Έντονη η ζήτηση για ελληνικό μακρύσπερμο ρύζι, στα 42 λεπτά το Bonnet

Στροφή στην ελληνική αγορά, προκειμένου να εξασφαλίσουν τις ποσότητες μακρύσπερμου ρυζιού που τους «στερεί» η κρίση στο Σουέζ, πραγματοποιούν το τελευταίο διάστημα οι ευρωπαϊκοί εμπορικοί οίκοι, γεγονός που αντανακλάται και στις αυξημένες τιμές που λαμβάνει το εγχώριο Bonnet.

Χαρακτηριστική είναι η πώληση στα 42 λεπτά/κιλό που έκλεισε στις αρχές της εβδομάδας ο Α’ Αγροτικός Συνεταιρισμός Χαλάστρας, ανεβάζοντας τον πήχη από τα 39 λεπτά, με τα οποία είχε ανοίξει για την εν λόγω ποικιλία η φετινή εμπορική σεζόν. «Πράγματι, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την ευρωπαϊκή αγορά για ελληνικό Bonnet. Προφανώς, τα όσα συμβαίνουν στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν παίξει σημαντικό ρόλο, αφού γίνεται πιο δύσκολη και κοστοβόρα η εισαγωγή από τρίτες χώρες», λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του συνεταιρισμού και επικεφαλής της Διεπαγγελματικής Ρυζιού, Χρήστος Γκατζάρας.

Αντίθετα, στο Ronaldo υπάρχει, όπως προσθέτει, μια σχετική «παγωμάρα», με τους Τούρκους να έχουν κάνει μεν την εμφάνισή τους, αλλά να δείχνουν επιφυλακτικοί. Παραμένει, ωστόσο, αισιόδοξος ότι τα 50 λεπτά με τα οποία άνοιξε η αυλαία της εμπορικής περιόδου θα διατηρηθούν. «Έχουμε ξεκινήσει τις επαφές, έχουμε δώσει τον τιμοκατάλογό μας και περιμένουμε την απάντησή τους», σημειώνει, προσθέτοντας ότι ένας παράγοντας που πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη είναι οι δημοτικές εκλογές στη γειτονική χώρα, οι οποίες έχουν προγραμματισθεί για τις αρχές Μαρτίου.

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο να προσπαθήσουν να κρατήσουν σε ένα επίπεδο τις τιμές στην εσωτερική τους αγορά, ώστε να ενισχυθεί το ηθικό των ντόπιων παραγωγών. Ίσως γι’ αυτό και ο εισαγωγικός δασμός μειώθηκε μεν από το 40% στο 15%, αλλά δεν καταργήθηκε εντελώς», αναφέρει.

Αμετακίνητες από τα 75 λεπτά οι Καρολίνες

Την αλλαγή στη συμπεριφορά των ξένων αγοραστών όσον αφορά το Bonnet καταγράφει και ο πρόεδρος του Β’ Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας, Βασίλης Κουκουρίκης. «Σε αντίθεση με πέρυσι, που δυσκολευόμασταν να πουλήσουμε το εν λόγω ρύζι, φέτος υπάρχει μεγάλη ζήτηση γι’ αυτό. Ουσιαστικά, η ελληνική αγορά αντανακλά την έλλειψη που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη λόγω της κρίσης στο Σουέζ. Υπάρχει, δηλαδή, μια δυναμική, η οποία βέβαια δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει», σημειώνει.

«Εάν, μάλιστα, είχαμε μεγαλύτερους όγκους, θα είχαν κλειστεί και περισσότερες δουλειές», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι «κάποιες φορές υπάρχει μια δυστοκία στο να “μαζέψουμε” τις ζητούμενες ποσότητες, καθώς δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί που περιμένουν οι τιμές να πλησιάσουν εκείνες του Ronaldo για να πουλήσουν». Όσον αφορά στις Καρολίνες, η τιμή παραμένει στα 75 λεπτά/κιλό, τα οποία, όπως σημειώνει, «φαίνονται πολλά στους ορυζόμυλους, όμως οι διαθέσιμες ποσότητες είναι ελάχιστες».

«Σε σύγκριση με πέρυσι, το σκηνικό στην αγορά του ρυζιού έχει φέτος αντιστραφεί», σχολιάζει, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τσιχήτας. «Η ζήτηση για το Bonnet είναι έντονη, γι’ αυτό και η τιμή έχει ανέβει σε σχέση με την αρχή της σεζόν. Λόγω της κρίσης στο Σουέζ, δεν είναι πλέον εύκολες οι τριτοχωρικές εισαγωγές. Πέρα από τους χρόνους και τα ναύλα, έχουν ανέβει ψηλά και τα ασφάλιστρα, τη στιγμή που η κατανάλωση στην Ευρώπη –η οποία “τρώει” κυρίως Bonnet– παρουσιάζεται αυξημένη», τονίζει ο συνομιλητής μας.

Την ίδια στιγμή, στο Ronaldo υπάρχει μια στασιμότητα. «Οι Τούρκοι έκαναν μεν την εμφάνισή τους, αλλά δειλά-δειλά», επισημαίνει ο κ. Τσιχήτας, συμπληρώνοντας ότι αυτό, προς το παρόν, δεν έχει «γράψει» στην τιμή, η οποία παραμένει στα 50 λεπτά.