Eπιστήμονες κατάφεραν να «κερδίσουν» αγρότες στην παραγωγή φράουλας

Επιστήμονες, με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, κατάφεραν να αυξήσουν την απόδοση και να μειώσουν τη χρήση των εισροών στην παραγωγή φράουλας σε σχέση με τους καλύτερους και πιο έμπειρους παραγωγούς φράουλας, σε διαγωνισμό που διοργανώθηκε στην Κίνα.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της μεγάλης αγροτεχνολογικής πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας, Pinduoduo, με θέμα τη δυνατότητα αύξησης της παραγωγικότητας στον πρωτογενή τομέα. Συνδιοργανωτές ήταν το China Agricultural University και ο FAO, που κατείχε τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου. Η διάρκεια του διαγωνισμού ήταν τέσσερις μήνες και ολοκληρώθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2020. Οι τέσσερις επιστημονικές ομάδες, που διαγωνίστηκαν, επιστράτευσαν την ανάλυση δεδομένων, έξυπνους αισθητήρες και αυτοματισμούς σε θερμοκήπιο.

Έτσι, κατάφεραν να παραγάγουν σχεδόν την τετραπλάσια ποσότητα φράουλας (+196%) σε σχέση με τη μέση παραγωγή των τριών ομάδων των καλλιεργητών που διαγωνίστηκαν. Οι ομάδες που αξιοποίησαν την τεχνολογία ήλεγχαν τη θερμοκρασία και την υγρασία του θερμοκηπίου, ενώ διαχειρίζονταν με ακρίβεια εισροές, όπως νερό και θρεπτικά συστατικά. Οι παραγωγοί έκαναν τις παραπάνω πρακτικές χειρωνακτικά και βασιζόμενοι στην εμπειρία τους.

Οι νικητές του διαγωνισμού ξεπέρασαν τους παραγωγούς και σε επίπεδο απόδοσης επένδυσης (ROI) με ποσοστό 75,5% κατά μέσο όρο. Πρώτη αναδείχθηκε επιστημονική ομάδα αποτελούμενη κυρίως από ερευνητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Κίνας (China Agricultural University) και του Ερευνητικού Κέντρου «National Agriculture Intelligence Equipment Engineering Technical Research Center». Η Pinduoduo σχεδιάζει να προωθήσει την τεχνολογία που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις στην Κίνα. Η εταιρεία συνεργάζεται με παραγωγούς που πωλούν τα προϊόντα τους μέσω της πλατφόρμας της.