Επιστήμονες δίνουν φωνή, μέσω αισθητήρων, στα φυτά που διψούν

Επιστήμονες προσπαθούν να δώσουν φωνή στα φυτά, έτσι ώστε να προλαμβάνεται το στρες της ξηρασίας. Μέσω φορητών αισθητήρων που δημιούργησαν μεταδίδονται, ασύρματα, δεδομένα σε μία εφαρμογή επιτρέποντας την απομακρυσμένη διαχείριση των καλλιεργειών.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό ACS Applied Materials & Interfaces, «τα φυτά δεν μπορούν να μιλήσουν όταν διψούν και τα οπτικά σημάδια, όπως η συρρίκνωση ή το καφέ χρώμα των φύλλων, δεν εμφανίζονται μέχρι να υπάρξει μεγάλη απώλεια νερού.

Οι συσκευές που δημιούργησαν βοηθούν, όπως καταγράφεται, τους αγρότες να παρακολουθούν εξ αποστάσεως την υγεία των καλλιεργειών τους συμπεριλαμβανομένων της περιεκτικότητας σε νερό στα φύλλα, του βασικού δείκτη του μεταβολισμού και του στρες λόγω ξηρασίας.

Προηγουμένως, οι ερευνητές είχαν αναπτύξει μεταλλικά ηλεκτρόδια για τον σκοπό αυτόν, τα οποία, όμως, είχαν πρόβλημα να παραμείνουν συνδεδεμένα, γεγονός που μείωσε την ακρίβεια των δεδομένων.

Οι νέου τύπου αισθητήρες που δημιούργησαν μετέτρεψαν με επιτυχία τα δεδομένα, μέσω της μηχανικής εκμάθησης, στο ποσοστό του χαμένου περιεχομένου νερού. Οι ερευνητές τονίζουν ότι η παρακολούθηση της περιεκτικότητας σε νερό στα φύλλα μπορεί να παρέχει έμμεσα πληροφορίες σχετικά με την έκθεση σε παράσιτα και τοξικούς παράγοντες.