Επιμελητηρίο Αρκαδίας: Η στήριξη των ΠΟΠ προϊόντων στις προτεραιότητες των νέων δράσεων

Με σαφή προσανατολισμό προς τη στήριξη και την ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα και των μεταποιητικών δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων της Αρκαδίας, το Επιμελητήριο του νομού δίνει, μεταξύ άλλων, έμφαση στην υποστήριξη των προϊόντων ΠΟΠ. Κρασί Μοσχοφίλερο, μήλα Ντελίσιους, μελιτζάνα Λεωνιδίου, μέλι Μαινάλου και τα τυροκομικά της Αρκαδίας περιλαμβάνονται στη λίστα του Επιμελητηρίου και, στο πλαίσιο του σχεδιασμού του, πρώτος στόχος είναι η ενημέρωση των εμπλεκομένων στον χώρο της εστίασης.

Επιτακτική η ανάγκη να ιδρυθούν αγροτικά επιμελητήρια σε όλη την Ελλάδα,  προκειμένου να δοθεί περαιτέρω στήριξη στον αγροτικό τομέα

«Επειδή είμαι γεωπόνος και έχω άμεση επαφή με το αντικείμενο, φτιάχνοντας το φυτώριο και το οινοποιείο, είμαι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα που άπτονται του πρωτογενούς τομέα και για αυτό από την άνοιξη έχει δημιουργηθεί στο Επιμελητήριο Αρκαδίας Τμήμα Πρωτογενούς Τομέα, στο οποίο συμμετέχουν παραγωγοί, μελισσοκόμοι και αλιείς, μέλη του συνεταιρισμού», τονίζει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιάννης Τρουπής. Ο ίδιος εξηγεί τη σημασία και την ανάγκη να ιδρυθούν αγροτικά επιμελητήρια σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να δοθεί περαιτέρω στήριξη στον αγροτικό τομέα.

Προϊόντα ΠΟΠ και εστίαση

Το Επιμελητήριο είχε θέσει εξαρχής την αποτελεσματική προώθηση των τοπικών προϊόντων ΠΟΠ της Αρκαδίας και με άξονα τις απαιτήσεις που προκύπτουν στον χώρο της εστίασης. Μάλιστα, στις 31 Αυγούστου, στο πλαίσιο της «Γιορτής Κρασιού», που πραγματοποιήθηκε στο Ζευγολατιό, διοργανώθηκε το πρώτο σεμινάριο –ως αρχή μιας σειράς δράσεων– για τη στήριξη των ΠΟΠ προϊόντων της Αρκαδίας.

Το σεμινάριο είχε στόχο την ανάδειξη του επώνυμου τυποποιημένου κρασιού της Μαντινείας ΠΟΠ Μοσχοφίλερο. «Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι η ενημέρωση των καταναλωτών και των μελών μας στον χώρο της εστίασης για τη μοναδικότητα των προϊόντων που παράγει η αρκαδική γη», σημειώνει ο κ. Τρουπής, υπογραμμίζοντας πως «θέλουμε να συνδυάσουμε το παραδοσιακό προϊόν με τις σύγχρονες τάσεις που επικρατούν».

Με αφορμή το κρασί, ο κ. Τρουπής, με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Ένωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνων της Πελοποννήσου, επισημαίνει: «Έχουμε έναν στρατηγικό σχεδιασμό που τον ακολουθούμε πιστά και αυτό το εκτιμούν όλα τα μέλη μας. Ενδεικτικά, αναφέρω τις δράσεις μας στη Γερμανία, στην Κύπρο, στον Καναδά, και ειδικότερα στο Μόντρεαλ και στο Τορόντο, όπως και στις ΗΠΑ». Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πελοπόννησος έχει το 40% των εξαγωγών σε κρασί και στόχος είναι η αύξηση του μεριδίου.