Αυτό το άρθρο είναι 26 μηνών

Οι επιθετικές προπωλήσεις των Καναδών πιέζουν το σκληρό σιτάρι

Εκπρόσωπος της Coldiretti εξηγεί στην «ΥΧ» γιατί οι ιταλικές αγροτικές οργανώσεις απείχαν από τη Φότζια
18/07/2022
6' διάβασμα
oi-epithetikes-propoliseis-ton-kanadon-piezoun-to-skliro-sitari-268814

Μουδιασμένη παραμένει η εγχώρια αγορά του σκληρού σιταριού, καθώς κλιμακώνονται οι πτωτικές πιέσεις στις τιμές, φέρνοντας τους πωλητές σε θέση άμυνας. Τα 450 ευρώ/τόνο FOB που πρότεινε την περασμένη εβδομάδα ο ιταλικός οίκος Καζίλο, δίχως αρχικά να βρίσκει ιδιαίτερη ανταπόκριση, φαίνεται ότι πλέον εμπεδώνονται, καθώς, όπως πληροφορείται η «ΥΧ», σε αυτό το νούμερο έκλεισε τουλάχιστον μια δουλειά για ποσότητα 20.000 τόνων.

Προοίμιο της κίνησης αυτής ήταν ουσιαστικά τα 40-41 λεπτά/κιλό στον παραγωγό που ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα από μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας.

Αν και το πτωτικό γύρισμα στο σύμπλεγμα των αγροτικών εμπορευμάτων διεθνώς παίζει τον ρόλο του, η κύρια αιτία πίσω από τις πιέσεις στις τιμές του σκληρού πρέπει να αναζητηθεί στον Καναδά, ο οποίος έχει βγει ιδιαίτερα επιθετικά στην αγορά με τις προπωλήσεις της νέας σοδειάς του. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι πρόσφατα προσφερόταν σε ελληνικούς μύλους καναδέζικο σιτάρι No2 στα 540 ευρώ/τόνο CIF για παράδοση τον ερχόμενο Οκτώβριο, όμως τα τελευταία εικοσιτετράωρα η τιμή έχει υποχωρήσει ακόμα πιο κάτω στα 525 ευρώ/τόνο.

Αποδέκτες αντίστοιχων κρούσεων γίνονται φυσικά και οι Ιταλοί αγοραστές, εξ ου και τις τελευταίες εβδομάδες έχει ατονήσει σημαντικά ο ρυθμός υλοποίησης νέων εξαγωγικών συμφωνιών από τη χώρα μας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων στελεχών της αγοράς, μέχρι στιγμής έχουν εξαχθεί μάξιμουμ 70.000 τόνοι ελληνικού σκληρού σιταριού, εκ των οποίων λιγότεροι από τους μισούς σε τιμές 520-530 ευρώ/τόνο FOB. Κάποιες από αυτές τις δουλειές, εκτελούνται αυτές τις μέρες από λιμάνια της χώρας μας.

Με το πάσο τους οι Ιταλοί αγοραστές

Σε γενικές γραμμές, οι χαμηλές τιμές των Καναδών δίνουν στους Ιταλούς που, εν τω μεταξύ έχουν καλύψει με τις πρώτες εξαγωγικές δουλειές τις άμεσες ανάγκες τους, τη δυνατότητα είτε… να παίξουν καθυστέρηση είτε να «σοκάρουν» την εγχώρια αγορά με τιμές της τάξης των 450 ευρώ/τόνο, όπως αυτές που προσφέρει εσχάτως ο Καζίλο.

Η πίεση, όπως είναι φυσικό, έχει μεταφερθεί και στην ιταλική αγορά, όπου αυτή την εβδομάδα η Φότζια δεν δημοσίευσε νέα λίστα, μετά την απόφαση των εκπροσώπων των εκεί αγροτικών οργανώσεων να απέχουν από την καθιερωμένη συνεδρίαση που προηγείται της ανακοίνωσης των τιμών.

Όπως δηλώνει αποκλειστικά στην «ΥΧ» ο διευθυντής του τμήματος Διεθνών Υποθέσεων της Coldiretti, Paolo Di Stefano, η κίνηση αυτή ήρθε ως αντίδραση στις πιέσεις της βιομηχανίας και αφού είχε προηγηθεί πτώση 45 ευρώ/τόνο των τιμών στην αγορά του Μπάρι. «Προφανώς, η βιομηχανία θα ήθελε να πέσουν οι τιμές όσο το δυνατόν περισσότερο τώρα που τελείωσε ο αλωνισμός και η πλειονότητα των παραγωγών προσπαθεί να πουλήσει», σημειώνει.

