«Έπεσε» 1,5 ευρώ το κατσίκι, σταθερή η τιμή στη λιανική

Προαποφασισμένες –στα περσινά επίπεδα– τιμές στο παζάρι Δράμας

«Βουτιά» έκανε η τιμή του κατσικιού στον παραγωγό τις προηγούμενες μέρες, που έπεσε αρκετά κάτω κι από την τιμή του αρνιού. Ωστόσο, ούτε ένα λεπτό του ευρώ δεν μειώθηκε η τιμή του στα κρεοπωλεία των σούπερ μάρκετ, καθώς παρέμεινε ίδια και απαράλλακτη με τα επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας, στα 8,2 – 8,8 ευρώ το κιλό.

Μιλώντας στην «ΥΧ», ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ) και αντιπρόεδρος του ΣΕΚ, Ελ. Γίτσας, αποδίδει την παραπέρα πτώση της τιμής του κατσικιού και στο γεγονός ότι η αγορά δεν είναι οργανωμένη με τέτοιον τρόπο, ώστε οι καταναλωτές να ξέρουν ότι μπορούν να το ζητούν και αυτή την εποχή. «Επειδή το κατσίκι είναι εποχικό, δεν το διαχειρίζεται σωστά το εμπόριο. Ο καταναλωτής έχει μάθει να μην το ζητάει αυτή την εποχή», μας λέει ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως «για να ρυθμιστεί η αγορά πρέπει να συμμετέχει ο παραγωγός, ο έμπορος και ο κρεοπώλης».

Το αρνί, από την άλλη, σύμφωνα με το παρατηρητήριο της ΕΕ, στις 23 Μαΐου, είχε μέση τιμή παραγωγού στα 4,92 ευρώ, ίδια με μια εβδομάδα πίσω. Πάντως, μια εβδομάδα αργότερα, ο Ελ. Γίτσας μας έλεγε ότι η τιμή του κινούνταν στα 4,2 – 4,5 ευρώ, ελαφρά αυξημένη σε σχέση με τα 4 – 4,3 ευρώ της προηγούμενης εβδομάδας.

Μελίνα Ζιάγκου