Επιτακτική ανάγκη η στήριξη της αμπελουργίας στην περιφέρεια

Μέτρα και δράσεις για την ενίσχυση της αμπελουργίας, που τα τελευταία χρόνια πλήττεται σημαντικά, ζητά ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, με επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στην επιστολή περιγράφεται η δυσχερής οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι αμπελοοινικοί παραγωγοί της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι συμβάλλουν στο 10% της εγχώριας παραγωγής οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, με 70.000 στρέμματα στις περιφερειακές ενότητες Αχαΐας και Ηλείας.

Ωστόσο, τονίζεται ότι το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στη Δυτική Αχαΐα, καθώς κατέχει άνω του 50% της συνολικής παραγωγής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με σύνολο καλλιεργήσιμης γης πλέον των 35.000 στρεμμάτων οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, με κύρια ποικιλία αυτήν του Ροδίτη.

Όπως εξηγεί ο κ. Φαρμάκης, η οικονομική κρίση συνδέεται με παράγοντες όπως η πανδημία Covid-19 και η ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, που οδήγησαν σε δραματική μείωση των εισοδημάτων των αμπελουργών, ενώ ο ίδιος εστίασε και στην παράνομη οινοποίηση.

Προτάσεις

Με την επιστολή του ο κ. Φαρμάκης καταθέτει μια σειρά από προτάσεις, όπως να οριστεί ανώτατο πλαφόν σε κάθε περιφερειακή αυτοδιοίκηση της χώρας για τις ποσότητες σταφυλιών διπλής ή τριπλής χρήσης που θα εισέρχονται στον οινικό τομέα, να τροποποιηθούν άμεσα οι διατάξεις που προβλέπουν τη δυνατότητα παραγωγής όξους από επιτραπέζιες ποικιλίες σταφυλιών και να ενδυναμωθούν νέες μη παραδοσιακές διέξοδοι της σταφυλικής παραγωγής των επιτραπέζιων χρήσεων.

Επίσης, ζητά την επιδότηση των παραγωγών ανά στρέμμα, ώστε να δοθεί στον τομέα η ώθηση και η στήριξη που χρειάζεται προς όφελος τόσο του κλάδου, όσο και της εν γένει κρατικής οικονομίας. Μάλιστα, επισημαίνει ότι ο τομέας αυτής της καλλιέργειας κινδυνεύει με κατάρρευση, αφού για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι τιμές του προϊόντος είναι κάτω του κόστους παραγωγής, ειδικά για τα οινοστάφυλα ποικιλίας Ροδίτη.