Σε επίπεδα ρεκόρ φέρνουν το ευρωπαϊκό σιτάρι οι νέες εκτιμήσεις

Ο καύσωνας ζέστανε τις κομπίνες, έως και 10% πάνω η παραγωγή

Μάλλον ευνόησαν παρά περιόρισαν την παραγωγή σιταριού τα κύματα καύσωνα που αντιμετώπισε η Ευρώπη κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ενημερωτικής ιστοσελίδας IEG Policy. Η Κομισιόν για την περίοδο 2019/2020 προβλέπει αύξηση ακόμη και κατά 10% στην παραγωγή σιταριού από τις περσινές μειωμένες αποδόσεις λόγω ξηρασίας.

Στους 142,4 εκατ. τόνους οι εκτιμήσεις για τη φετινή παραγωγή

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η φετινή παραγωγή προβλέπεται να αγγίξει τους 142,4 εκατ. τόνους. Τα σενάρια των αναλυτών, που ήθελαν τα κύματα καύσωνα να περιορίζουν την παραγωγή, φαίνεται ότι έως έναν βαθμό ανατρέπονται, αφού οι ζέστες του Ιουλίου που εκδηλώθηκαν σε αρκετές χώρες της ΕΕ φαίνεται πως τελικά υπήρξαν ευνοϊκές για την καλλιέργεια.

Εν αντιθέσει με φέτος, που τα κύματα καύσωνα που σάρωσαν περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης αποτέλεσαν τελικά ευνοϊκό παράγοντα για την παραγωγή, πέρυσι η ζημιά που είχε σημειωθεί εξαιτίας του θερμού και ξηρού κλίματος είχε ρίξει την παραγωγή της ΕΕ κατά 10%, βάζοντας την Ένωση, σε περίοδο μάλιστα έντονου διεθνούς ανταγωνισμού, στη θέση του καθαρού εισαγωγέα μετά από τουλάχιστον μία δεκαετία. Η αναθεωρημένη εκτίμηση της FranceAgriMer θέλει τη γαλλική παραγωγή μαλακού σίτου να φτάνει τα υψηλότερα επίπεδα τετραετίας, αγγίζοντας τους 38,2 εκατ. τόνους.

Αντίστοιχα και αρκετοί αναλυτές βλέπουν τη φετινή συγκομιδή της χώρας να φτάνει ακόμη και τα επίπεδα του δεύτερου υψηλότερου ρεκόρ, με την Agritel να εκτιμά ότι η παραγωγή μαλακού σίτου θα ανέλθει στους 39,17 εκατ. τόνους.

Αντίστοιχα και στη Γερμανία, τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό της Ευρώπης, οι εκτιμητές προβλέπουν αύξηση έως 15%, στους 23-23,5 εκατ. τόνους. Όπως σημειώνεται, μέχρι και τα τέλη Ιουλίου, οι δύο χώρες είχαν ολοκληρώσει πάνω από το 80% της συγκομιδής, χάρη στην εύνοια του ζεστού καλοκαιριού.

Μεγαλύτερη κατά 8%-9% αναμένουν τη σοδειά τους και οι Πολωνοί, αφού ο ζεστός καιρός επέτρεψε τη γρήγορη συγκομιδή, με το 70% να έχει συγκομιστεί έως τις 10 Αυγούστου. Ακόμη και στη Μεγάλη Βρετανία αναμένουν μία καλή σοδιά, με τις συγκομιδές να έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του Αυγούστου. Η πιο μετριοπαθής εκτίμηση του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών βλέπει τη βρετανική παραγωγή να αγγίζει τους 14,8 εκατ. τόνους, ενώ σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Αγροτών η φετινή συγκομιδή δεν αποκλείεται να ανέλθει στους 15,2 με 15,5 εκατ. τόνους.