Με επίκεντρο τα 70 λεπτά οι πρώτες κουβέντες για προπωλήσεις στο σύσπορο βαμβάκι

Με σχετικά νωχελικούς ρυθμούς εξελίσσονται οι προπωλήσεις σύσπορου βάμβακος της νέας σοδειάς, παρά το γεγονός ότι οι τιμές πάνω στις οποίες γίνονται οι σχετικές συζητήσεις μεταξύ εκκοκκιστών και παραγωγών φαντάζουν αρκετά δελεαστικές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις πρώτες διερευνητικές επαφές και ανάλογα με την περιοχή, τους εμπλεκόμενους και το ποσοστό της παραγωγής που «φιξάρεται», οι τιμές που έχουν πέσει στο τραπέζι ξεκινούν από τα 65-67 λεπτά και φτάνουν μέχρι και πάνω από τα 70 λεπτά/κιλό, ενώ τις τελευταίες μέρες στον θεσσαλικό κάμπο ακούστηκαν και νούμερα κοντά στα 75 λεπτά.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι επί του παρόντος καμιά από τις δύο πλευρές δεν δείχνει να βιάζεται, ενώ αρκετοί καλλιεργητές παραμένουν επιφυλακτικοί μετά την περσινή χρονιά, όπου τα επίπεδα στα οποία έκλεισαν οι συμβάσεις την άνοιξη ωχριούσαν μπροστά στις τιμές που «έγραψε» η αγορά από το φθινόπωρο και μετά, όταν και ξεκίνησε η εκκοκκιστική σεζόν.

Από την πλευρά τους, τα εκκοκκιστήρια έχουν εκφράσει παράπονα για την αθέτηση συμφωνιών εκ μέρους κάποιων αγροτών, για αυτό και δεν αποκλείεται οι σχετικές ρήτρες που θα μπουν φέτος στις συμφωνίες προαγορών να είναι πιο αυστηρές.

Αυτό που πάντως αρχίζει να διαφαίνεται αρκετά καθαρά είναι ότι οι εκτάσεις θα είναι αυξημένες, πιθανότατα σε διψήφιο ποσοστό σε σχέση με πέρυσι, με το βαμβάκι να αντλεί εκτάσεις από αρκετά προϊόντα.

Αν και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί φθηνή καλλιέργεια, πόσω μάλλον σε μια συγκυρία που χαρακτηρίζεται από γενικευμένη αύξηση των κοστολογίων, η τεχνογνωσία και ο βαθμός εξοικείωσης των παραγωγών με αυτή, σε συνδυασμό με την προοπτική συντήρησης των τιμών στα σημερινά υψηλά επίπεδα (ή έστω όχι πολύ μακριά από αυτά), φαίνεται να κάνουν τη διαφορά.

Σε χρηματιστηριακό επίπεδο και παρά τους κραδασμούς των προηγούμενων ημερών, η αγορά συντηρεί νούμερα που είχαν να καταγραφούν εδώ και χρόνια, αντλώντας στήριξη από τα ισχυρά θεμελιώδη. Την Τρίτη, τα συμβόλαια Μαρτίου έκλεισαν στη Νέα Υόρκη στα 121,91 σεντς/λίμπρα, τα συμβόλαια Ιουλίου στα 116,78 σεντς, ενώ εκείνα του Δεκεμβρίου 2022 στα 102,82 σεντς/λίμπρα.

Χαμηλότερα αποθέματα βλέπει το USDA

Το τελευταίο report του USDA τοποθετεί την παγκόσμια παραγωγή στις 120 εκατ. μπάλες, περίπου 800.000 μπάλες λιγότερες σε σύγκριση με την εκτίμηση του προηγούμενου μήνα, ενώ και τα τελικά αποθέματα αναμένονται πλέον χαμηλότερα κατά 700.000 μπάλες. Κομβική εδώ ήταν η αναθεώρηση προς τα κάτω της εκτίμησης για τη σοδειά της Ινδίας κατά 500.000 μπάλες.

Βέβαια, σε πρώτο χρόνο το χρηματιστήριο (Νέα Υόρκη) αντέδρασε πτωτικά, καθώς το USDA ανέβασε την εκτίμησή του για τα αποθέματα των ΗΠΑ κατά 300.000 μπάλες, ενώ χαμηλότερες ήταν και οι αμερικάνικες εξαγωγές.