Ενθαρρύνει τη στροφή σε μακρύσπερμα και Καρολίνες η καθήλωση των Ronaldo κάτω από τα 30 λεπτά

Η οικονομική κατάσταση της Τουρκίας, με αποκορύφωμα πρόσφατα την κατάρρευση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας, και οι επιπτώσεις της πανδημίας στην κατανάλωση και στη γειτονική χώρα φαίνεται να επηρεάζουν καθοριστικά, μέχρι στιγμής, τη διάθεση των Ronaldo.

Δεδομένου ότι η Τουρκία αποτελεί τον σημαντικότερο προορισμό για το συγκεκριμένο –και κυρίαρχο σε ό,τι αφορά τις εκτάσεις– μεσόσπερμο ρύζι, η τιμή παραμένει καθηλωμένη στα 29 λεπτά το κιλό. Διαφορετική η εικόνα για τα επίσης μεσόσπερμα Luna που έχουν «πιάσει» τα 30-31 λεπτά, ενώ τα μακρύσπερμα Bonnet φτάνουν τα 35 λεπτά το κιλό. Όσο για τις Καρολίνες, η εικόνα διαφοροποιείται ανάμεσα σε Θεσσαλονίκη και σε Σέρρες: Στην πρώτη περίπτωση, η τιμή έφτασε μέχρι και τα 40 λεπτά σε ορισμένες εμπορικές πράξεις, ενώ για τους Σερραίους παραμένει στην τιμή ανοίγματος της σεζόν, στα 35 λεπτά το κιλό.

Η καθήλωση της τιμής των Ronaldo κάνει όλο και περισσότερους παραγωγούς να σκέφτονται να δώσουν την επόμενη χρονιά περισσότερα στρέμματα σε Indica και Καρολίνες. «Για τα Ronaldo, η αγορά είναι πολύ “ήσυχη”. Οι Τούρκοι προσπαθούν είτε να βρουν πιο φθηνά, είτε να τελειώσει η δική τους παραγωγή πριν στραφούν σε εισαγωγές. Πιστεύουμε, όμως, ότι τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου θα δημιουργηθεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Ωστόσο, η οικονομική κατάσταση της γείτονος δεν δημιουργεί προοπτική για άνοδο της τιμής», σημειώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τσιχήτας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τιμή για το Ronaldo διατηρείται κάτω από το φράγμα των 30 λεπτών το κιλό, ως επί το πλείστον, στα 29 λεπτά και στόχος των συνεταιρισμών είναι να μην «περάσουν» οι πιέσεις για περαιτέρω πτώση.

Κίνητρα εξετάζει η Διεπαγγελματική

Από την άλλη, οι Καρολίνες έχουν φτάσει στα 38-39 λεπτά το κιλό, με καλή ζήτηση, όπως και τα Bonnet που έφτασαν τα 35 λεπτά το κιλό. Όπως αποκαλύπτει στην «ΥΧ» ο κ. Τσιχήτας, «γίνονται προσπάθειες σε επίπεδο Διεπαγγελματικής να πείσουμε την επόμενη καλλιεργητική περίοδο τους παραγωγούς για μια αλλαγή της σχέσης Japonica-Indica, που τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει ουσιαστικά σε μονοκαλλιέργεια των πρώτων.

Είναι σκόπιμο να μοιραστεί η καλλιέργεια με τέτοιον τρόπο, ώστε να έχει καλύτερη τύχη το ρύζι και να απορροφάται από την αγορά. Υπάρχουν προτάσεις από τους μύλους για ποσότητες, τιμές, καθώς και για συγκεκριμένους τρόπους παράδοσης και πληρωμής. Μέχρι τις αρχές Απριλίου θα πούμε πιο συγκεκριμένα πράγματα».

Ο πρόεδρος του Α’ Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας, Λεωνίδας Κουιμτζής, κάνει λόγο για στάση αναμονής, όσον αφορά την απορρόφηση των Ronaldo, τα οποία, όπως λέει, έχουν «κολλήσει» στα 29 λεπτά, σε ορισμένες περιπτώσεις και στα 28,5 λεπτά. «Υπάρχει προβληματισμός για τις αρνητικές εξελίξεις στην τουρκική οικονομία και το πώς θα επηρεάσουν τις πωλήσεις ρυζιού. Μέχρι στιγμής, έχει φύγει το 45%-50% της παραγωγής, αλλά θα θέλαμε να ήταν μεγαλύτερο το ποσοστό αυτή την περίοδο. Ήδη, ο κόσμος προσανατολίζεται την επόμενη χρονιά να δώσει περισσότερα στρέμματα στις Καρολίνες και στα Bonnet (τύπου Indica), που έχουν πολύ καλύτερη εμπορική συμπεριφορά», σημειώνει στην «ΥΧ».

Στις Σέρρες, όπου πάνω από το 90% της ορυζοκαλλιέργειας είναι Καρολίνα, έχει πουληθεί το 80% της παραγωγής στα 35 λεπτά, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΑΣ, Χρήστος Φούρναρης. Το υπόλοιπο 20% κρατείται από παραγωγούς που έχουν τις απαραίτητες υποδομές και την οικονομική δυνατότητα, προσδοκώντας σε καλύτερη τιμή. Όπως σημειώνει ο ίδιος, «αυτήν τη στιγμή, οι Καρολίνες θα έπρεπε να έχουν φτάσει τα 40 λεπτά, γιατί είναι μια ποικιλία που έχει μικρότερες αποδόσεις».