Έντονη παρουσία των λύκων στη Φθιώτιδα

Σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Φθιώτιδας η παρουσία του λύκου είναι πλέον εμφανής. Οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για τις απώλειες του ζωικού τους κεφαλαίου, ενώ ακόμα και κάτοικοι αστικών περιοχών του Αγίου Κωνσταντίνου κάνουν λόγο για παρουσία και μέσα στον αστικό ιστό.

Ο Σύλλογος Αγελαδοτρόφων Φθιώτιδας έθεσε το ζήτημα στην πολιτεία μιλώντας για σοβαρές καταστροφές που προκαλούν στα κοπάδια τους. Όπως υποστηρίζουν οι αγελαδοτρόφοι της περιοχής, το τελευταίο διάστημα δέχθηκαν πολλές επιθέσεις, οι οποίες πολλαπλασιάζονται.

Η ανάγκη βόσκησης των κοπαδιών στην ύπαιθρο, λόγω αύξησης του κόστους αγοράς των ζωοτροφών, καθιστά αναγκαία αυτήν τη δραστηριότητα. Επίσης, οι ίδιοι εκτιμούν ότι η αποζημίωση του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει σε μεγάλο βαθμό την απώλεια του ζωικού κεφαλαίου.

Τονίζουν ότι «θα πρέπει να χαθούν τουλάχιστον τέσσερα πρόβατα για να τα δηλώσουν. Στα βοοειδή δεν καλύπτεται απώλεια ζώων ηλικίας κάτω από δύο μήνες και άνω των 13 ετών». Σημειώνουν, ακόμα, ότι οι ελεγκτές του ΕΛΓΑ δεν μπορούν να κάνουν αυτοψίες σε δύσβατα σημεία όπου γίνονται οι επιθέσεις, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να μην αποζημιώνονται.

Εκδήλωση από τον Αρκτούρο

Ο λύκος είναι ένα ζωντανό που συμμετέχει στο οικοσύστημα και συμβάλλει σε ένα ποσοστό στην προστασία του. Η απουσία, όμως, άλλων θηραμάτων και η άμεση εξεύρεση τροφής τον στρέφουν προς τα κοπάδια, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στους κτηνοτρόφους. Η εξόντωσή του δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά θα πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα, ώστε να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι απώλειες των ζώων από τους λύκους.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ο εκπρόσωπος του «Αρκτούρου», Λάμπρος Κραμποκούκης, σε πρόσφατη ομιλία του στην Αταλάντη, μετά από πρόσκληση του Δήμου Λοκρών.

Υποστήριξε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας των κοπαδιών από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους κάνοντας χρήση του ελληνικού ποιμενικού, αξιοποιώντας παράλληλα τις σύγχρονες τεχνολογίες, ώστε να αποπροσανατολίζουν το ζώο, όπως και άλλες ενέργειες προφύλαξης από τις επιθέσεις.