Η επέλαση του αβοκάντο βάζει σε κίνδυνο το οικοσύστημα του Μεξικού

Πιθανή οικολογική καταστροφή από τη μείωση των δασών και την υπερβολική χρήση χημικών σκευασμάτων

Για οικολογική καταστροφή σε λιγότερο από 50 χρόνια προειδοποιούν επιστημονικές φωνές από την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, λόγω της εκτεταμένης καλλιέργειας του αβοκάντο στο Μεξικό.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Forbes, οι κυριότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλούνται από την παραγωγή αβοκάντο περιλαμβάνουν τη μείωση των δασικών εκτάσεων με αλυσιδωτές συνέπειες στο υδρολογικό σύστημα, την αυξημένη χρήση αγροχημικών που ρυπαίνουν το νερό και το χώμα, τη διάβρωση του εδάφους, τον περιορισμό της βιοποικιλότητας, την προαγωγή της μονοκαλλιέργειας και τη μείωση των διαθέσιμων τροφίμων.

Η πολιτεία Μιχοακάν είναι η σημαντικότερη περιοχή παραγωγής στο Μεξικό και μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Σχεδόν 40.000 παραγωγοί καλλιεργούν συμβατικό και βιολογικό Hass και Creole.

Σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από την υπηρεσία πληροφοριών για τη γεωργία (SIAP), μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2019 παρήχθησαν 1,416 εκατ. τόνοι από 1,68 εκατ. στρέμματα καλλιέργειας, που αντιστοιχούν στο 77% της εθνικής παραγωγής της χώρας. «Η πολιτεία έχει χάσει το 50% της φυσικής της βλάστησης και το μεγαλύτερο από αυτό εξαιτίας του αβοκάντο», υποστηρίζει η βιολόγος και καθηγήτρια περιβαλλοντικών επιπτώσεων Alejandra Blanco Macias, σύμφωνα με την οποία η Μιχοακάν είναι η πέμπτη πολιτεία με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στο Μεξικό. Στα δάση της έχουν καταγραφεί 845 διαφορετικά είδη δέντρων και ενδημικά είδη.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Jose Agustin Vidales Fernandez, η χρήση παρασιτοκτόνων είναι ανεξέλεγκτη. Κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται 450.000 λίτρα εντομοκτόνων και 30.000 λίτρα λιπασμάτων, που μεταξύ άλλων ευθύνονται για τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα. Από μια άλλη σκοπιά, τα στοιχεία της Τράπεζας του Μεξικού υποδεικνύουν ότι το 2018 η αξία των εξαγωγών αβοκάντο έφτασε τα 2,5 δισ. δολάρια.

Η Ένωση Παραγωγών, Συσκευαστών και Εξαγωγέων Αβοκάντο (Apeam) επισημαίνει ότι τη σεζόν 2018-2019 η χώρα εξήγαγε 914.530 τόνους στις ΗΠΑ και ότι προσδοκά να ξεπεράσει το εκατομμύριο φέτος.