Επικριτική για τη στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» η ιταλική βιομηχανία κρέατος

«Πάρτε μέτρα», καλεί η Κομισιόν την κυβέρνηση της χώρας

Σαφείς αιχμές ότι η στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» της ΕΕ μεροληπτεί υπέρ των φυτικής προέλευσης προϊόντων (για προϊόντα απομίμησης κρέατος) άφησε ο πρόεδρος της ιταλικής Οργάνωσης Βιομηχανίας Κρέατος και Αλλαντικών Assica, Nicola Lenovi, εκφράζοντας απογοήτευση γιατί «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν άδραξε την ευκαιρία να παρουσιάσει μια καλύτερη στρατηγική». Όπως δήλωσε ο ίδιος, «ως κλάδος είχαμε προετοιμαστεί να δεσμευτούμε για μια βιώσιμη αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία θα ενισχύει και θα βοηθάει την ανάπτυξή του.

Αντ’ αυτού, βλέπουμε μια ολόκληρη λίστα από κατηγορίες απέναντι στις οποίες πρέπει να υπερασπιστούμε τον κλάδο, και μια λίστα από υποχρεώσεις που πρέπει να γίνουν σεβαστές, τη στιγμή που οι εμπορικές προοπτικές είναι αβέβαιες». Αναφέρει, ακόμη, πως στο κείμενο της στρατηγικής επισημαίνεται ένα μεγάλο κενό ανάμεσα στα προϊόντα ζωικής προέλευσης και στα φυτικής προέλευσης και, μάλιστα, ότι το χάσμα διευρύνεται ακόμη περισσότερο, λόγω της «ύποπτης» μεροληψίας υπέρ των δεύτερων. «Θα περιμέναμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντικειμενικότητα και να λάβει τουλάχιστον υπόψη το γεγονός ότι μια ισορροπημένη δίαιτα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα τρόφιμα», υπογραμμίζει.

Σε σχέση με τις ενδείξεις που αφορούν την προέλευση των προϊόντων, η οργάνωση χαιρετίζει την πρόταση της Επιτροπής που, όπως υποστηρίζει, υιοθετεί το αίτημα που η ίδια η οργάνωση έχει υποβάλει εδώ και χρόνια, για ένα εναρμονισμένο καθεστώς για όλη την ΕΕ, «ένα σύστημα που θα ανταποκρίνεται στην ανάγκη των Ευρωπαίων καταναλωτών για πληροφόρηση, το οποίο εγγυάται την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Ευχόμαστε ότι οι κανόνες θα τεθούν για όλους τους κλάδους και σε όλα τα κράτη-μέλη και με αυτόν τον τρόπο οι vegan και vegetarian καταναλωτές θα μπορούν να γνωρίζουν, για παράδειγμα, την προέλευση των εκατομμυρίων τόνων πρώτης ύλης φυτικής προέλευσης που εισάγει κάθε χρόνο η ΕΕ», σημειώνεται με νόημα.