Ενυδρείο Καστοριάς: Εξερεύνηση στον κόσμο του γλυκού νερού

Μια εξαιρετική ευκαιρία για να ανακαλύψει κάποιος τα διάφορα είδη ψαριών και υδρόβιων οργανισμών που υπάρχουν στα ελληνικά ποτάμια και τις λίμνες δίνει το Ενυδρείο Καστοριάς, το οποίο είναι το μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού στα Βαλκάνια.

Όπως αναφέρει η ιχθυολόγος και ξεναγός Εύη Πετρίδου, το ενυδρείο της Καστοριάς φιλοξενεί περισσότερα από 30 είδη αυτόχθονων ενδημικών ψαριών και ξενικών ειδών που διαβιούν στις λίμνες και στα ποτάμια της Ελλάδας και των Βαλκανίων.

«Στον χώρο μας υπάρχουν 32 μικρές διαφορετικές δεξαμενές γλυκού νερού. Μπορεί κανείς να θαυμάσει οξύρυγχους, παγκάσιους, γριβάδια, χέλια, καραβίδες, νεροχελώνες, καβούρια και πολλά άλλα είδη. Παράλληλα, έχουμε δύο μεγάλες δεξαμενές με προσομοιώσεις της λίμνης της Καστοριάς και του ποταμού Αλιάκμονα», σημειώνει η κα Πετρίδου.

Ταυτόχρονα με την ξενάγηση, οι επισκέπτες μπορούν μέσα από την ενημέρωσή τους να ευαισθητοποιηθούν για την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων και γενικότερα του περιβάλλοντος. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμός από τους επισκέπτες και ειδικότερα από τα παιδιά, αλλά και από τους μεγάλους, καθώς μαθαίνουν νέες για αυτούς πληροφορίες. Ο κόσμος των εσωτερικών υδάτων είναι πλούσιος και έχει πολλά ψάρια άγνωστα για τον κόσμο», καταλήγει η ιχθυολόγος του Ενυδρείου.