Έως και το 50% των συμβολαίων μπροστά στο αιγοπρόβειο γάλα
Σε μια θετική περίοδο όσον αφορά την τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος, αλλά με την πίεση λόγω αυξημένου κόστους παραγωγής να παραμένει μεγάλη, οι κτηνοτρόφοι φαίνεται ότι έχουν ως προτεραιότητα τη συντήρηση, καθώς οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την αύξηση του τονάζ.
Μεγάλη πρόκληση της περιόδου είναι η απρόσκοπτη εξασφάλιση ζωοτροφών και, προς αυτή την κατεύθυνση, όλο και περισσότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί έχουν εστιάσει στη χορήγηση γενναίων προκαταβολών που φτάνουν το 40% ή και το 50% των ετήσιων συμβολαίων προσφέροντάς στους παραγωγούς ρευστότητα «μπροστά», ώστε να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους.
Σύμφωνα με εκπροσώπους των επιχειρήσεων, οι εξαγωγές φέτας τους πρώτους μήνες του 2022 θα παραμείνουν σταθερές, αν και η εσωτερική αγορά παρουσιάζει σημάδια κόπωσης, λόγω των αυξήσεων στη λιανική. Σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες αγοράς του γάλακτος, οι τιμές στο πρόβειο «παίζουν» σταθερά από 1,15 έως 1,25 ευρώ/κιλό, ενώ το γίδινο έχει βάση τα 70 λεπτά.
Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοτρόφων Πιερίας, Κώστας Ανθόπουλος, αναφέρει στην «ΥΧ» ότι φέτος η οργάνωση έδωσε αυξημένη προκαταβολή 50% που μπορεί να αποτελέσει αποτελεί «ανάσα ρευστότητας» για τα μέλη της. Την τακτική των υψηλών προκαταβολών ακολουθούν τα τελευταία χρόνια και αρκετές τυροκομικές επιχειρήσεις, μεταξύ αυτών και η Όπτιμα.
Όπως δηλώνει ο διευθυντής Ζώνης Γάλακτος της εταιρείας, Νίκος Σκανιάς, «είναι πάγια τακτική μας να προσφέρουμε προκαταβολές της τάξης του 40% .Δεν επεμβαίνουμε στο πού θα τη διοχετεύσει ο κτηνοτρόφος- μπορεί να αγοράσει ζωοτροφές ή να επενδύσει σε εξοπλισμό».
Στα όριά τους οι «μικροί»
Παράλληλα, εντείνεται εκ νέου το φαινόμενο απωλειών ζωικού κεφαλαίου σε ορισμένες περιοχές, λόγω της αύξησης του κόστος παραγωγής. Ο κ. Ανθόπουλος αναφέρει ότι «δεν παρουσιάζοντα αυτήν τη στιγμή προοπτικές ανάπτυξης, αντίθετα βλέπουμε κτηνοτρόφους να φεύγουν από το επάγγελμα».
Στέλεχος μεγάλης γαλακτοκομικής επιχείρησης από την Ήπειρο σχολιάζει, από την πλευρά του, ότι «σίγουρα η φετινή σεζόν δεν είναι μια χρονιά για επενδύσεις για την πλειονότητα των παραγωγών. Επίσης, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εκτατικές εκτροφές από 50 έως 150 ζώα φθίνουν και τα κοπάδια αναπληρώνονται ως έναν βαθμό από μεγαλύτερες ημιεντατικές ή εντατικές μονάδες».
Ο προβατοτρόφος και πρόεδρος του Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος, κάνει λόγο για απώλεια ζωικού κεφαλαίου και αδυναμία να κρατηθούν ζώα σε στάβλους ή μονάδες πάχυνσης, λόγω του αυξημένου κόστους: «Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν μαζικές μετακινήσεις ζώων αυτή την περίοδο σε μονάδες πάχυνσης ενόψει του Πάσχα. Φέτος αρκετοί παχυντές δεν πήραν ούτε ένα ζώο λόγω του αυξημένου κόστους των ζωοτροφών».
