Έως 75 λεπτά η τιμή για τα καλά κομμάτια στο επιτραπέζιο ροδάκινο

Συμπύρηνο: Δεν επαρκούν οι εργάτες για τριπλή βάρδια

των Αντώνη Ανδρονικάκη, Ελένης Ριζάκη, Γιάννη Τσατσάκη

Προβληματισμένοι δηλώνουν οι παραγωγοί επιτραπέζιου ροδάκινου από τις τιμές της αγοράς, οι οποίες παρουσιάζουν υστέρηση σε σχέση με την περσινή περίοδο. Και μπορεί μεν, όπως παραδέχονται οι ίδιοι, πέρσι να ήταν μια πολύ ιδιαίτερη χρονιά με μεγάλες καταστροφές και σοβαρό έλλειμα στην αγορά, άρα και ασυνήθιστα υψηλές τιμές, ωστόσο η φετινή χρονιά, ως γνωστόν, έχει φέρει πολύ μεγάλη αύξηση στο κόστος παραγωγής.

Ως εκ τούτου, για να αντισταθμιστεί, οι αγρότες ελπίζουν σε τσίμπημα των τιμών το επόμενο διάστημα, κάτι που όμως προς το παρόν είναι άγνωστο αν θα επιτευχθεί. Aξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι σε ποικιλίες που έπεσαν στην αγορά πριν από τα μέσα Ιουνίου παρατηρήθηκαν ζημιές από τον παγετό.

Μπαίνει ο κύριος όγκος στην αγορά

Εδώ και μερικές ημέρες στην παραγωγή έχουν μπει οι μεσοπρώιμες ποικιλίες, γεγονός που σηματοδοτεί την αύξηση των όγκων του προϊόντος που διατίθεται στην αγορά. Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο παραγωγός επιτραπέζιου ροδάκινου από την Ημαθία, Τάσος Χαλκίδης, «μπήκαμε σε καινούργιες ποικιλίες, όπως τα Rich May και τα Big Heaven. Είναι οι μεσοπρώιμες ποικιλίες που θα δώσουν σημαντικούς όγκους στην αγορά. Επίσης, έχουν μπει και τα πλακέ ροδάκινα, τα λεγόμενα “Oύφο”, τα οποία, επειδή είναι περιορισμένα σε αριθμό, φθάνουν ακόμα και τα 80 λεπτά/κιλό». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπήρξαν ζημιές από τον παγετό σε ορισμένες περιοχές και ιδιαίτερα σε νέες ποικιλίες που έχουν μπει τα τελευταία χρόνια στην παραγωγή. Αναφορικά με τις τιμές, ο κ. Χαλκίδης σημείωσε ότι τα μεγάλα μεγέθη που χαρακτηρίζονται από ποιότητα πληρώνουν τον παραγωγό έως 75 λεπτά, ωστόσο η μέση τιμή για την πλειονότητα του προϊόντος βρίσκεται περίπου στα 45 λεπτά.

«Οι ποικιλίες που μπαίνουν τώρα είναι Α και ΑA, δηλαδή δεν υπάρχουν ψιλά μεγέθη για να δίνουν πάτημα στους εμπόρους να κόβουν από την τιμή λόγω μικρών μεγεθών. Ο κόσμος περίμενε κάτι καλύτερο φέτος, σε μια χρονιά που τα καλλιεργητικά έξοδα έχουν αυξηθεί πάρα πολύ». «Το κλίμα που επικρατεί στην αγορά είναι ότι η κατάσταση στο εξωτερικό δεν δικαιολογεί τιμές, με τις οποίες θα μέναμε ικανοποιημένοι οι αγρότες», σημείωσε ο κ. Χαλκίδης.

Για χαμηλές τιμές έκανε λόγο στην «ΥΧ» και ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Οργανώσεων Παραγωγών του Νομού Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, προσδιορίζοντας τη μέση τιμή τους από 45 έως 60 λεπτά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών Χονδρικής Πώλησης του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), το διάστημα 10/6 – 21/6 η τιμή στο ροδάκινο παρουσιάζει μια πτωτική τάση κατά 0,1 ευρώ/κιλό σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τον Ιούλιο η κρίσιμη περίοδος για τις εξαγωγές

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού Κοζάνης, Νίκος Κουτλιάμπας, δήλωσε σχετικά με τις φετινές προοπτικές των εξαγωγών επιτραπέζιου ροδάκινου ότι τον Ιούλιο θα βελτιωθούν οι προοπτικές των ελληνικών εξαγωγών, καθώς θα μπουν οι μεγαλόκαρπες και πιο ποιοτικές ποικιλίες: «Μέχρι τώρα, υπήρχε προϊόν από τις νότιες περιοχές της Ισπανίας που δεν υπέστησαν σχεδόν καθόλου ζημιές. Ωστόσο, από τις αρχές Ιουλίου θα μπει και ο ισπανικός Βορράς, επομένως θα φανεί η υστέρηση στις ποσότητες, καθώς οι ζημιές εκεί ήταν πολύ μεγάλες.

