπεύει να επαναδιαπραγματευτεί, καταγγέλλοντας ότι η Ρωσία και ο αναπτυσσόμενος κόσμος εξαπατήθηκαν.

Όπως έχει επανειλημμένα γράψει η «ΥΧ», η επίδραση της συμφωνίας έχει λιγότερο (για την ακρίβεια, σχεδόν καθόλου) να κάνει με τα θεμελιώδη της αγοράς του σκληρού και περισσότερο με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που διαμορφώνει γύρω από τα σιτηρά.

Έχασε 45 ευρώ η Φότζια σε δύο εβδομάδες

Οι εκτιμήσεις για το μέγεθος της νέας καναδικής σοδειάς βάρυναν το κλίμα στην αγορά της Φότζια, η οποία μέσα σε δύο συνεδριάσεις απώλεσε 45 ευρώ/τόνο, τα 25 εκ των οποίων την προηγούμενη εβδομάδα. Στη νέα λίστα της κυριότερης αγοράς του ιταλικού Νότου, οι τιμές υποχώρησαν άλλα 20 ευρώ/τόνο, με αποτέλεσμα για τα πλέον ποιοτικά σκληρά σιτάρια (πρωτεΐνη 12%, ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70%), οι τιμές αποθήκης εμπόρου να κινούνται πλέον στα 480-485 ευρώ/τόνο. Η αμέσως επόμενη κατηγορία (πρωτεΐνη 11,5%, ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 60%) διαπραγματεύεται στα 470-473 ευρώ/τόνο και η τρίτη (πρωτεΐνη 11%, ειδικό βάρος 74 kg/hl, υαλώδη 50%) στα 460-463 ευρώ/τόνο.