Επιστρέφουν στις χαμηλότερες τιμές τα Βαλέντσια

Επιστροφή στην πραγματικότητα και στις δυνατότητες της αγοράς έφερε στη Λακωνία η φετινή παραγωγή των Βαλέντσια, μετά το συγκυριακό ανέβασμα της τιμής λόγω πανδημίας.

Όπως μας ενημερώνει από το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού ελέγχου της ΔΑΟΚ Λακωνίας ο Γιάννης Ράλλης, «οι τιμές αυτή την περίοδο είναι μέτριες έως χαμηλές σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Κυμαίνονται μεταξύ 30-40 λεπτών, ενώ την περασμένη χρονιά είχαν πιάσει το ευρώ. Φέτος, επίσης υπάρχει θέμα με την ποιότητα λόγω έλλειψης βροχών. Έχουν ξεκινήσει και πρασινίζουν πολύ νωρίς αυτά που είναι πάνω στα δέντρα».

Σε ό,τι αφορά τις ποσότητες που έχουν μείνει και δεν έχουν προωθηθεί στην αγορά, ο κ. Ράλλης εκτιμά ότι από τους 60.000 τόνους που έχει η Λακωνία έχουν μείνει πίσω περίπου 30.000 τόνοι.

Από πλευράς παραγωγής, η φετινή χρονιά είναι χειρότερη από την περσινή λόγω της ανομβρίας για δύο συνεχόμενα χρόνια, αλλά και λόγω μειωμένου ποτίσματος. Η μείωση υπολογίζεται στο 20%. Παρ’ όλα αυτά, η καλλιέργεια παραμένει σταθερή με μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες ποικιλίες πορτοκαλιών.

Τα Βαλέντσια και οι Ναβαλίνες είναι αυτά που έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των παραγωγών, ενώ οι άλλες ποικιλίες ακολουθούν φθίνουσα πορεία, αφού δεν ανταποκρίνονται στις οικονομικές προσδοκίες που υπάρχουν.