Η ζήτηση αυτή την εποχή σε όλη την Ευρώπη είναι μειωμένη. Ωστόσο, ελπίζουμε ότι αυτό οφείλεται κυρίως στην κακή ποιότητα των προϊόντων από την Ισπανία και από τις άλλες χώρες του Νότου. Μέχρι τώρα, υπήρχαν μικρόκαρπα προϊόντα από το χαλάζι και τις βροχές. Επομένως, από εδώ και πέρα, είναι ευκαιρία να αναδείξουμε τη δική μας ποιότητα που υπάρχει. Βεβαίως, με αυτή την ποιότητα υπάρχουν φαινόμενα ανομοιογένειας ανάλογα με την περιοχή και τον παραγωγό».

Στέλεχος της αγοράς, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στην «ΥΧ»: «Πράγματι, έχουν αρκετά προβλήματα στην παραγωγή τους οι ανταγωνιστές μας και, κυρίως, οι Ισπανοί. Ωστόσο, δεδομένου ότι εμείς δεν πατάμε με ‘‘καλά πόδια’’ στη δυτικοευρωπαϊκή αγορά και λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν έχουμε τις οργανώσεις και τους εμπόρους με τα μεγέθη που να μπορούν να ανταποκριθούν, είναι πολύ δύσκολο από τη μια μέρα στην άλλη να “τρέξουμε” πωλήσεις σε ικανοποιητικούς ρυθμούς σε αυτή την περιοχή. Αν είχαμε καλύτερη οργάνωση, θα μπορούσαμε να επωφεληθούμε της απουσίας των Ισπανών, αλλά τώρα θα είναι δύσκολο να αποκομίσουμε οφέλη».

Ματώνουν οι αγρότες από το κόστος και την έλλειψη εργατών

Δεν περνάει στιγμή που να μην ταλαιπωρούνται οι αγρότες από την έλλειψη εργατών. Όπως μας είπε παραγωγός από την Πέλλα, «στα γεωργικά εφόδια το κόστος είναι διπλάσιο, ενώ στα εργατικά έχει αυξηθεί περίπου 40%». «Αν σε ένα χωράφι δέκα στρεμμάτων χρειάζονται έξι εργάτες, ζήτημα είναι αν υπάρχουν οι τρεις.

Η έλλειψη έχει οδηγήσει σε αύξηση των αμοιβών των εργατών που έχουν πάει από 25 ευρώ που ήταν πέρσι στα 35 ευρώ φέτος. Και αυτή η αύξηση είναι μόνο στα εργατικά. Στη λίπανση, το κόστος έχει διπλασιαστεί, ενώ στη φυτοπροστασία το κόστος φθάνει έως το διπλάσιο, ωστόσο εξαρτάται και από τα προϊόντα που επιλέγει ο παραγωγός. Το πετρέλαιο ξέρουμε όλοι πόσο έχει αυξηθεί».

Συμπύρηνο: Παραμένει το πρόβλημα της εύρεσης εργατών

Δεν είναι μόνο οι αγρότες που προβληματίζονται με την έντονη έλλειψη εργατών που παρατηρείται. Τον προβληματισμό αυτόν συμμερίζεται και η βιομηχανία συμπύρηνου, με τους εκπροσώπους της να εμφανίζονται αρκετά επιφυλακτικοί ως προς τις ποιότητες της νέας παραγωγής, που θα αρχίσει να συγκομίζεται περί τα μέσα Ιουλίου.

Η κύρια ανησυχία έχει να κάνει με το μέγεθος των καρπών και, όπως δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της ΕΚΕ, Κώστας Αποστόλου, εδράζεται πρώτον στην ξηρασία που προηγήθηκε των βροχών του Μαΐου και η οποία δεν βοήθησε τα δέντρα και, δεύτερον, στην έλλειψη εργατικών χεριών που ενδεχομένως να μην επιτρέπει στους παραγωγούς να κάνουν το σωστό αραίωμα.

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού, βέβαια, όπως τονίζει, είναι κάτι που ταλανίζει συνολικά τον κλάδο, συμπεριλαμβανομένης και της βιομηχανίας. Ο ίδιος εκφράζει την αμφιβολία του κατά πόσο θα καταφέρουν τα περισσότερα εργοστάσια να δουλέψουν φέτος σε τρεις βάρδιες, όπως θα επέβαλλε η υψηλή διαθεσιμότητα της πρώτης ύλης.