Σταθερά ψηλά οι εξαγωγές φέτας
Την ίδια στιγμή, η ζήτηση για φέτα από το εξωτερικό παραμένει σε σταθερά υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τον διευθ. σύμβουλο της ΜΕΒΓΑΛ, Κώστας Χατζάκο: «Η φέτα αναμένεται να διατηρήσει τη δυναμική της τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα του 2022. Υπάρχουν βέβαια κάποια φαινόμενα ακυρώσεων συμφωνιών από αλυσίδες στον απόηχο των υποθέσεων νοθείας.
Από την άλλη, νέες συμφωνίες έρχονται συνεχώς και τα αποθέματά μας διατηρούνται σταθερά σε χαμηλά επίπεδα. Εκεί που φαίνεται να υπάρχει κάμψη είναι στην εσωτερική αγορά όπου θα πρέπει να δούμε την εξέλιξη της κατανάλωσης σε συνάρτηση και με τις αυξήσεις στην τιμή του προϊόντος», αναφέρει.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Σκανιάς της Όπτιμα αναφέρει ότι «υπάρχει ισχυρή ζήτηση για φέτα, κυρίως από την ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και από ΗΠΑ και Αυστραλία» και δεν βλέπει κάποια πτωτική μεταβολή στο άμεσο διάστημα.
Πλειστηριασμοί στις ζώνες γάλακτος
Στο μεταξύ, κάποιοι παραγωγοί εντοπίζουν τακτικές «αλεξιπτωτιστών» από ορισμένες εταιρείες, στην προσπάθειά τους να υπερκεράσουν τον ανταγωνισμό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού «Θρακών Αμνός», Στέλιο Τσολακίδη: «Έρχονται δηλαδή και μας λένε “όσα παίρνετε τώρα συν ένα-δυο λεπτά παραπάνω αν έρθετε σε εμάς”, όμως τα περισσότερα από αυτά είναι στα λόγια.
Σοβαρό ενδιαφέρον και αντιμετώπιση έχουμε δει μόνο από μία επιχείρηση που μας υπέβαλε γραπτή πρόταση, όμως εμείς είμαστε ικανοποιημένοι και θα συνεχίσουμε με την Όμηρος», αναφέρει.
Ζωοτροφές και ρεύμα «τρώνε» τα έσοδα από τις αυξήσεις τιμώνΜαζί με τις σταθερά ακριβές πρώτες ύλες στις ζωοτροφές, το αυξημένο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος απασχολεί μεγάλη μερίδα των κτηνοτρόφων. Ο πρόεδρος του Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας «Η Μαντινεία», Πάνος Κολιόπουλος, επισημαίνει ότι «οι λογαριασμοί που έρχονται είναι περίπου στα 300 ευρώ τον μήνα, ενώ πέρσι με αντίστοιχη κατανάλωση ήταν κάτω από 200 ευρώ. Άραγε σε μερικούς μήνες, που οι αμελκτικές θα δουλεύουν στο φουλ, τι θα πληρώνουμε»; Ο νεαρός κτηνοτρόφος ιδιοπαράγει μεγάλο μέρος των ζωοτροφών του, ωστόσο, όπως μας λέει οι περισσότεροι συνάδελφοί του δεν έχουν αυτήν τη δυνατότητα, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν. «Ως συνεταιρισμός, προσπαθούμε να πείσουμε τα μέλη μας να προχωρήσουν μαζί μας σε μαζικές παραγγελίες, για να διαπραγματευτούμε καλύτερες προσφορές», σημειώνει. Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Μόσχος, από την Καστοριά, αναφέρει πως τον περασμένο Νοέμβριο ο λογαριασμός ήρθε αυξημένος πάνω από 300%, κυρίως λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής και απευθύνει έκκληση για επίσπευση μέτρων από το κράτος. «Έχουν αρχίσει οι μαζικές διακοπές ηλεκτροδοτήσεων γιατί οι κτηνοτρόφοι αφήνουν πλέον λογαριασμούς απλήρωτους», λέει χαρακτηριστικά. |