Επιτραπέζια ελιά: Με την πικρία των χαμηλών τιμών αποχαιρετούν τη χρονιά μαύρες και πράσινες ποικιλίες

Επιτραπέζια Ελιά - Απολογισμός 2020: Με την πικρία των χαμηλών τιμών αποχαιρετούν τη χρονιά μαύρες και πράσινες ποικιλίες

Παρενιαυτοφορία, καιρικές συνθήκες, εχθροί της ελιάς, αλλά και επιπτώσεις από τα προβλήματα της προηγούμενης περιόδου, έπαιξαν τον δικό τους ρόλο στη φετινή παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς στην Ελλάδα. Ωστόσο, εκείνο που αποτυπώθηκε περισσότερο στους παραγωγούς ήταν το χαμηλό επίπεδο τιμών. Το ένα ευρώ για τα 110 κομμάτια της ποικιλίας Χαλκιδικής ήταν αρκετά χαμηλότερο από πέρυσι, ενώ συμπαρέσυρε και τις τιμές για τις πράσινες Κονσερβολιές που ακολούθησαν, με εξαίρεση κάποιες καλύτερες τιμές από συνεταιριστικά σχήματα στις τελευταίες. Παρ’ όλα αυτά, τα βλέμματα των περισσότερων παρέμειναν στις Καλαμών.

Εκεί, οι χαμηλές τιμές για τους παραγωγούς, που επικράτησαν επί σειρά μηνών από την προηγούμενη περίοδο, αλλά και η μικρή απορρόφηση του προϊόντος, με κύρια αιτία τον κορωνοϊό και το κλείσιμο του HORECA, άφησαν φέτος τη χρονιά να διπλώσει με ποσότητες στις κάδες των παραγωγών και τις τιμές της νέας χρονιάς, που ξεκίνησαν στο επίπεδο των 50-60 λεπτών για τα 200 κομμάτια, να σχολιάζονται ως «εξευτελιστικές» για τους αποδυναμωμένους καλλιεργητές. Αποτέλεσμα ήταν μία έντονη τάση ελαιοποίησης φρέσκου καρπού μικρότερων μεγεθών στις περιοχές που καλλιεργείται η ποικιλία, αλλά και αποθηκευμένων ποσοτήτων. Ελαιοποίηση που θα κρίνει και τους όγκους οι οποίοι θα διατεθούν τελικά στην επιτραπέζια κατανάλωση.

Πού κυμαίνονται οι εκτιμήσεις της παραγωγής

Σε όρους όγκων, οι εκτιμήσεις για την εθνική παραγωγή, όπως ανέφερε το οδοιπορικό της «ΥΧ» στις αρχές του Σεπτέμβρη, μιλούσαν για μικρότερες ποσότητες κατά 15% σε εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεπαγγελματικής, περίπου 140.000 τόνοι πράσινου καρπού συλλέχθηκαν από τις ποικιλίες Χαλκιδικής και Κονσερβολιάς έως τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ μεταξύ 50.000-60.000 τόνων εκτίμησε ο πρόεδρός της, Γ. Ντούτσιας, τις ποσότητες μαύρου καρπού σε Κονσερβολιά και Καλαμών που θα συλλέξουν οι παραγωγοί έως το τέλος της διαδικασίας, λόγω των προβλημάτων με τις Καλαμών.

Για την Ελλάδα, οι εκτιμήσεις της Κομισιόν την τελευταία εβδομάδα του Νοέμβρη ανέφεραν μία παραγωγή της τάξεως των 230.000 τόνων το 2020-2021, αυξημένη κατά 4% από πέρυσι, με την κοινοτική παραγωγή να ανεβαίνει στους 900.000 τόνους, λόγω της ανάκαμψης των Ισπανών, ενώ στους 3,137 εκατ. τόνους προβλέπεται η παγκόσμια.