Θετικά μηνύματα από την Ευρώπη για το ροδάκινο

Αισιόδοξα, σε γενικές γραμμές, φαίνονται τα νέα που έρχονται από την Ευρώπη για την παραγωγή του ροδάκινου, όπως αναφέρει αφιέρωμα της ιστοσελίδας «Fresh Plaza». Παρά τις δυσκολίες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν κάποιοι Ευρωπαίοι παραγωγοί (δυσμενείς καιρικές συνθήκες και υψηλό κόστος παραγωγής), οι τιμές, κατά τη γνώμη της ολλανδικής ιστοσελίδας, φαίνεται πως μπορούν να καλύψουν το κόστος παραγωγής. Βέβαια, πολλές χώρες-παραγωγοί βρίσκονται ακόμα στην αρχή της σεζόν τους, άρα, ενδεχομένως να μειωθούν οι τιμές, όσο θα αυξάνεται η προσφορά.

Οι χώρες-παραγωγοί

Μείωση της παραγωγής ροδάκινου παρατηρείται στην Ισπανία, με παράλληλη αύξηση του κόστους παραγωγής μέχρι και 30%. Παρ’ όλα αυτά, η μεγάλη ζήτηση που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στις ευρωπαϊκές αγορές και η διαμόρφωση καλών τιμών προμηνύουν πως μπορούν να καλυφθούν τα έξοδα παραγωγής σε κάποιες περιοχές. Η ανησυχία επικεντρώνεται σε Αραγονία και Καταλονία, όπου συγκεντρώνεται το 70% της ισπανικής παραγωγής και έχει καταστραφεί σημαντικό μέρος των καλλιεργειών.

Στην Ιταλία, η διατιθέμενη ποσότητα σε ροδάκινα παραμένει χαμηλή, μια και η συγκομιδή ξεκίνησε πρόσφατα, ενώ πριν από λίγες μέρες ξεκίνησε η συγκομιδή ποικιλιών, όπως της Big Bang. Στους Ιταλούς παραγωγούς επικρατεί αισιοδοξία, καθώς αναμένεται να προσφερθούν μεγαλύτερες ποσότητες από τη χώρα και δεδομένης της περιορισμένης προσφοράς από την Ισπανία. Αναφορικά με τις τιμές, αυτήν τη στιγμή, παρατηρείται διαφορά ανάμεσα σε νεκταρίνια και ροδάκινα, με τα πρώτα να είναι 20 λεπτά/κιλό πιο ακριβά από τα τελευταία.

Φέτος, το ροδάκινο στη Γαλλία μπαίνει στην αγορά νωρίτερα, σε μεγάλες ποσότητες και με ποικιλίες από όλες τις περιοχές της χώρας. Η φετινή παραγωγή του χαρακτηρίζεται από μία αύξηση της τάξεως του 20%, σε σχέση με πέρυσι, ενώ είναι μειωμένη αναφορικά με τον πενταετή μέσο όρο.

Οι χώρες-καταναλωτές

Στην Ολλανδία, η ζήτηση για ροδάκινο είναι σχετικά καλή, ενώ σχετικά καλές είναι και οι τιμές. Το ζήτημα που κυριαρχεί είναι η περιορισμένη προσφορά σε ροδάκινα μεγάλου μεγέθους. Το κόστος των συσκευασμένων 10 κιλών κυμαίνεται στα 11-15 ευρώ. Παρόμοια κατάσταση αντιμετωπίζει και το Βέλγιο. Η ζήτηση είναι αυξανόμενη, η προσφορά επαρκής, αλλά όχι ικανοποιητική, σχετικά με την ποικιλία μεγεθών.

Αυξημένες τιμές παρατηρούνται στα ροδάκινα στη γερμανική αγορά συγκριτικά με παλαιότερα. Πιο συγκεκριμένα, στη Βόρεια Γερμανία, οι τιμές λιανικής αγγίζουν τα 4 ευρώ/κιλό για προϊόν που προέρχεται από τη Γαλλία. Αυτή την εβδομάδα αναμένονται αφίξεις ελληνικών προϊόντων, ενώ τουρκικές εισαγωγές συναντώνται κυρίως στη Νότια Γερμανία. Αξίζει να τονιστεί πως οι μέχρι τώρα εισαγωγές προέρχονται από την Ισπανία, με την Ιταλία να ακολουθεί. Αντίθετα, στην Ελβετία, παρατηρείται μειωμένη ζήτηση, ενώ, παράλληλα, εγείρει προβληματισμό η χαμηλή ποιότητα των ισπανικών παραλαβών ως αποτέλεσμα των ισχυρών καταιγίδων που έπληξαν τα ροδάκινα της μεσογειακής χώρας.