Επιμελητήριο Ηλείας: Βήμα-βήμα η ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας

Το σχέδιο καταστατικού για την ίδρυση Επιχειρηματικής Ενεργειακής Κοινότητας μέσω της διαδικασίας του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (Virtual NetMetering), καταρχάς για τα μέλη του και τους επαγγελματίες του νομού και αργότερα για φυσικά και νομικά πρόσωπα, ή ακόμα και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρουσίασε το Επιμελητήριο Ηλείας.

Όπως επισημάνθηκε από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Κώστα Νικολούτσο, κατά την πρώτη ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα, στόχος δεν είναι να πουλάνε ενέργεια, αλλά η ενέργεια που θα παράγεται να είναι για ιδία χρήση, ώστε να απεγκλωβιστούν σταδιακά από το βάρος των λογαριασμών ρεύματος.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, απόσβεση θα γίνει περίπου σε 3,5 χρόνια για τους συμμετέχοντες-εταίρους. Προκειμένου το όλο εγχείρημα να έχει τοπική ταυτότητα, το 50+1% της Ενεργειακής Κοινότητας θα αποτελείται από επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους στην Ηλεία.

«Στόχος μας είναι να μη φοβόμαστε πια την ενέργεια» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολούτσος, ξεκαθαρίζοντας πως το Επιμελητήριο σε καμία περίπτωση δεν έχει στόχο να «καπελώσει» την επένδυση αυτή, αφού θα δημιουργηθεί ένας αυτόνομος φορέας με δικό του συμβούλιο και για αυτό θα υπάρχει και το σχετικό καταστατικό σχέδιο. Όπως έγινε γνωστό, από τη στιγμή που θα υπάρξει αποδοχή και ενδιαφέρον τουλάχιστον από 20 επιχειρηματίες, με ένα κεφάλαιο 1.000 ευρώ έκαστος, μπορεί να γίνει το ξεκίνημα με ίδια κεφάλαια.

Για τη μελέτη εκτιμάται ότι θα χρειαστεί ένα περίπου τρίμηνο, στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ενοικίαση του χώρου εκτός Πύργου και η αδειοδότηση του πάρκου φωτοβολταϊκών.

Να σημειώσουμε ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν δύο-τρεις υποψήφιες περιοχές για τη χωροθέτηση του πάρκου, ενώ η επένδυση θεωρείται μηδενικής όχλησης, οπότε δεν απαιτούνται ούτε περιβαλλοντικές άδειες.