Έντονες αντιδράσεις των αγροτών της Ηλείας για το φωτοβολταϊκό πάρκο της ΕΑΣ Αγρινίου

Καθολική αντίδραση και προβληματισμό στην τοπική κοινωνία έχει προκαλέσει η προωθούμενη ενεργειακή επένδυση 300 εκατομμυρίων ευρώ, τοποθέτησης φωτοβολταϊκών, σε 6.500 στρέμματα εξωλίμνιων εκτάσεων του ΥΠΑΑΤ, γύρω από τη λίμνη του φράγματος Πηνειού «Κωνσταντίνος Καραμανλής», που διαχειρίζεται ο ΓΟΕΒ Αλφειού-Πηνειού.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το προσεχές διάστημα θα υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις-μισθωτήρια παραχώρησης των εν λόγω εκτάσεων από τον ΓΟΕΒ, στον κύριο μέτοχο του έργου, την «Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου» και συνολικά 37 ενεργειακές κοινότητες.

Όπως επισημαίνουν στην «ΥΧ» εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, πρόκειται για ένα σοκ που έχουν υποστεί, δεδομένου ότι για την περιοχή είχαν εγκριθεί από το υπουργείο Υποδομών κονδύλια 8,5 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να αναβαθμιστεί και να αξιοποιηθεί η λίμνη, δίνοντας ανάσα ζωής στα χωριά της Πηνείας που σταδιακά ερημώνουν.

«Δεύτερος ξεριζωμός»

«Οι κάτοικοι των πολύπαθων χωριών της Πηνείας αντιμετωπίζουν και πάλι τον ξεριζωμό. Από τότε που δημιουργήθηκε το φράγμα και απαλλοτριώθηκαν γεωργικές εκτάσεις για τις ανάγκες άρδευσης των καλλιεργειών, ο πληθυσμός των χωριών μειώθηκε αισθητά.

Το έργο που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Υποδομών έδινε αναπτυξιακή πνοή στην περιοχή, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα όλων των κατοίκων. Και τώρα, εν κρυπτώ, επιχειρείται η καταστροφή της», επισημαίνει με έμφαση στην «ΥΧ» ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Πηνείας, Βασίλης Παπαδόπουλος, και προσθέτει:

«Ο ΓΟΕΒ Αλφειού-Πηνειού, ο οποίος έχει την ευθύνη διαχείρισης των εξωλίμνιων εκτάσεων και όχι διάθεσής τους, επιχειρεί την ενοικίαση των εκτάσεων σε 37 εταιρείες-ενεργειακές κοινότητες, με κύριο επενδυτή την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου.

Τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι πολλά, καθώς η συμμετοχή 37 εταιρειών γίνεται για να αποφευχθούν οι μακροχρόνιες διαδικασίες που απαιτεί η αδειοδότηση και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Γιατί η Ένωση Αγρινίου; Και γιατί δεν συμμετέχει ο δήμος ως εταίρος; Εμείς είχαμε ζητήσει τα 6.000 στρέμματα γιατί θέλαμε να τα αξιοποιήσουμε προς όφελος της περιοχής, που “διψάει” για τουριστική ανάπτυξη, αλλά δεν μας τα παραχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τώρα, τα χωριά της Πηνείας οδηγούνται στην ερημοποίηση».

Ζητούν εξηγήσεις

Το συγκεκριμένο ζήτημα αποτέλεσε ένα από τα θέματα ημερήσιας διάταξης κατά την τελευταία τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας και σύσσωμη η αντιπολίτευση, αλλά και πρόεδροι χωριών του πρώην Δήμου Πηνείας, εξέφρασαν τις έντονες αντιρρήσεις τους.

Εκτός των άλλων, στις συγκεκριμένες χορτολιβαδικές εκτάσεις δραστηριοποιούνται 60 κτηνοτρόφοι της περιοχής, δικαίωμα που έχουν κατοχυρώσει από το 1983 και με συμβολικό αντίτιμο κάθε χρόνο. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξει ρήτρα στα συμφωνητικά, ώστε να συνεχιστεί το καθεστώς βόσκησης στην περιοχή και μάλιστα χωρίς αντίτιμο.

Κατά τη συνεδρίαση, αποφασίστηκε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου να αποστείλει επιστολή στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου, προκειμένου να παρουσιαστούν στο σώμα αναλυτικά οι λεπτομέρειες που αφορούν το επίμαχο έργο. Ανάλογες εξηγήσεις θα κληθούν να δώσουν τόσο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που το αδειοδοτεί, όσο και το υπουργείο Υποδομών που έχει συμπεριλάβει την περιοχή σε μελέτη αναβάθμισης και αξιοποίησης της λίμνης.

Επιπλέον, αποφασίστηκε να ζητηθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να κατατεθούν όλα τα δεδομένα που το οδήγησαν να συναινέσει στην εν λόγω επένδυση.

«Διπλό έγκλημα»

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, έκανε λόγο για «διπλό έγκλημα» που συντελείται, αφού, εκτός από τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων της περιοχής, θίγεται και η μελέτη αναβάθμισης και ανάπτυξης της λίμνης, των παραλίμνιων και εξωλίμνιων περιοχών.

«Είναι τραγικό θέαμα τα 180 μικρά πάρκα φωτοβολταϊκών, διάσπαρτα από τον Άγιο Ηλία μέχρι το Αγραπιδοχώρι. Δεν είμαστε εναντίον της ανάπτυξης του τόπου μας, αλλά θέλουμε την τουριστική του ανάπτυξη και τη διασφάλιση των κτηνοτρόφων μας, που επί δεκαετίες λαμβάνουν επιδοτήσεις από τις εξωλίμνιες περιοχές και έχουν και τροφή για τα ζωντανά τους», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Χριστοδουλόπουλος.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Άγγελος Κολόσακας, επεσήμανε ότι, η «πράσινη» ανάπτυξη δεν είναι και τόσο «πράσινη», αφού το πράσινο της φύσης φεύγει και θα μείνει μια απέραντη τζαμαρία.

«Τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι για να ζήσουν;», διερωτήθηκε μεταξύ άλλων.