«Όμως, αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό σε μια συγκυρία, όπου τα κόστη για τους παραγωγούς έχουν εκτοξευθεί, ενώ διαφαίνεται αυτή την εβδομάδα και μια ανοδική αντίδραση στις αγορές του μαλακού σιταριού μετά την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας».

Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης, τα κόστη των εκμεταλλεύσεων ήταν φέτος αυξημένα μεσοσταθμικά κατά 68%, ενώ ειδικά στα λιπάσματα και στο πετρέλαιο οι αυξήσεις έφτασαν το 170% και το 129% αντίστοιχα.

Την ίδια στιγμή, όπως συμπληρώνει ο κ. Di Stefano, «λόγω της ξηρασίας, η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 15% σε εθνικό επίπεδο και κατά 30% στις πλέον παραγωγικές περιοχές της Βόρειας Ιταλίας. Με τέτοια μείωση, λοιπόν, είναι αρκετά περίεργο οι τιμές να πέφτουν, θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο».

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα στη Φότζια οι τιμές είχαν υποχωρήσει κατά 18 ευρώ/τόνο για την πρώτη ποιοτική κατηγορία και 23 ευρώ/τόνο για τις επόμενες δύο, οι οποίες θεωρούνται και πιο αντιπροσωπευτικές για τις ελληνικές εξαγωγικές ποιότητες. Έτσι, για τα πλέον ποιοτικά σκληρά σιτάρια (πρωτεΐνη από 12%, ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70%), οι τιμές αποθήκης εμπόρου στην κυριότερη αγορά του ιταλικού Νότου κινούνταν στα 557-562 ευρώ/τόνο (από 575-580 ευρώ/τόνο μια εβδομάδα νωρίτερα).

Η αμέσως επόμενη κατηγορία (πρωτεΐνη 11,5%, ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 60%) διαπραγματευόταν στα 547-550 ευρώ/τόνο (από 570-573 ευρώ/τόνο) και η τρίτη (πρωτεΐνη 11%, ειδικό βάρος 74 kg/hl, υαλώδη 50%) στα 537-540 ευρώ/τόνο (από 560-563 ευρώ/τόνο).

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας του Καναδά, οι εκτάσεις με σκληρό στη χώρα αυξήθηκαν φέτος κατά 9% σε σχέση με πέρυσι, ενώ η παραγωγή αναμένεται να ανέλθει σε 5,5 εκατ. τόνους, δηλαδή υπερδιπλάσια των 2,7 εκατ. περσινών τόνων.

ΕΑΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ
Δεν ικανοποίησαν τα 43 λεπτά, άγονος ο διαγωνισμός

Μέσα σε αυτό το κλίμα, δεν προκαλεί έκπληξη η απόφαση της ΕΑΣ Ορεστιάδας να κηρύξει άγονο τον διαγωνισμό που πραγματοποίησε την Τρίτη 12 Ιουλίου για την πώληση 24.000 τόνων σκληρού σιταριού και 2.500 τόνων μαλακού.

Από τους 13 αρχικά ενδιαφερόμενους, τελικά το παρών έδωσαν τέσσερις, δηλαδή η Κάπα Σίγμα των γνωστών εκκοκκιστών Καραγιώργου-Σιάρκου, η Μύλοι Σόγιας, η Βουλγαράκης και η Αφοί Μπαλούκα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υψηλότερη προσφορά ανήλθε σε 456 ευρώ/τόνο, που «μεταφράζονται» σε 43 λεπτά/κιλό στον παραγωγό.

Ηχηρή ήταν, μεταξύ άλλων, η απουσία του ομίλου Μάρκου και της Δημητριακής. Κατώτερη των προσδοκιών ήταν και η τιμή των 32 λεπτών/κιλό που προσφέρθηκε για τους 2.500 τόνους μαλακού σιταριού, την οποία, επίσης, απέρριψε η Ένωση. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΑΣ Ορεστιάδας θα συνεδριάσει το επόμενο διάστημα, προκειμένου να αποφασίσει πότε θα επαναλάβει τη διαδικασία.